1. Prajituri din orez
Prajiturile din orez au fost "la moda" intre anii 1980-1990, fiind considerati o revelatie a deserturilor fara grasimi. Specialistii ne indeamna sa nu cadem in aceasta capcana, caci prajiturile cu orez au un indice glicemic de 91 (indicele glicemic al glucozei pure fiind de 100), ducand la o cresterea nesanatoasa a nivelului de zahar din sange. Nu sunt recomandate nici pentru curele de slabire si nici pentru sanatatea organismului.
2. Sosuri pentru salate fara grasimi
Sosurile pentru salate au la baza o combinatie perfecta de otet (care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange) si uleiuri din plante (pline de acizi grasi esentiale si uneori, de antioxidanti). Cu toate acestea, grija pentru o silueta perfecta a obligat companiile producatoare sa modifice aceasta combinatie perfecta. Rezultatul: sosurile pentru salate fara grasimi contin zahar, fructoza, agenti de emulsionare si alte ingrediente concepute industrial.
Cunoscut si sub denumirea de carne vegetariana, seitanul este un preparat de origine asiatica conceput in ultimele decenii. Acesta este facut din gluten de grau, castigand notorietate in randurile vegetarienilor, datorita texturii sale, asemanatoare cu cea a carnii.Glutenul de grau este o proteina alergenica, ce se regaseste in cantitati foarte mici in produsele pe baza de grau. Cu toate ca nu exista inca dovezi clare care sa lege consumul de seitan de aparitia alergiilor la gluten, specialistii nu ne recomanda sa il consumam.
4. Cereale rafinate si fortificate
Din pacate, aceasta categorie include mare parte din carbohidratii pe care ii regasim pe rafturile magazinelor. Vorbim aici despre preparate pe baza de cereale, precum cerealele pentru micul dejun, paste si produce din orez, carora companiile producatoare le aduc un surplus de fibre si vitamine, insa de origine sintetica. Cel mai indicat este sa consumam cereale integrale, caci cu cat sunt mai rafinate cerealele, cu atat sunt mai putin sanatoase si naturale.
5. Bauturi dulci carbogazoase
Specialistii ne atentioneaza ca bauturile dulci cresc riscul de obezitate si de infarct (zaharurile din sucuri scad nivelul colesterolului bun si maresc nivelul trigliceridelor - cei doi factori responsabili pentru infarct). Nu este indicat nici sa consumi variantele fara zahar ale acestor sucuri, caci indulcitorii artificiali pot duce la infertilitate si cancer.
Uleiurile rafinate sunt, de obicei, folosite in fast-food, datorita pretului mai mic. In urma procesului de rafinare, aceste uleiuri nu mai contin nici urma de nutrienti. Cel mai indicat este sa consumam uleiuri realizate prin presare la rece, deoarece sunt cele mai bogate in nutrienti. Incercati uleiul de rapita, de canepa, de cocos sau chiar de floarea soarelui.
Sosurile din rosii ce se gasesc in magazine nu sunt deloc sanatoase, potrivit specialistilor. Continutul mare de sodiu si de zahar le fac nepotrivite pentru alimentatia noastra. Cel mai indicat este sa ne pregatim propriul sos din rosii; nu se face greu si este mult mai bun decat cel cumparat.
Comentarii