6 sfaturi pentru a opri mancatul in exces

Vara este si sezonul dietelor, multi dintre noi dorindu-si sa arate perfect in vacanta. Ce este insa de facut atunci cand nu ne putem controla pofta de mancare si mancam in exces? Ei bine, exista cateva mici trucuri pe care le putem folosi pentru a ne "pune pofta in cui" atunci cand tinem dieta.   

6 sfaturi pentru a opri mancatul in exces

1. Scala foamei

Nu de putine ori, ne lasam pacaliti de o falsa senzatie de foame ce duce la ruinarea dietei noastre. Este indicat in astfel de cazuri sa folositi scala foamei inainte de a manca. Potrivit acestei scale, exista 6 stadii ale foamei:

1. Lihnit - o stare de disconfort, ce poate fi insotita de stari de confuzie si nervozitate, cauzate de nivelul scazut al zaharului din sange.

2. Infometat - te gandesti doar la urmatoarea ta masa, iar daca nu mananci in urmatoarea ora, o sa ajungi la primul stadiu al foamei.
3. Moderat infometat - stomacul tau iti da semnale ca este timpul pentru masa, iar tu ai timp sa te gandesti cum o sa scapi de aceasta stare. Este momentul ideal pentru a te hrani.
4. Satisfacut - nici satul, nici infometat. Te simti confortabil, relaxat si nu este nevoie sa mananci.
5. Satul - stomacul tau da semne ca nu mai face fata mancarii, iar aceasta nu mai are acelasi gust bun de la inceput.
6. Plin - stare de disconfort ce poate aduce si arsuri stomacale.
Astfel, puteti analiza singuri daca este cazul sa mancati sau cand este momentul potrivit pentru a va opri din mancat.

2. Mancati la fiecare 4 ore

Inca nu iti poti da seama cand iti este cu adevarat foame? Cronometreaza-ti mesele; foamea "reala" apare in 4-5 ore de la ultima masa. Daca totusi simtiti foame intre mese, puteti opta pentru o gustare saraca in calorii; un fruct sau o mana de nuci ar trebui sa fie suficiente pentru a va potoli foamea pana la urmatoarea masa.

3. Nu sariti peste micul dejun

Un studiu publicat de Revista Britanica de Nutritie a demonstrat ca persoanele care consuma un mic dejun bogat in grasimi, proteine si carbohidrati consuma mai putine calorii pe parcursul zilei decat cei care nu iau micul dejun. Pentru ca senzatia de satietate sa tina pana la ora pranzului, aveti grija sa consumati un mic dejun de cel putin 250 calorii si sa includeti cereale integrale in meniu.

4. Consumati alimente solide

Alimentele solide care contin o cantitate mare de lichide ne ajuta sa tinem piept senzatiei de foame mai multa vreme. In acest sens, este indicat sa incepem cina cu o salata, sa consumam fructe proaspete in locul celor uscate si sa adaugam broccoli, spanac sau rosii pentru a completa mancarurile pentru cina.
5. Mai multe fibre

Fibrele ne ajuta sa ne mentinem satui mai multa vreme, deoarece organismul proceseaza alimentele bogate in fibre mult mai usor, prelungind senzatia de satietate. Alimentele bogate in fibre au si un volum mare, ceea ce inseamna ca ne putem satura consumand mai putine calorii. Pentru a slabi, includeti alimente naturale bogate in fibre, precum merele si morcovii, la fiecare masa.
6. Consumati proteine

Conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Purdue, femeile care consuma mai multe proteine resimt mai rar senzatia de foame si mai des senzatia de satietate decat cele care nu consuma la fel de multe proteine. In diete, se recomanda consumul proteinelor slabe, precum albusurile de ou, carnea de ton si pieptul de pui fara piele la fiecare masa. O mana de proteine este suficienta pentru o masa.

Sursa articol: www.prevention.com

Sursa foto: www.flickr.com
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise