Iata care sunt cele mai frecvente 6 greseli pe care le putem face cand tinem dieta:
1. Sari peste micul dejun
Exista un mit conform caruia daca nu mancam la micul dejun, arderile organismului vor fi mai intense. Nimic mai neadevarat! Daca nu mancam dimineata, o sa avem tendinta de a manca mai mult pe durata zilei sau chiar seara tarziu. In plus, suntem mult mai predispusi in a ceda tentatiilor culinare daca nu luam micul dejun. Este recomandat sa consumati o cantitate considerabila de proteine la micul dejun atunci cand tineti dieta.
2. Rasfat culinar in weekend
Daca mananci sanatos toata saptamana, asta nu inseamna ca in weekend poti manca orice si in orice cantitate. Mai mult chiar, dupa 5 zile de dieta si 2 de mancat nesanatos, chiar este posibil sa luati kilograme in plus. Multe persoane considera ca mancatul nesanatos este o forma de relaxare si rasfat pentru weekend, insa acest obicei nu este deloc benefic pentru sanatate. Cel mai indicat este sa introduceti in dieta din cursul saptamanii o cantitate mica din mancarurile pe care le consumati in general in weekend. Cateva patratele de ciocolata, jumatate de prajitura sau chiar un pahar de vin va pot schimba starea de spirit si va vor ajuta sa mancati mai sanatos pe durata weekendului si sa dati jos kilogramele in plus.
Desi se spune ca bauturile de dieta nu au calorii, s-a constatat ca persoanele care le consuma au un numar mai mare de kilograme decat cei care nu consuma astfel de bauturi. Nutritionistii de avertizeaza ca indulcitorii artificiali folositi in aceste bauturi sunt chiar de 13.000 ori mai dulci decat zaharul. Cel mai bine este sa consumati apa si sucurile naturale din fructe.
A tine dieta nu inseamna numai a manca sanatos, ci si a micsora portiile in vederea unui aport mai mic de calorii. Asadar, daca mancam cantitati mari de fructe, legume sau alte alimente sanatoase, este posibil sa nu slabim deloc sau chiar sa ne ingrasam. Moderatia este cheia unei dieta reusite!
Studiile au aratat ca persoanele care au slabit in urma dietelor si si-au mentinut greutatea consuma cantitati mici de grasimi. In lipsa grasimilor, riscam sa ne fie tot timpul foame, spun specialistii. Asigurati-va ca includeti in dietele voastre sursele de grasimi bune, precum acizii grasi omega 3, ce se regasesc in peste, ulei de cocos, nuci si seminte de in.
Nu este recomandat sa consumati numai mancaruri cu un nivel scazut de grasimi, caci in prepararea acestora grasimea este inlaturata si inlocuita cu alte ingrediente a caror textura si al carui gust sa fie similare -de obicei, se adauga zahar si faina, ce contin calorii, insa au o valorea nutritionala scazuta.
6. Stoparea brusca a dietelor
Majoritatea persoanelor nu poate sa tina o dieta rigida foarte mult timp, iar odata ce inceteaza sa tina dieta, probabilitatea cresterii in greutate este mult mai ridicata. Cum este posibil? Ei bine, organismul nostru se obisnuieste in timpul unei diete sa fie hranit cu mai putin, asa ca are tendinta de a-si face rezerve. In urma studiilor efectuate, s-a dovedit faptul ca dupa o perioada de dieta, organismul se comporta cand ar fi infometat, chiar daca noi mancam normal. Cel mai indicat este sa revenim treptat la stilul alimentar normal, pentru a nu risca sa ne ingrasam.
Comentarii