5 mituri si teorii false despre consumul de carne

Cu totii am auzit, cel putin o data, ca atunci cand mancam carne ne predispunem mai multor boli si ne scurtam viata. Lucrurile nu stau chiar asa. Omul consuma carne inca dinainte de a invata sa comunice si s-a dovedit stiintific ca omenirea a evoluat tocmai datorita consumului de carne.    In cele ce urmeaza va prezentam cateva dintre cele mai raspandite, dar false, mituri despre consumul de carne.   

5 mituri si teorii false despre consumul de carne

1. Carnea putrezeste in colon

Exista mai multi nutritionisti care sustin ca de cele mai multe ori, carnea ajunsa in intestinul gros nu este digerata cum trebuie si putrezeste.

Este o speculatie falsa. Odata ajunsa in stomac, carnea este descompusa de acidul gastric si de enzimele digestive. In intestinul subtire, proteinele din carne sunt descompuse in amino acizi, iar grasimile sunt transformate in acizi grasi. Toate aceste substante sunt absorbite si transferate in sange. Practic, nu prea mai ramane mare lucru sa putrezeasca in colon.
De fapt, alimentele care se digera greu si ajung sa "putrezeasca" in intestinul gros sunt legumele si fructele bogate in fibre fiber. Oamenii nu sunt dotati cu enzimele digestive necesare pentru descompunerea fibrelor, asa ca acestea ajung si raman mult timp in colon. Acolo ele fermenteaza sub actiunea bacteriilor benefice si sunt transformate in nutrienti.
Deci, carnea nu putrezeste in colon, plantele putrezesc... iar acesta este un lucru cat se poate de benefic.
2. Carnea este bogata in grasimi saturate si in colesterol

Da, carnea este bogata in grasimi saturate si in colesterol, dar studiile stiintifice au demonstrat ca acestea nu sunt daunatoare.

Colesterolul este privit ca ceva rau, dar acesta reprezinta un element esential pentru corpul omenesc. Colesterolul se regaseste in membranele tuturor celulelor din corpul omenesc si este folosit pentru a produce hormoni.

Ficatul elibereaza cantitati mari de colesterol in organism pentru a se asigura ca nu ramanem fara.

Atunci cand ne luam colesterolul din alimentatie, nu facem decat sa usuram munca ficatului, care incepe sa produca mai putin.
Studiile arata ca la peste 70% din oamenii care-si iau colesterolul din dieta, acesta are efecte minore asupra colesterolului din sange.
De asemenea, grasimile saturate cresc nivelul de colesterol, insa pe acela bun (HDL), care ne protejeaza de bolile cardio-vasculare.
3. Consumul de carne te predispune bolilor cardio-vasculare si diabetului de tip 2

Bolile de inima si diabetul de tip 2 au devenit foarte raspandite abia in urma cu cateva zeci de ani. Ceea ce inseamna ca aceste "epidemii" sunt noi, iar cosumul de carne este extrem de vechi - oamenii mananca carne de sute de mii de ani.

Un studiu stiintific publicat in 2010, realizat pe 1.218.380 de indivizi, a aratat ca nu exista nicio legatura intre consumul de carne rosie neprocesata si bolile de inima sau diabetul de tip 2.

Insa, acesta a descoperit o legatura intre aparitia ambelor boli si consumul de carne procesata.

Mancarea procesata este foarte daunatoare pentru sanatatea noastra, indiferent daca este vorba despre carne sau de alte alimente.
4. Carnea rosie cauzeaza cancer

Din nou, este adevarat ca s-a descoperit o legatura intre consumul de carne rosie procesata si aparitia cancerului (mai ales la colon). Dar, atunci cand carnea nu este procesata, lucrurile nu mai sunt chiar atat de clare.

De asemenea, s-a mai demonstrat ca efectele daunatoare (sau cancerigene) provin si din felul in care a fost gatita carnea. Atunci cand carnea este arsa, se formeaza niste compusi care cresc riscul apraritiei celulelor canceroase.

Insa, carnea neprocesata si care este gatita cum trebuie NU este cancerigena.

5. Oamenii nu sunt "facuti" pentru consumul de carne
Multi dintre vegani sustin ca oamenii nu sunt facut pentru consumul de carne si ca oamenii sunt la baza creaturi ierbivore.
Aceasta teorie este cat se poate de falsa. Corpurile noastre sunt extrem de bine adaptate pentru consumul de carne, iar oamenii cosuma carne de extrem de multa vreme.
Sistemul nostru digestiv nu seamana deloc cu cel al animalelor ierbivore: avem un colon scurt, intestine subtiri lungi si foarte mult acid clorhidric in stomac, destinat mai ales descompunerii proteinelor animale.
Pana si dantura este adaptata consumului de carne. Absolut toata anatomia noastra sustine teoria ca oamenii sunt creaturi omnivore, adaptate atat consumului de carne, dar si celui de plante.

De asemenea, proteinele animale ne-au ajutata sa evoluam si sa dezvoltam creiere mai mari... pe care ar trebui sa le folosim mai des si sa ne informam in legatura cu ce manca si ce este cu adevarat daunator.

Sursa articol: authoritynutrition.com

Sursa foto: lawhonsgrocery.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise