Conopida este una dintre super-legumele ce trebuie consumate cat mai des, mai ales in apropierea anotimpului rece. Aceasta este faimoasa pentru calitatile ei nutritionale, fiind bogata in antioxidanti, vitamina C si fitonutrienti, calciu, fosfor, vitamina K, acid folic si vitamina B6. Multi spun ca ar fi regina legumelor si ca forma de coroana este un semn in plus al superioritatii ei. In cele ce urmeaza v-am pregatit o lista cu 10 lucruri interesante si mai putin cunoscute despre conopida. Garantam ca cel putin cateva dintre acestea va vor surprinde:
1. Conopida face parte din familia Cruciferelor, al carei nume provine de la forma florilor acestor legume, cu 4 petale si in forma de cruce greceasca.
2. Conopida se trage din varza salbatica si se spune ca ar fi aparut pentru prima data in Asia, cu foarte mult timp in urma, si n-ar fi aratat deloc ca planta cu care ne-am obisnuit astazi. Abia prin anul 600 i.Hr. conopida a devenit populara in zona Marii Mediterane, cu precadere in Turcia si in Italia.
In bucatariile din Franta a ajuns in urma cu 400 de ani, de aici raspandindu-se si in Europa de Nord si Marea Britanie.
3. La inceput v-am enumerat nutrientii si substantele miraculoase pe care le contine conopida. Ei bine, aflati ca daca gatiti conopida mai mult de 30 de minute, se pierd 75% din acestea.
4. In general, conopida are culoarea alba, insa exista si variante verzi, portocalii, maro, galbene sau mov. Cele din urma s-ar trage din varza rosie.
5. Exista si un tip de conopida cu un aspect foarte ciudat, cu un fel de tepi in loc de buchetelele rotunde. Aceasta se numeste Romanesco si arata astfel:
6. Conopida este o floare care nu s-a dezvoltat complet. Cu cat florescentele sunt mai albe, cu atat este mai buna. Sunt de evitata conopidele care au pete galbene sau negre.
7. Conopida poate fi transformata in faina si folosita pentru pregatirea blatului de pizza sau pentru biscuiti cu un continut caloric mai scazut.
8. Conopida este o planta iubita si studiata de matematicieni, pentru ca este compusa din elemente ce arata intocmai ca niste fractali. Una dintre proprietatile fractale ale conopidei este ca fiecare buchetel este similar ca aspect cu intregul pe care-l formeaza toate buchetelele.
9. Curatatul si spalatul conopidei este destul de anevoios, dar exista o metoda eficienta de a scapa de pesticidele si de daunatorii care se ascund in buchetelele intortocheate: dupa ce au fost alese buchetelele bune, acestea se pun intr-un bol cu apa cu sare si se lasa timp de 15 minute.
10. China este cel mai mare producator de conopida.
Afla ce mai poti gati cu conopida - 10 retete simple si delicioase
Sursa articol: en.wikipedia.org, sparkpeople.com
Sursa foto: huffingtonpost.com
Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulceIncearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pasIncearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de PasteRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii