*Cat de veche este pasiunea pentru gastronomie?
Atat mama, cat si bunica gatesc senzational, banuiesc ca de acolo am mostenit pasiunea pentru gastronomie. Sunt o gurmanda, ador combinatiile interesante si aleg mereu mancaruri pe care nu le-am mai mancat inainte oriunde ma duc. Insa oricat de mult imi place sa incerc arome si mancaruri noi, nimic nu se compara cu gustul copilariei.
Iti mai amintesti ce ai gatit prima data? Si daca da, ti-a iesit reteta de prima data?
Cum as putea sa uit prima experienta de gatit? Cred ca aveam in jur de 9 ani. Mama avea o colectie interesanta de carti de bucate, printre care se afla una doar cu deserturi, o carte simpla, fara poze, doar cu ingrediente si mod de preparare si pe care o citisem deja din scoarta in scoarta. Imi amintesc ca am prins un moment cand mama a lasat cuptorul aprins si pentru ca stiam ca urma sa lipseasca ceva timp m-am gandit sa o surprind cu ceva dulce. Si din toata cartea de deserturi am ales o reteta care mi se parea simpla atunci – pricomigdale. Evident ca nu am batut albusurile cum trebuie, nici nu am macinat nuca si mi-a iesit o supa, mai mult sau mai putin. Sa fiu sincera nu am mai incercat pricomigdalele de atunci, poate ar trebui sa imi iau inima in dinti in memoria acelei experiente.
Ce cursuri speciale ai urmat? Cum ai evoluat in urma acestei experiente?
In anul 2012 am urmat cursurile Horeca School, insa nu eram chiar la nivel de incepator atunci. Cum m-au ajutat acele cursuri sa evoluez? Cred ca in primul rand mi-au dat mai multa incredere in mine. Am vazut cu ochii mei oameni pasionati de cofetarie, exact ca mine, si acest lucru mi-a dat aripi. Mai mult decat atat, am pastrat legatura cu o parte din colegii de atunci, unii dintre ei deschizandu-si afaceri in domeniu. Insa cel mai mult am savurat zilele de practica la Howard Johnson si atunci, pasind pentru prima oara intr-un laborator de cofetarie, mi-am dat seama ca asta e ceea ce trebuie sa fac, ca e mai mult decat o pasiune, e ceea ce mi se potriveste manusa, e ceea ce ma face fericita si ceea ce imi ofera cea mai mare satisfactie profesionala.

Esti pasionata mai mult de partea de cofetarie. Ce te-a determinat sa alegi aceasta ramura a gastronomiei?
Nu as putea spune ca exista vreun moment special care m-a determinat sa ma indrept spre cofetarie. Initial, imi incepusem blogul postand retete de tot felul, insa vrand-nevrand am ajuns sa postez doar deserturi, cu toate ca eu gatesc in continuare si alte feluri de mancare. Pur si simplu s-a intamplat.
Ce este un “entremet”? Cum a inceput pasiunea ta pentru acest tip de deserturi?
Un entremet era initial un fel servit intre felurile principale ale unei mese. De fapt, cuvantul in sine inseamna “intre serviri”. Acum insa, un entremet a devenit un desert stratificat care combina diverse creme, arome, texturi pentru a crea un desert complex, bogat si a oferi o experienta cu adevarat interesanta celor care gusta. Primul tort de genul asta pe care l-am facut a fost o provocare si mi-a placut atat de mult incat mi-am stabilit un nou obiectiv si inca unul, si inca unul. Si de la asta pana la a face o pasiune pentru entremet-uri a fost doar un pas.

Ai vreun model pe care il urmezi in acest domeniu?
Pierre Herme este maestrul deserturilor si, evident, un model pentru mine si pentru multi alti cofetari din intreaga lume. I-am citit fiecare carte si ii folosesc cateva dintre retete cu regularitate. I-as mai numi aici pe Antonio Bachour care a desavarsit arta platingului, Bo Friberg si a sa carte de pus la capatai, David Lebovitz care are un blog minunat si lista poate continua caci sunt atat de multi artisti in acest domeniu. Am invatat cate ceva de la fiecare dintre ei.
Ce te-a determinat sa iti faci un blog? Cat de des postezi pentru cititorii tai?
Blogul l-am inceput acum mult timp si, initial cuprindea tot felul de retete, inclusiv sarate. La vremea aceea era o modalitate de a face si altceva pe langa a avea grija de piciul meu. Usor, usor a devenit un blog ce se concentreaza doar pe deserturi si a oferi retete de baza in cofetarie, precum si diverse sfaturi si trucuri. Incerc sa postez cel putin o data pe saptamana in ultimul timp.
Care este desertul tau preferat?
Desi ador entremet-urile si aromele intense, un singur desert nu as putea vreodata refuza –
Poire Belle Helene – pere fierte in sirop, inundate intr-un sos bogat, delicious de ciocolata.

Care sunt cele mai importante 3 trucuri pentru pregatirea deserturilor pe care le-ai invatat?
Au fost multe lucruri pe care le-am invatat citind sau experimentand si nu as putea sa spun care sunt cel mai importante. Uite de curand am descoperit ca punand orez in tava de muffins grasimea este absorbita si hartiutele nu se mai pateaza atat de tare. Un alt truc sau mai degraba scurtatura pe care o folosesc des este temperarea ciocolatei prin metoda “insamantarii” – seeding. Si sunt multe, foarte multe. In general veti ragasi in cadrul retetelor mele astfel de trucuri atunci cand este cazul. In plus, sunt mereu disponibila pentru sfaturi sau intrebari prin email sau pe blog.
Ce sfaturi ai pentru cei care isi doresc sa invete sa se specializeze in acest domeniu?
Daca iubesc treaba asta, le-as spune ca mai intai sa isi construiasca o baza de cunostinte solida – tipuri de aluat in cofetarie, diverse creme, blaturi, tehnici de decorare – si sa experimenteze ori de cate ori au ocazia, sa observe cum se comporta ingredientele in diverse combinatii, sa guste si sa invete din greseli. Pana la un anumit punct cofetaria e doar asamblarea unor elemente intr-un mod cat mai armonios si avand o baza solida poti incepe sa creezi punand impreuna acele elemente aparent banale. Insa cred cu tarie ca e tipul de meserie unde daca nu ai pasiune, mai bine te lasi pagubas!

Ce bloggeri romani din domeniul culinar urmaresti/admiri?
Dintre bloggerii romani o urmaresc pe Laura Laurentiu – Retete ca la mama, Laura Adamache si Enjoy Dessert, insa cel mai multe am invata de la gasca mea de forumiste – Arta Culinara - pe care le urmaresc si citesc de mai bine de 8 ani si de la care am invatat atat de multe lucruri.
Cum te-ai descrie intr-o propozitie?
O propozitie zici?! As vrea sa cred ca munca mea ma descrie suficient.

Chiar daca am ajuns la mijlocul lui Septembrie, suntem inca cu gandul la vara datorita vremii care tine cu noi. Ce reteta ne-ai recomanda pentru o zi calduroasa de ...vara?
Inghetata, evident! Si nu orice inghetata ci preferata mea, cea de pepene galben. Insa e o chestie de preferinte, caci eu la 35C afara zilele trecute faceam cupcakes, asa ca faceti ce va place si bucurati-va de asta!
*

Puteti admira superbele deserturi preparate de Oana pe
www.pastry-workshop.com si o puteti urmari si pe
pagina de Facebook a blogului. Garantam ca va veti intoarce mereu cu placere in acel loc de poveste in care dulcele si excelenta se intalnesc de cateva ori pe saptamana. Noi asa facem. :-)
sursa foto: Pastry Workshop
Comentarii