Traditii culinare de Paste: Paska (pasca slovaca)

Ne apropiem cu pasi repezi de una dintre cele mai importante sarbatori crestine: Pastele. Este deci momentul sa decidem langa cine vrem sa petrecem aceasta sarbatoare minunata a invierii Domnului, si desigur meniul… Indiferent de nationalitate, de pe masa noastra nu vor lipsi cu siguranta ouale inrosite, friptura de miel sau berbecut, cozonacul si mai ales un desert deosebit la care ne gandim tot anul: pasca.  

Traditii culinare de Paste: Paska (pasca slovaca)

Anul acesta, Koliba va incanta cu o reteta inedita de pasca slovaca (denumita “paska”). Este deosebita prin forma sa (rotunda, cu gaura in mijloc, ca un colac mare) dar mai ales printr-un gust foarte fin, oferit de ingredientul-minune ricoletka, similara branzei dulci de vaca. Acest tip de branza se gaseste si in hipermarketurile din Romania (din gama de lactate Koliba) si daca doresti sa prepari ceva care sa ramana mult timp in amintirea oaspetilor tai, nu ezita sa incerci Ricoletka.

Ingrediente

Pentru aluatul de baza

  • 1 cub de drojdie
  • 230 g apa calda
  • 1 lingurita de zahar
  • 250 g lapte fiert
  • 200 g zahar
  • 800 g faina
  • 200 g Gustul untului Koliba
  • 2 lingurite de sare
  • 3 oua

Pentru aluatul cu branza

  • 1 cub de drojdie
  • 150 g lapte cald
  • 1 lingurita de zahar
  • 500 g urda dulce Ricoletka de la Koliba
  • stafide
  • 4 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita praf de copt
  • 300 g faina

Mod de preparare

Se pune in apa calda drojdia si o lingurita de zahar si se lasa sa se topeasca timp de 5 minute. Dupa care se adauga laptele incalzit, zahar si Gustul untului de la Koliba. Se pune faina intr-un bol si se amesteca cu sare, oua si compozitia din lapte. Se framanta aluatul pana devin elastic, se acopera si se lasa la dospit intr-un loc cald timp de 2 ore.

Intre timp se pregateste aluatul cu urda. Se pune drojdia in laptele incalzit si o lingurita de zahar. Se lasa pentru 5 minute, dupa care se adauga peste urda dulce Ricoletka de la Koliba si se amesteca cu stafide, galbenusurile, zahar, sare, praf de copt si faina. Se framanta bine, dupa care se lasa la crescut pentru 2 ore.

Odata crescut aluatul simplu, se rupe in doua bucati inegale. Se mai framanta putin aluatul mare si i se da o forma rotunda, iar deasupra, de jur imprejur, se intinde aluatul din urda Ricoletka. Se pune apoi intr-o tava unsa cu Gustul untului de la Koliba si se lasa sa creasca pentru 30-45 minute. Aluatul mai mic se foloseste pentru a orna pasca, sub forma de impletitura. Se unge deasupra cu galbenus si se baga la copt la 350 grade pentru 50 minute.

*Produsele Koliba sunt realizate dupa retete traditionale din Slovacia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala
Drob de pui

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Drob de pui
Oua vopsite natural  in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Descopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise