Iata si alte obiceiuri culinare de Paste din jurul lumii:
In Grecia, tsoureki este painea traditionala de Paste, nelipsita de pe mesele grecilor. Painicile sunt impletite si asezonate cu aroma de portocale si Mahlab, un condiment obtinut din samburi de cirese. Grecii au, de asemenea, traditia oualor rosii, ce sunt vopsite traditional cu foi de ceapa. Tot aici se consuma si traditionala friptura de miel. Dupa miezul noptii, in Grecia se consuma mayeritsa, o supa pregatite din organe.
In Germania, Pastele este privit ca o afacere si este cea mai importanta data din calendarul crestin. In joia de dinainte de Paste, are loc Joia Verde, cand germanii consuma doar alimente ecologice. Si in Germania exista traditia fripturii de miel, ce simbolizeaza inocenta, alaturi de care se mai serveste si Bunter Osterkuchen, un tort foarte colorat, decorat cu oua dulci.
In America, friptura de miel a fost detronata de sunca sau carnea de porc afumata, acestea fiind felurile principale de mancare de pe masa de Paste a americanilor. Tot aici are loc si cursa de cautat oua vopsite, in care adultii ascund oua pentru a fi gasite de cei mici.
Pe mesele francezilor exista friptura aromata de miel si multe dulciuri cu ciocolata. O traditia cel putin ciudata are loc in orasul Bessières, din sudul Frantei, unde se pregateste de Paste o omleta uriasa din peste 4000 de oua. Se spune ca traditia s-a pastrat inca de pe vremea cand Napoleon le-a cerut localnicilor sa pregateasca omleta pentru soldatii din armata sa.
In Anglia masa Paste nu ar fi completa fara hot cross buns, niste chifle dulci condimentate cu stafide, scortisoara si portocale. Acestea au inscriptionate o cruce, ce simbolizeaza momentul crucificarii lui Hristos.
In Italia, nu lipseste de pe masa de paste colomba pasquale, un fel de cozonac ce se pregateste in forma de porumbel dar nici pane di Pasqua, o paine sarata, umpluta cu prosciutto, verdeturi si oua fierte tari.
In Spania, persoanele care vor sa se rasfete putin dupa post, savureaza hornazo, un fel de paine umpluta cu carnati, bacon si oua fierte. Se mananca, de obicei, la finalul postului. Ca desert, se mananca torrijas, un fel de friganele date prin oua, miere si scortisoara.
Rusia si Ucraina sunt recunoscute pentru cele mai frumos incondeiate oua de Paste din lume. In Ucraina, aceasta arta poarta denumirea de pysanky, aici aparand pentru prima data ouale astfel decorate. In plus, mancarea este delicioasa!
Kulich este o paine ruseasca de Paste cu oua, unt, fructe si nuci, acoperita cu glazura si avand inscriptionat de cele mai multe ori mesajul "Hristos a inviat!". Paskha este un fel de cheesecake de culoare alba ce realizata sub forma unei piramide, ce simbolizeaza puritatea lui Iisus.
Sursa articol: www.foodnetwork.ca
Comentarii