Sfaturi pentru a avea cele mai frumoase si sanatoase oua de Paste

Oul este considerat ca fiind simbol al regenerarii, purificarii si al vietii, asa ca asocierea acestuia cu Sfintele Sarbatori de Paste nu este una intamplatoare, ouale fiind parte a acestei sarbatori inca din cele mai vechi timpuri.

Sfaturi pentru a avea cele mai frumoase si sanatoase oua de Paste

In Evul Mediu, ouale de Paste erau daruite servitorilor ca multumire pentru serviciile lor, iar in Germania, ouale erau daruite copiilor impreuna cu alte cadouri (de multe ori haine ce erau purtate in prima zi ca simbol al innoirii). Ouale se vopsesc in joia din Saptamana Mare, numita de comunitatile sasesti din Transilvania si „Gründonnerstag” (Joia Verde), deoarece ouale erau vopsite la inceput utilizandu-se culori vegetale. Procedeele si tacticile erau variate, dar de regula plantele erau recoltate din timp si uscate. Culorile difereau in functie de concentratie si combinatia de plante, cea mai frecventa culoare fiind cea rosie, urmata mai apoi de galben, verde si de culori indraznete ca albastru si maro.

Vopsitul oualor era o traditie transmisa din generatie in generatie de catre femei. Multe oua erau ornate cu flori, spice de grau, frunze de vita-de-vie, desenate cu motive inspirate din viata familiala sau cu cu diverse inscriptii. Oferitul oualelor de Paste devenea astfel o forma de petire, baietii oferindu-le tinerelor oua.

O tehnica pastrata si astazi in comunitatile sasesti este aceea de a orna ouale de Paste cu frunze de feriga prinse in timpul fierberii, astfel incat modelul sa ramana mai deschis decat culoarea oului.

Cum alegem ouale potrivite?

Ouale comercializate in Romania contin intr-un procent uimitor de 90% hormoni de stres si alte substante ce ar trebui evitate. De aceea este foarte important sa alegeti ouale cu grija. In primul rand este bine sa va uitati la termenul de garantie inscriptionat pe oua si la cod. Pentru a alege ouale potrivite cititi codul, primele trei cifre reprezentand codul de producator urmate de o a patra cifra.

 

Astfel, prima cifră a codului precizează calitatea oului, iar următoarele cifre reprezintă codul de producător. Ouale marcate cu cifra 3 provin de la gaini din crescatorii si nu sunt recomandate consumului, in timp ce ouale marcate cu cifra 2 provin de la pasari crescute in aer liber. Cifra 1 reprezinta oua crescute oe sol iar cifra 0 provin de la gaini crescute ecologic.

Cum preparam ouale de Paste?

Pentru o culoare mai vie distribuita uniform, este bine sa respectati urmatorii pasi.

Atunci cand alegeti ouale acestea trebuie sa sune a plin atunci cand sunt ciocanite usor cu unghia.

Ouale trebuie spalate foarte bine utilizand un burete cu putin detergent de vase. Nu uitati sa le clatiti foarte bine in apa calduta.

In functie de instructiunile de folosire a vopselurilor scoateti ouale si puneti-le intr-un recipient cald. Cautati sa nu fie diferente prea mari de temperatura, deoarece ouale ar putea crapa. Este bine sa le inveliti in hartie de bucatarie (ar putea fi incalzita 2 minute la cuptor) pentru a absorbi culoarea in exces.

O alta varianta este sa scoateti ouale pe hartie de ziar si sa le rostogoliti pe aceasta pentru a elimina coloarea in exces.

Cat timp sunt inca fierbinti, ouale trebuiesc lustruite cu o bucata de vata imbitata cu ulei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise