Daca anul acesta te-ai hotarat sa procedezi traditional si sa gatesti carne de miel de Paste, noi te ajutam cu cateva retete bazate pe miel prin care ii vei uimi pe invitatii tai cu siguranta.
Sa presupunem ca ai cumparat un miel intreg. Iata cum poti folosi diversele parti:
COASTE
Costite de miel in sos de vin
Timp de preparare:
1 h15 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
500 gr. broccoli, sare, 4 buc. ceapa, 2 catei usturoi, 8 costite de miel, 2 linguri ulei, 1 lingurita boabe piper verde, 250 ml vin rosu sec
Mod de preparare:
Se curata broccoli, se spala si se desparte in buchetele, care se fierb in apa cu sare 5 min. Se trec printr-un jet de apa rece si se lasa sa se scurga. Se tin la cald. Se curata ceapa si usturoiul si se toaca. Se spala costitele si se sterg cu un prosop de hartie. Se prajesc bine in ulei. Se adauga ceapa, usturoiul si boabele de piper verde de la borcan. Se toarna vin rosu si se lasa carnea sa se marineze inauntru 5 min. Costitele se iau din sos si se tin la cald. Sosul se da in fiert si se potriveste de sare. Costitele se asaza pe farfurii impreuna cu sos si broccoli.
Se servesc cu bagheta
FICAT
Ficat de miel cu sos de cartofi
Timp de preparare:
45 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
Pentru ficat: 500 gr. ficat de miel, 2 - 3 linguri de faina, 30 gr. untura, 1 lingura de ulei, sare. Pentru sos: 1 cartof mare, 40 gr. unt, ¼ l zeama de supa, patrunjel, sare, piper, 2 lingurite de otet sau vin alb
Mod de preparare:
Se taie ficatul in felii si se da prin faina.
Untura si uleiul se topesc in tigaie si se prajesc bucatelele de ficat cu sare, pina devin roz.
Se curata cartoful si se rade fin.
Se topeste untul si se prajeste putin cartoful.
Se adauga zeama de supa si se fierbe bine.
Apoi se adauga patrunjelul, otetul (vin) si mirodeniile.
CAP + SPATA
Bors de miel
Timp de preparare:
2 h (complexitate medie)
Ingrediente:
¾ kg cap de miel si spata, 4 legaturi de ceapa verde, 1 legatura patrunjel, ½ legatura leustean, 1 lingura orez, sare, ½ litru bors, 1 galbenus
Mod de preparare:
Se pune la fiert cu 1 ½ l apa cu sare, capul intreg cu restul de carne taiata bucatele, mai intii bine spalate. Se ia spuma care se formeaza deasupra, se adauga ceapa verde taiata si orezul curatit. Cind carnea este aproape fiarta, se adauga borsul fiert separat. Se lasa sa mai dea 2-3 clocote impreuna. Se adauga patrunjelul si leusteanul tocat. Se acopera si se da deoparte. Dupa gust, se poate drege borsul cu galbenus de ou.
PULPA
Rulada din pulpa de miel cu verdeturi
Timp de preparare:
1 h30 min (complexitate medie)
Ingrediente:
1 kg pulpa de miel, 250 g carne tocata (vita, amestec), 1 legatura de ceapa verde, 1 legatura de patrunjel, 1 legatura marar, 1 ceapa uscata, usturoi, piper, sare, ulei, rozmarin uscat, 2-3 foi de dafin, 1 pahar vin rosu
Mod de preparare:
Se dezoseaza pulpa si se taie, astfel incit suprafata sa fie cit mai mare. In carne se fac intepaturi cu cutitul in care se introduc feliute de usturoi. Pe partea opusa, pe suprafata de carne, se presara rozmarin uscat (sau alte mirodenii). Se toaca fin ceapa verde, mararul, patrunjelul. Se amesteca bine carnea tocata cu 1-2 oua (depinde de cantitatea de carne), sare, piper si verdeturile.
Se serveste cu garnitura de cartofi pure, natur sau copti, orez fiert, legume fierte asortate
COTLET
Cotlet de miel umplut
Timp de preparare:
1 h (complexitate redusa)
Ingrediente:
1 kg cotlet de miel, ulei, piure de spanac
Mod de preparare:
Se scoate de la miel cotletul, se curata carnea de pe oase si se acopera fiecare os cu staniol. Apoi, se taie fileul in lungime si se bate pentru a fi cat mai intins. Se condimenteaza carnea cu sare, pipe si cimbru, punandu-se in mijloc, de-a lungul ei, o umplutura de piure de spanac (pregatit in prealabil, sau din cutie). Apoi se ruleaza si se leaga.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii