Deși sunt preparate specifice altor zone geografice, pastele au devenit unul din felurile de bază din meniul românilor. În combinații diverse, cu legume, carne, pește, fructe de mare sau brânzeturi, pastele sunt delicioase dacă sunt preparate corect și pot fi servite în orice moment al zilei. Însă ceea ce iubește poate cel mai mult toată lumea la ele este că se pregătesc ușor, într-un timp foarte scurt.
Pastele cu carne tocată sunt, totuși, preferatele noastre, pentru că se încadrează cel mai bine în obiceiurile noastre culinare. Pentru un preparat cât mai savuros, îți recomandăm să folosești carne aleasă cu atenție, proaspăt tocată. În acest sens, o mașină de tocat carnea îți va fi mai mult decât utilă. Aceste
echipamente de bucătărie au fost perfecționate și sunt foarte ușor de utilizat. Mai mult, îți dau posibilitatea să toci carnea în bucățele de diverse dimensiuni, potrivite pentru rețetele pe care vrei să le pregătești.
În cele ce urmează, am făcut o selecție de trei rețete de paste cu carne tocată, potrivite pentru prânz sau cină. Le-am selectat cu atenție din
lista de recomandări a bucătarilor profesioniști și sperăm să te ajutăm să pregătești o masă delicioasă pentru cei dragi.
Paste bolognese
Ai nevoie de:
● 500 de grame de paste, de preferat spaghete
● 500 de grame de carne tocată amestec vită și porc
● 500 de grame de roșii pasate
● 5 linguri de ulei de măsline
● 300 de mililitri de suc de roșii
● 1-2 căței de usturoi
● 1 ceapă
● 2 morcovi
● sare, piper, cimbru, oregano
● frunze de busuioc
Pui pastele la fiert în apă cu sare și le lași pe foc atât cât scrie pe ambalaj sau până devin „al dente”. Usturoiul se toacă mărunt, ceapa, în cubulețe mici, iar morcovul se dă pe răzătoare și se călesc în uleiul de măsline. După câteva minute adaugi carnea tocată, condimentezi cu sare și piper și lași să se prăjească un pic, după care pui roșiile pasate și sucul de roșii și lași la fiert la foc mic 5-10 minute. În acest timp adaugi cimbru și oregano după gust. La final, sosul se pune peste paste și se presară cu parmezan și busuioc pentru mai multă savoare.
Penne cu carne tocată și sos de roșii
● 500 de grame de penne
● 600 de grame de carne tocată din porc sau pasăre
● 1 ceapă
● 2-3 căței de usturoi
● 2-3 linguri de ulei
● 450 de grame de roșii pasate sau cuburi de roșii
● sare, piper, busuioc, oregano
● parmezan
Pune carnea la călit cu ulei în tigaie, timp de 10 minute, până se rumenește ușor, după care adaugă ceapa tocată și usturoiul mărunțit, sare, piper, busuioc și oregano. După 2-3 minute pune roșiile peste carne și amestecă. Dacă ai senzația că sosul este prea uscat, poți adăuga o căniță cu apă. Lasă sosul la fiert 30 de minute, după care îl pui peste pennele fierte în apă cu sare.
Lasagna cu carne de porc
Ai nevoie de:
● 1 cutie cu foi lasagna
● 200 de grame de mozzarella sau cașcaval
Pentru sosul de carne:
● 600 de grame de carne tocată de porc
● 500 de mililitri de suc de rosii
● 1 ceapă
● 1 morcov
● 5 linguri de ulei
● pastă de ardei
● sare, piper
Pentru sosul Bechamel:
● 100 de grame de unt
● 800 de mililitri de lapte
● 100 de grame de făină
● sare, nucșoară
Prepară mai întâi sosul de carne. Într-o cratiță pune în uleiul încins ceapa tocată mărunt, apoi morcovul dat pe răzătoare, iar după câteva minute adaugă și carnea, pe care o lași pe foc până se albește. Acesta este momentul în care adaugi în tigaie sucul de roșii și o linguriță de pastă de ardei. Sosul se mai lasă pe foc 15-20 de minute, timp în care pregătești sosul Bechamel. În laptele încălzit pui untul, apoi făina și amesteci ușor, până se îngroașă puțin. Adaugi puțină sare și nucșoară.
Lasagna se compune astfel: într-o tavă pui o parte din sosul Bechamel, cât să acoperi toată suprafața uniform, după care așezi un rând de foi peste care pui din nou sos, apoi pui un strat de carne și acoperi din nou cu foi. Repeți operațiunea până te termină compozițiile. Dasupra trebuie să ai un strat de foi acoperite cu Bechamel, peste care presari mozzarella sau cașcavalul dat prin răzătoare. Se ține la cuptor între 40 și 50 de minute, la foc moderat, până se rumenește stratul superior.
Foto: Pexels
Comentarii