Aceste sarmale delicioase, Lahano Dolmadakia (Dolmathes), se fac atat vara cat si iarna in Grecia. Cei vegetarieni pot sa le faca foarte bine cu orez iar cei care prefera carnea cu amestec de carne de vita sau miel si porc. In mod traditional se fac cu frunze de varza proaspata (dar se pot face si cu cea murata) si se fierb in sos Avgolemono (dar exista variante si in sos de tomate). Exista si o varianta vegetariana pe care o voi prezenta mai jos.
Ingrediente:
2 verze medii proaspete la care separati frunzele, 700 gr. carne tocata amestec, 2 cepe medii rase, 1 cutie rosii taiate cubulete (sau 3-4 rosii taiate),1 ceasca de orez pentru sarmale,1 legatura marar si una patrunjel taiate marunt, 1 lingura seminte de seminte fenel zdrobite, 1 lingura pudra chime, 1 lingurita coriadru zdrobit, 1 lingura menta uscata, un colt de paine inmuiat in prealabil, 2 linguri ulei masline extravirgin, sare si piper dupa gust, . In varianta vegetariana se inlocuieste carnea cu 4-5 cesti de orez care se amesteca cu restul de ingrediente si se dau putin la foc cu putina zeama de legume peste ele atat timp cat sa se inmoaie putin orezul).2-3 rosii date pe razatoare sau o 1/2 cutie rosii pasate si 2 cani supa clara de legume pt. sos ; sos sau 2 lamai si 3 oua pt. Avgolemono.Iaurt proaspat de oaie pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se separa frunzele de pe capatana de varza si se oparesc 2-3 minute in apa clocotita (depinde de cat de tanara este varza , este posibil sa fie tinute chiar si mai mult ). Se amesteca bine carnea cu toate ingredientele (cepele,rosiile taiate cubulete, orezul pentru sarmale, mararul si patrunjelul, lingura seminte de seminte fenel zdrobite, lingura pudra chimen, lingurita de coriadru zdrobit, lingura de menta uscata, painea inmuiata, sare si piper dupa gust) si se lasa la odihna cel putin o ora cu o pelicula de ulei de masline pe deasupra (ar fi bine peste noapte). Daca frunzele sunt maricele taiati-le in jumatati,puneti amestecul de carne (sau cel de orez) pe miloc si impachetati cu grija aducand marginile la interior sa nu iasa compozitia. Pe fundul vasului in care vom gati punem cateva foi de varza dupa care incepem sa aranjam sarmalele. Puteti sa intercalati randurile cu varza taiata marunt.Cand s-a umplut vasul adaugati supa de legume, rosiile date pe razatoare sau rosiile pasate, puneti o farfurie deasupra sa preseze sarmalele sa nu se ridice si fierbeti-le la foc micut 45-60 minute. Exista si o alta varianta chiar mai populara decat prima cu Avgolemono. In acest caz puneti mai putina supa de legume si completati cu un sos Avgolemono facut din 3 oua batute energic cu zeama de la 2 lamai maricele. Lasati-le la rece si serviti-le a doua zi incalzite cand sunt mai bune. Le serviti cu iaurt proaspat de oaie peste ele.
Kali Orexi! Pofta Buna!
Va astept cu si mai multe retete gustoase pe http://papagheorghiu.blogspot.com si pe www.papagheorghiu.ro.
Descopera reteta traditionala de carnati de casa cu boia si usturoi, un preparat autentic din carne de porc. Afla pas cu pas...
Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casaDescopera cum sa prepari faguri cu crema de ciocolata, pas cu pas. Aceasta rețeta simpla si detaliata te va ghida prin...
Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pasRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii