Caponata alla Siciliana

Caponata este un aperitiv traditional din Sicilia, cu vinete, rosii si masline, un fel de tocanita de legume, perfecta pentru vara.

Caponata alla Siciliana

Pentru 4-5 portii avem nevoie de:

4-5 vinete (cam 1-1,2 kg)

250 g masline cu sau fara samburi, cum preferati

2-3 cepe potrivite

3-4 rosii coapte

1-2 catei usturoi (mai mici)

2-3 tulpini de telina (sau apio)

50 g capere

8 linguri otet

1 lingura zahar

8-10 linguri ulei de masline

sare

busuioc

Pentru o caponata reusita, ar fi bine sa aveti niste vinete proaspete, cu seminte cat mai putine si mici, sau sa aruncati semintele, daca sunt multe. Taiem vinetele cubulete si le punem in apa cu sare cam 2 ore. Daca le taiti cubulete mici, ele vor absorbi mai mult ulei, asa ca noi le-am taiat destul de mari.

Rosiile le scufundam 1 minut in apa clocotita, pentru a le putea decoji usor. Apoi le taiem marunt, iar daca au multe seminte, pastram doar pulpa rosiilor.

Tocam ceapa si usturoiul si le calim in 2-3 linguri de ulei de maline. Dupa ce s-au rumenit, adaugam rosiile tocate, maslinele, caperele scurse si clatite cu putina apa, ca sa nu fie atat de sarate. Amestecam bine si lasam sa fiarba la foc potrivit, pana se formeaza un sos.

Scugem vinetele de apa si le calim in alt vas, eventual in mai multe transe pentru ca sa se patrunda repede si uniorm. Noi nu am prajit foarte mult vinetele, doar pana s-au colorat putin, ca sa fie al-dente, mai ales ca vor mai fierbe, dar asta e dupa preferintele fiecaruia :) Dupa ce am terminat cu vinetele, calim cateva minute si tulpinile de telina, in acelasi vas.

Adaugam vinetele si telina peste sosul de rosii si lasam la foc mic cam 5 minute. Dupa aceea presaram zaharul si otetul, amestecam, potrivim de sare, iar dupa cateva minute stingem focul.

Caponata este foarte buna mai ales rece, servita cu frunze de busuioc.

Descopera si alte retete din Bucataria Furnicutilor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise