O placinta savuroasa si traditional romaneasca cu branza, ca la mama acasa, care nu este dificil de pregatit. Rezultatul este incantator, iar aceasta placinta este in mod sigur pe gustul tuturor.
Ingrediente:
Aluat
300 de grame de faina 000
200 - 250 ml de apa - in functie de calitatea fainii
cateva picaturi de otet
o lingurita rasa de sare
aproximativ 80 de grame de untura de porc la temperatura camerei
Umplutura
400 de grame de telemea
gris cu lapte (neindulcit) din 250 ml. de lapte si atata gris cat sa se ingroase la consistenta unei mamaligi potrivite
2 oua
1 legatura de marar
1 ou batut pentru finisat
Preparare:
Se pune laptele la fiert, cand fierbe se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu, pana are consistenta unei mamaligi. Se trage deoparte si se lasa sa se raceasca.
Intr-un castron se amesteca omogen grisul cu lapte abia caldut, branza, ouale si mararul tocat si se lasa deoparte.
Din faina, sare, otet si apa calduta se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios. Apa se va adauga cate putin, atat cat este nevoie pentru o consistenta ideala a aluatului - nici tare, nici moale.
Aluatul se infoliaza si se lasa la odihna 30 de minute, apoi se imparte in 10 bile cat mai egale. Se ia o bila de aluat si se aplatizeaza cu sucitorul, obtinand un cerc de aproximativ 20 de cm. diametru. Se unge suprafata cercului cu untura - nu e cazul sa ne zgarcim, aluatul oricum va contine mult mai putina grasime decat un foietaj normal, din aluat frantuzesc, in schimb va fi foarte fraged si savuros iar gustul unturii nu se va regasi in preparatul final.
In continuare, se procedeaza la fel cu celelalte bile de aluat, suprapunand cercurile unul peste altul, fiecare fiind uns cu untura, ultimul, insa, cu o cantitate mai mica, doar atat cat sa nu se usuce aluatul ( se vad doua "turnuri" de aluat pentru ca am facut doua placinte, pe una am daruit-o).
Se acopera "turnul" de aluat cu o folie si se lasa la odihna 15-20 de minute.
Este momentul sa se aprinda si cuptorul, setand temperatura la 190 de grade Celsius.
Dupa trecerea timpului de odihna, "turnul" de aluat se intinde cu sucitorul - manopera ceva mai delicata, pentru ca straturile au tendinta sa alunece. Pentru ca operatiunea sa fie incununata de succes, se incepe intinderea cu sucitorul de la mijloc si se deplaseaza catre margini, apasand cu delicatete. Se intinde aluatul intr-o foaie cam de 50 de cm diametru, careia i se decupeaza marginile si se aseaza umplutura la mijloc, modeland-o sub forma unui cerc cu raza de aproximativ 25-30 de cm.
Se acopera umplutura, tragand marginile aluatului catre centru, evitand sa se aglomereze mult aluat intr-un loc.
Placinta se rastoarna cu grija pe tava acoperita cu hartie de copt. Se unge suprafata placintei cu oul batut. Dupa ce am uns placinta, inspirata de sezonul actual, am modelat decorul din marginile decupate, frunze de vita si un strugure, pe care le-am asezat deasupra si le-am pensulat cu ou.
Se da placinta la copt in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius, timp de 25-30 de minute (pana se rumeneste frumos), apoi se degusta cu mare incantare
Gasiti si alte retete delicioase pe blogul Laurei Laurentiu.
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si deliciosIncearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptorRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii