Placinta rapida cu mere

Cand va e pofta de gustul binecunoscut al placintei cu mere, dar nu prea aveti timp si/sau indemanare ca sa pregatiti aluatul, aceasta reteta s-ar putea sa fie salvatoare, se face pur si simplu intr-o joaca! In afara de asta, aceasta placinta rapida este foarte sanatoasa, continand cereale integrale si fructe.

Placinta rapida cu mere

Ingrediente:

150 de grame de fulgi de ovaz

170 de grame de zahar brun

250 de grame de faina

180 de grame de unt

1 varf de cutit de praf de copt

1 varf de cutit de sare

2 mere mari (sau 3 mai mici) dintr-un soi acrisor (eu am folosit granny smith)

zeama de la 1/2 de lamaie

1 lingurita de scortisoara

120 de grame de zahar

1,1/2 linguri de amidon alimentar

1 lingura de esenta de vanilie

130 de ml. de apa

optional: ceva nuci, 1-2 linguri de fulgi de porumb, stafide etc.

Preparare:

Intr-un bol se amesteca faina, sarea, praful de copt, zaharul brun si fulgii de ovaz. Daca folositi 1-2 linguri de nuci sau alte adausuri optionale, acum e momentul sa le adaugati si pe ele (eu am pus in plus niste fulgi de porumb, ca sa fie mai crocant amestecul).

Se amesteca bine de tot ingredientele uscate, apoi se rad deasupra, prin razatoarea cu gauri mari, 150 de grame de unt rece.

Se incorporeaza untul in ingredientele uscate cu furculita sau cu ajutorul unui cutit de patiserie, pana cand amestecul capata un aspect nisipos. Da, va arata uscat, insa asa trebuie sa fie, sa nu fiti tentati sa adaugati unt in plus sau lichide.

Ceva mai mult de jumatate din acest amestec (sa zicem 60 %) se toarna intr-o tava nu prea mare (eu am folosit forma mea de silicon de 25/20 de cm.) si se preseaza bine de tot intr-un strat compact.

Merele se curata de coaja si de casuta semintelor, se taie in felii subtiri si se stropesc cu zeama de lamaie. Se aseaza feliile de mere intr-un strat uniform deasupra stratului de la baza, apoi se presara cu scortisoara.

Se amesteca intr-o craticioara zaharul (120 de grame, eu zic ca merge chiar si mai putin) cu amidonul. Se adauga apa rece, se omogenizeaza foarte bine sa nu ramana cocoloase si se pune craticioara pe foc, amestecand continuu pana cand fierbe si se ingroasa. Se adauga la aceasta compozitie esenta de vanilie si untul ramas (30 de grame), apoi se toarna deasupra merelor.

Deasupra se distribuie restul amestecului de faina si cereale si se preseaza usor (cat e posibil, ca sa nu se deranjeze stratul de umplutura).

Tava se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru 45 - 50 de minute, pana cand deasupra prinde o crusta usor rumenita.

Se lasa sa se raceasca in tava complet, de preferat peste noapte, apoi se taie in patrate/dreptunghiuri dupa plac. E important sa lasati destul timp blatului de cereale sa isi traga umezeala din mere. Pofta buna!

Gasiti si alte retete delicioase pe blogul Laurei Laurentiu.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor
Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise