Trăiesc, deci mă abţin mi-a sunat un pic prea dur la prima citire. M-aş fi aşteptat la un Slăbesc, dar mă abţin, însă cu trăiesc în ecuaţie vedeam în faţa ochilor o viaţă în care, ca motanului Tom din desene animate, ţi se plimbă curcanul aburind prin faţă şi nu rămâi decât salivând ori urmărind vreo măslină (în cazul lui Tom, un şoricel) în farfurie.
Pe măsură ce treceam prin toate proprietăţile alimentelor de bază pe care le consumăm, am înţeles că e vorba de moderaţie: cantităţile pe care le recomandă doctorul nutriţionist Mihaela Bilic sunt cele care-ţi asigură sănătatea şi la tinereţe, şi la bătrâneţe. Dar şi că cele mai importante alimente într-un regim de slăbit (legumele, puţină carne dar consumată constant, plante aromatice, fructe cu moderaţie şi brânză la fel, fără pâine şi fără zahăr) sunt de fapt aceleaşi pe care trebuie să ne bazăm a la long dacă vrem să ne menţinem şi să ne simţim bine.
Într-o primă fază e vorba de schimbarea obiceiurilor alimentare, acelea care ne fac să vrem că cronţănim mai tot timpul ceva: ba să mâncăm o tartă, ba nişte paste, ba o cola, ba o pizza. Ori asta se face respectând principiile de bază ale unei alimentaţii sănătoase şi deconstruind câteva mituri care încă circulă. Spre exemplu:
- toată pâinea e la fel: fie că e neagră, albă, graham, fie că o prăjim sau nu. Păstrează acelaşi aport caloric. 2 felii dimineaţa ne sunt de ajuns.
- nu trebuie să gătim cu ulei, pentru că şi toate uleiurile sunt la fel de grase (fie că vorbim de ulei de porumb, ulei de măsline, ulei de susan etc.). Uleiul e de consumat brut, în cantitate de 2 linguri, în salate. Nu mai prăjim: dăm la cuptor în apă cu ierburi aromatice sau folosim o tigaie antiaderentă sau un grătar.
- tot zahărul e la fel de... îngrăşător: fie că e brun sau zahăr de trestie. De aceea trebuie folosit rar, sub formă de condiment, nu ingredient.
- brânza îngraşă, aşa că nu trebuie să abuzăm.
- nici cu fructele nu trebuie exagerat, sunt de preferat legumele. Fructele au mult zahăr sub formă de fructoză şi nu te satură, din contră, dau senzaţia de foame. Prin urmare, fructele rămân pentru desert, nu ca aperitiv şi nici ca fel principal.
Însă pe lângă aceste principii foarte generale, unele deja ştiute, cartea vine cu informaţii atât de exacte pentru fiecare aliment în parte (carne, ouă, lapte, brânzeturi, ulei, pâine, zahăr, legume, fructe, plante aromatice), încât pentru cineva care-şi ştie foarte bine istoricul medical nu trebuie să mai meargă la nutriţionist. Îşi va da seama imediat care sunt legumele care îl ajută cel mai mult şi care sunt cele pe care ar trebui să le evite: la fel cu fructele, condimentele etc.
Iar acest mare avantaj al documentării unui aliment cu toate efectele (benefice şi negative) pe care le poate avea asupra organismului (în ce cazuri este contraindicat sau nu) transformă ghidul pentru slăbit într-unul al alimentaţiei naturale, sănătoase, care vine să rezolve nu numai problemele cu greutatea, ci şi cu sănătatea.
Bineînţeles că pe alocuri tonul aduce aminte de sfatul din poveste “dar mai pune-ţi pofta în cui”, însă să nu uităm că e o carte destinată în primul rând persoanelor care trebuie să piardă în greutate, să se obişnuiască să-şi porţioneze mâncarea corect, înlocuind poftele aprige dintre mese cu lichide şi foarte mici gustări.
Dieta pe care o recomandă Mihaela Bilic înseamnă trei mese principale pe zi şi 2 gustări între, ceea ce totuşi nu e deloc aprig şi nici exagerat, orice ar spune apărătorii satisfacerii poftelor cu orice preţ (şi cu periclitarea propriei sănătăţi, aş adăuga eu). Mai mult, după analiza nutriţionistă a tuturor ingredientelor şi după un discurs motivaţional ca să conştientizăm mai bine problema, ce trebuie făcut, de ce, de când, avem atât de multe sugestii de meniuri pentru cele 3 mese ale zilei, plus gustările dintre, încât a mai bâigui acum un “Nu ştiam că se poate” ori “Nu ştiam ce să mănânc” devine ridicol. Cartea face şi propuneri de meniu în cazul în care mâncaţi la restaurant, pentru fiecare specific: italian, franţuzesc, chinezesc, spaniol, libanez.
Am cunoscut multe persoane care au slăbit folosind dieta propusă de Mihaela Bilic, şi au făcut-o armonios, pe principiul câte puţin din orice şi câte un kilogram dat jos la 7-10 zile. Mulţi s-au oprit acolo, alţii au continuat stilul acesta de a mânca sănătos, strecurându-şi decent şi frumos poftele dulci sau sărate, dar sănătoase printre recomandările medicului. Ceea ce mai adaugă ea, şi uităm noi mereu, este că, deşi ai slăbit, nu te opri aici: e cazul să-ţi continui regimul sănătos făcând sport. Altfel nu vei câştiga la fel de mult.
Succes tuturor!
Mădălina Georgescu, editor Bookaholic.ro
Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...
Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparatKaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii