Cred că foarte mulţi dintre noi se gândesc deseori la genul ăsta de dietă, alţii deja se ţin de ea riguros. Deşi nu sunt o mare cosumatoare de carne, întotdeauna m-a pus pe gânduri nu neapărat lipsa ei, ci cu ce umplu golul rămas: în câte feluri poţi mânca legumele sau fructele în afară de salată, supă, ghiveci, ca să nu zicem ratatouille.
Am luat la răsfoit cartea asta (ed. Polirom) în căutarea unor răspunsuri practice şi aş putea spune că mi s-au oferit suficiente încât să spun că nici carnea nu poate fi gătită în atâtea feluri. Cu siguranţă un bucătar iscusit m-ar contrazice, dar trebuie să fiţi de acord cu mine că 199 de reţete toate vegetariene, multe dintre ele vegan nu înseamnă deloc puţin.
Cartea trece prin aperitive, salate, pizza, plăcinte şi tarte sărate, supe şi ciorbe, orez şi paste, feluri principale şi garnituri, dulciuri. Sunt reţete de care nu am auzit şi toate sună atât de bine şi pentru că sunt noi şi vin ca o descoperire a unor mixuri foarte curioase. Trec şi la exemple: Anghinare cu năut şi stafide, Ştrudel cu lăptuci sălbatice, Tartă sărată cu sfeclă şi migdale, Salată de crudităţi cu năut şi portocale, Salată de lăptuci şi andive cu ţelină şi coacăze negre, Pateuri vol-au-vent cu legume şi măsline, Castronaşe de grepfrut roşu cu pepene galben, avocado şi ouă (nu e desert, e aperitiv).
După cum v-aţi dat seama numele lor nu anunţă cele mai simple reţete, nu toate se fac în 30 de minute. Pentru tarte, plăcinte şi pizza e nevoie de a prepara aluat (ţi se recomandă să-l prepari în casă), alte reţete presupun legume puse la marinat sau doar în apă (mai ales fasolea), şi toate implică să ai un mixer pentru a face creme, piureuri, paste. Dar vei găsi suficiente salate, supe (calde sau reci), chiar şi pizza, lipie pufoasă cu roşii şi capere al căror timp e aproximat în jurul a 30 de minute.
De fapt, fiecare reţetă vine cu un timp fix (aproximat i-am spus eu pentru că la mine se mai întâmplă să dureze mai mult), îţi spune din start dacă e vegan sau nu, precizează de fiecare dată are sau nu ouă, dă conţinutul caloric/porţie. Datoriă tuturor acestor informaţii redate mereu în stânga sus o găsesc foarte practică. Foarte multe dintre reţete sunt ilustrate şi vin şi cu sfaturi în plus. La aluat, de exemplu, ţi se spune că e mai bine să-l faci în casă şi ţi se dă o reţetă extra pentru a-l face cât mai sănătos (cantităţi şi ingrediente). În locul acestor sfaturi veţi da şi peste Ştiaţi că-uri interesante şi alte recomandări cu folos.
Mi se pare genul de carte de ţinut în bucătărie mai ales pentru cei care o dietă sănătoasă, vegetariană, lacto-vegetariană, sau stilul de viaţă vegan sunt priorităţi. Pentru că nu e deloc o carte pretenţioasă: din contră, e variată, foarte utilă şi accesibilă (iar preţul ei este de 26, 96 lei).
Mădălina Georgescu, editor bookaholic.ro
Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...
Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparatKaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii