Pâinea Ciabatta este un clasic care există de aproximativ 30 de ani. Acestea fiind spuse, o mică lecție de istorie nu a rănit pe nimeni. S-ar putea să fii curios cum și-a câștigat popularitatea acest tip de pâine de-a lungul istoriei. Cu siguranță nu a început atât de popular pe cât ți-ai fi imaginat.
Ce este Ciabatta?
În italiană înseamnă „papuc” datorită formei pâinii care seamănă cu unul. Este o pâine albă care provine de la un brutar din Rovigo, Veneto, Italia. A fost inventată în 1982 datorită unei afinități copleșitoare față de baghetele franceze, care au luat cu asalt Europa, precum croissantele. Principala diferență dintre aceste două pâini se reduce la nivelul de hidratare. Pâinea italiană Ciabatta este coaptă cu un nivel de hidratare mult mai mare, făcând găurile din aluat mult mai mari decât la o baghetă. În plus, ea se coace cu o faină mult mai dură, care are un gust mai delicat și mai dulce. De asemenea, baghetele tind să fie coapte mai mult, până prind o culoare maro-aurie.
Ce poți face cu o Ciabatta
Unul dintre cele mai populare preparate care folosesc acest tip de pâine sunt panini-urile! Un panini este un sandviș fierbinte umplut cu ingrediente delicioase din carne și brânzeturi și este o opțiune de prânz spectaculoasă pentru cineva care are poftă de pâine bună. Panini-urile sunt ușor de făcut dacă dorești o schimbare față de un sandviș american clasic, așa că ridică-ți pâinea și începe pregătirea!
Beneficiile pâinii Ciabatta pentru sănătate
Ingredientele primare din acest tip de pâine sunt cerealele integrale. Cerealele integrale au multe beneficii nutriționale, deoarece sunt bogate în fibre și conțin cantități mari de vitamine B, inclusiv niacină, tiamină și acid folic. Studiile sugerează că cerealele integrale sunt o sursă excelentă de energie și carbohidrați complecși. În plus, conțin minerale esențiale precum fier, calciu și sodiu. Odată cu creșterea gradului de conștientizare a sănătății, consumul de cereale integrale a crescut în ultimii ani.
Este o sursă excelentă de minerale, în special de sodiu și fier. Organismul are nevoie de sodiu pentru a menține nivelul lichidelor. Un echilibru de lichide și sodiu este necesar pentru o inimă, ficat și rinichi sănătoși. În plus, sodiul reglează fluidele din sânge și previne scăderea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, studiile recomandă să consumi mai puțin de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi, echivalentul a doar o linguriță de sare de masă.
Conform studiilor, fierul este esențial pentru producerea hemoglobinei, asigurând o producție adecvată de globule roșii. RBC-urile sunt responsabile pentru transportul oxigenului în organism. Fierul este, de asemenea, vital pentru sinteza ADN-ului și transportul electronilor, care furnizează energie organismului. Deficitul de fier poate duce la anemie și boli neurodegenerative. Cu toate acestea, este esențial să monitorizezi nivelul de fier din organism înainte de a consuma alimente bogate în fier în exces, deoarece fierul excesiv poate duce la deteriorarea țesuturilor.
Este o sursă bună de fibre alimentare. Fibrele alimentare cresc sațietatea. Ca rezultat, poate regla aportul de calorii, ducând la pierderea în greutate și la gestionarea sănătoasă a greutății. De asemenea, durează mai mult pentru a se descompune și arde mai multe calorii în acest proces. Studiile arată că creșterea consumului de fibre alimentare poate reduce grăsimea corporală.
Pâinea realizată din făină dură oferă un conținut ridicat de calciu. Studiile sugerează că acest mineral este vital în prevenirea pierderii osoase și a fracturilor osteoporotice mai târziu în viață. Meta-analizele raportează că suplimentarea cu calciu reduce pierderea osoasă cu 0,5-1,2% și riscul de fractură de toate tipurile cu cel puțin 10% la persoanele în vârstă. Cu toate acestea, aportul scăzut de calciu este larg răspândit în multe țări și la diferite grupe de vârstă. Deci, aportul adecvat de calciu de-a lungul vieții este esențial pentru sănătatea oaselor pentru a preveni osteoporoza și fracturile.
Magneziul protejează celulele de deteriorare și este vital pentru oasele și țesuturile conjunctive sănătoase. Deoarece această pâine este bogată în calciu și potasiu, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății oaselor.
Cercetările sugerează că persoanele cu cel mai mare aport de fibre dietetice își reduc riscul de complicații cardiovasculare. Experții în sănătate consideră, de asemenea, că aportul de fibre întregi determină o reducere considerabilă a colesterolului seric total și a lipoproteinelor cu densitate scăzută (colesterolul rău). Astfel, această pâine poate fi un plus sănătos la dieta ta.
Studiile sugerează că aportul de fibre pe termen lung al fibrelor dietetice reduce riscul de boli inflamatorii intestinale. Datele au fost colectate de la 170.776 de femei și au fost urmărite pe parcursul a 26 de ani.
Așa că dă o fugă la cea mai apropiată brutărie și cumpără o pâine sănătoasă!
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii