Feteasca Neagra este un soi de struguri romanesti, din care se fac vinuri rosii si roze.
Feteasca Neagra este un soi de struguri romanesti, din care se fac vinuri rosii si roze! Se mai intalneste si sub denumirile „Poama fetei neagra”, „Pasareasca neagra” sau „Coada randunicii”, fiind apreciat pe meleagurile din toata tara. Iata care este povestea acestuia!
Scurt istoric
Primele mentiuni despre acest soi au aparut la sfarsitul secolului 18. Initial, a fost cultivat doar in cateva podgorii din Muntenia si Moldova. S-a raspandit insa mai tarziu si in restul tarii, deoarece s-a adaptat la conditiile de cultura ale dealurilor si campiilor. In prezent, printre regiunile producatoare se afla si Banat, Crisana, Maramures, Colinele Dobrogei, Podisul Transilvaniei si Terasele Dunarii. Exista peste 3.000 de hectare pentru Feteasca Neagra, punctul de initiere fiind centrul viticol Uricani, care se afla in judetul Iasi.
Fiind prezent de pe vremea dacilor, a devenit si unul dintre cele mai vechi soiuri din Europa. Este cunoscut in special datorita rezistentei sale crescute la ger si seceta. Cu toate acestea, in perioadele fara precipitatii poate avea nevoie de irigare.
Caracteristicile vinurilor obtinute
Strugurii acestia au dimensiuni medii, iar maturarea boabelor incepe in luna septembrie. Se poate acumula usor un continut de zaharuri care sa depaseasca si 200 g/l! Cat despre concentratia alcoolica, aceasta ajunge undeva la 12% si se pot obtine atat vinuri seci sau demiseci, cat si dulci. Aroma finala la Feteasca Neagra difera in functie de fiecare situatie, insa de multe ori va fi asemanatoare cu cea a murelor, visinelor negre sau prunelor uscate! Se pot simti si note de vanilie, scortisoara, piper sau alte condimente.
Cu ce mancaruri se asociaza
Acest vin se va servi impreuna cu mancaruri bazate pe carne rosie! Printre acestea se numara:
Te poti bucura de Feteasca Neagra si impreuna cu un filet de vita la tigaie, care sa contina unt si ierburi. Vrei alte variante? Incearca L'Ami du Chambertin, Ratatouille sau pastele de casa cu trufe albe!
Daca esti vegan, poti pune vinul acesta si langa piure de cartofi sau delicatese bazate pe condimente verzi, usturoi si condimente dulci. Pentru deserturi, ai ca optiuni lava cake si prajiturile cu aroma de ciocolata sau mere.
Temperatura optima de servire este de 16-18 grade Celsius! Se va decanta minimum 30 de minute si se va turna in pahare speciale, pentru a putea trai o experienta cat mai unica. Incearca sa cauti o sticla mai veche, deoarece gustul vinului devine mai bun odata cu trecerea timpului.
Feteasca Neagra a ramas unul dintre cele mai cunoscute soiuri de struguri romanesti! Iar popularitatea acestuia se datoreaza faptului ca vinurile obtinute au un nivel de aciditate potrivit si sunt foarte bune la gust. Din acelasi motiv, este o bautura care a castigat si premii de excelenta! Indiferent ca ai prefera sa incerci varianta clasica de culoare rosie sau un roze, nu vei fi dezamagit. Cumpara-ti si tu acest vin de pe site-ul BeiCeVrei.ro!
Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulceIncearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pasIncearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de PasteRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii