Sosul puttanesca, folosind cel mai des cu paste, este originar din Napoli. Este facut din rosii, masline negre, capere, ansoa, ceapa, usturoi si ierburi (de obicei, oregano sau patrunjel, dar uneori si busuioc). Este un sos usor de facut, care se prepara repede si este foarte savuros si picant. “Puttanesca” se traduce prin “in stilul prostituatei".
Probabil te intrebi cum a ajuns acest fel de mancare delicios sa fie asociat cu un context atat de sordid. Precum e cazul majoritatii povestilor culinare, sunt multe explicatii. Prima interpretare e ca aroma puternica a sosului ii ademenea pe oamenii din strada in casele de toleranta. Alta explicatie spune ca, avand in vedere ca sosul se face usor si rapid, prostituatele preparau acest sos pentru ele insele, pentru a salva timp sau il pregateau pentru barbatii ce asteptau la rand. Iar alta varianta, mai populara, a istoriei acestui sos era ca era reteta favorita a femeilor maritate care voiau sa petreaca cat mai putin timp in bucatarie si cat mai mult in dormitor.
Oricare ar fi povestea adevarata, puttanesca este un sos savuros si vibrant. Poti sa-l folosesti cum doresti. Cel mai frecvent, sosul este folosit ca adaos la retete de spaghete sau piept de pui. Reteta sosului e flexibila, iar, daca vrei sa incerci acest sos, Gustos.ro iti propune urmatoarea reteta:
Puttanesca
Ingrediente:
o ceapa medie
o cutie de ansoa
sare, piper, dupa gust
un varf de cutit de ardei iute
ulei de masline
patru catei de usturoi, maruntiti
o conserva de rosii in suc propriu
doua lingurite de capere
o jumatate de ceasca de masline negre
oregano
patrunjel
parmezan ras, dupa gust
Mod de preparare:
Prajeste ceapa, ansoa, ardeiul iute, sarea si piperul in mult ulei de masline pana cand ceapa se inmoaie, iar ansoa incep sa se dezintegreze. Rupe ansoa in bucati mai mici, in tigaie. Nu pune foarte multa sare, intrucat aproape toate ingredientele au deja sare. Adauga usturoiul si mai gateste inca un minut sau doua.
Apoi, adauga rosiile si sucul lor, rupandu-le in bucati cu o lingura de lemn in timp ce fierb. Adauga caperele si maslinele, redu caldura si fierbe fara capac cam 8-10 minute. La sfarsit, presara oregano, patrunjel si branza si serveste.
Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromatIncearca reteta noastra de salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert, cascaval si legume proaspete. Perfecta pentru o masa...
Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii