Cand eram inca la inceputul aventurii mele culinare ma enervau la culme retetele de genul “puneti faina cat cuprinde”, “puneti o priza de sare” etc. Simteam ca sunt retete pentru gospodinele perfecte si ca eu, incepatoarea, nu aveam ce cauta printre ele. Noroc cu mama si buni, care m-au luminat intr-ale masurilor si nu am mai avut probleme cu masurarea ingredientelor. Ca sa va ajut si pe voi, m-am gandit sa va scriu despre ce inseamna anumiti “termeni culinari in ale masuratorii”.
Pentru inceput, cand zicem “faina cat cuprinde”, sau “faina cata cere compozitia”, inseamna ca punem faina in ploaie, treptat. De exemplu, la aluatul de taietei, folosesti 10 oua si faina cata ia. Adica pui intai faina cat sa obtii o pasta moale, apoi incepi sa pui faina in ploaie, putina cate putina, framantand de fiecare data pana la omogenizare. Incetul cu incetul, aluatul va capata tinuta si la un moment dat, efectiv nu va mai primi faina in compozitie. Vei vedea ca eun a;iat elastic, care nu se lipeste de maini, si degeaba mai pui faina, ca nu isi mai schimba consistenta. Inseamna ca atunci ai pus faina “cata cuprinde”
Cand spunem “o priza de sare” sau “un praf de sare” ( a pinch of salt in retetele straine) inseamna ca vorbim de cantitatea pe care o prindem intre doua-trei degete, de aici si termenul de “priza”. Aceasta expresie se foloseste si in cazul altor condimente, nu doar pentru sare. Din aceeasi categorie face parte si expresia “un varf de cutit de sare” si inseama ad litteram sa iei putina sare pe varful unul cutit (in general cutitul de uns, cel cu varful rotund) si sa o pui in mancare.
Drojdia si problemele ei (fresh yeast, dry yeast)…de obicei, in retetele de cozonac din caietul bunicii sau in cartile vechi de bucate, nu se dadeau cantitati pentru drojdie, ci se spunea pur si simplu “drojdie cat o nuca”. Cum mai nou cantarim totul la spranceana, e bine de stiut ca ca drojdie cat o nuca inseamna 50 gr, adica exact un cubulet de drojdie proaspata, asa cum o gasim la hypermarket. 50 gr de drojdie uscata sunt suficiente pentru 1 kg de faina. Daca nu gasiti drojdie proaspata ci doar uscata, ea se vinde la pliculete de 7 gr, care sunt suficiente pentru 500 gr de faina. Asa ca, 50 gr de drojdie proaspata (adica drojdie cat o nuca) echivaleaza cu 2 pliculete de drojdie uscata.
In retetele de ciorbe, in special ciorbe albe, bogate, veti gasi foarte des expresia “un pumn de orez” (a handful of rice) Ei bine, bagati mana in punga de orez, scoateti o mana buna si asta e cantitatea ideala pentru o oala mare de ciorba. Daca vreti sa gatiti cu stil, atunci sa stiti ca un pumn de orez inseamna 3-4 linguri bune de orez, sau o cescuta de cafea cu varf.
Linguri vs Cani vs Grame. Aici e o alta problema, pentru ca unele retete sunt in grame, altele in linguri. Ca sa va fie mai simplu sa va descurcati, v-am facut o lista.
Faina
- o lingurita = 3 gr (a teaspoon)
- o lingura rasa = 15 gr
- o lingura cu varf = 25 gr (a table spoon)
- o cana (in retetele americane “one cup”) = 150 gr (one cup)
Zahar
- o lingurita = 5 gr
- o lingura = 30 gr
- o cana = 200 gr
- o ceasca de cafea = 120 gr
Lapte
- o lingura = 20 ml
- o ceasca de cafea = 55 ml
- o cana = 250 ml
Apa
- o lingurita = 5 ml
- o lingura = 20 ml
- o ceasca de cafea = 120 ml
- o cana = 200 ml
Sper ca v-am fost cat de cat de ajutor cu postul asta... SPOR LA MASURAT! Sa faceti numai retete minunate!
Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromatIncearca reteta noastra de salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert, cascaval si legume proaspete. Perfecta pentru o masa...
Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii