Pricopul (Amutirea cucului sau Ziua Lupului)

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.   Pe 8 iulie se sărbătorește Pricopul (Amutirea cucului sau Ziua Lupului), o straveche divinitate agrară, care veghează la coacerea grânelor și are grijă de cei care lucrează pământul.  

Pricopul (Amutirea cucului sau Ziua Lupului)

În satele de pe Valea Mureșului, oamenii denumeau sărbătoarea „Pricopul” pentru că, spuneau ei, „astăzi se ”pricopsește” grâul de vară”. Ei aveau credința că în această zi nu se lucrează pentru că: „Sfântu' și slugile sale lupii le vor răpi copiii iar pe cășile lor or da cu tunet și foc”.
In tradiția populară, Sfantul Pricopie este cinstit pentru că veghează coacerea semănăturilor, apără recoltele și casele de fulgere, trăsnete și grindină. Tot el ar avea puterea de a face câmpurile să rodească, iar grindina o transformă în picături de apă înainte de a cădea pe pamânt.
Pentru a nu îl supăra pe Sfânt, femeile făceau pâine și colăcei pe care-i împărțeau copiilor pentru a nu avea boli tot timpul anului. O parte din colacii copţi se lăsau în holdă, drept ofrandă Sfântului Pricopie, pentru ca grânele să nu se usuce înainte de vreme.
Colăceii Pricopului – rețetă:

Se face un aluat de paine simplă, albă conform retetei de aici sau se poate face aluatul conform retetei de mai jos:
Ingrediente:
1 kg. făină cernută
1 cub drojdie
½ l apă
Sare
1 ou pentru uns colăceii
Preparare
Se face o plămădeală din 2-3 pumni de făină de grâu 000 cu drojdie înmuiată în apă călduță. Se amestecă bine până se face o cocă subțire care se lasă la dospit, la căldură.
După ce dospește plămădela și a crescut, se pune în făina cernută și se frământă bine, înmuindu-se cu apă călduță. Când aluatul e fământat bine, se acoperă cu ceva gros și se pune pe cuptor, la căldură, să dospească 1-2 ore, până ce a crescut dublându-și volumul.
După ce aluatul a dospit, se pune pe o masă presărată cu făină, se taie bucăți cât mâna sau mai mari (în funcție de cât de mari se doresc colacii) și se fac niște funii lungi.
Aceste funii se împletesc în 2, 3, 4 etc. dar pot fi și neîmpletiți, obținându-se o formă circulară. Colăceii au dimensiuni mici, având circumferința unei căni și greutatea de 0,28 kg, 0,6 kg sau 0,9 kg.

Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max Espresso Machine

- 600 lei
2799.99 lei
2199.99 lei
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasa

Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasa

Incearca reteta noastra de salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert, cascaval si legume proaspete. Perfecta pentru o masa...

Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasa
Supa chinezeasca de creveti cu taitei

Supa chinezeasca de creveti cu taitei

Supa chinezeasca de creveti cu taitei
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise