Pentru ca Cipru e o destinatie turistica preferata de romani, Gustos.ro v-a pregatit un articol ce va va familiariza cu mancare traditionala pe care o veti gasi acolo.
Kafenio
Niciun sat cipriot nu e complet fara o cafenea traditionala, numita “kafenio”. Acesta e cel mai important loc din sat, unde iti poti intalni prietenii, poti juca “tavli”, versiunea greceasca a tablelor, sau poti sa petreci timpul band cafea greceasca, ceai sau suc proaspat. Cafeaua greceasca se numeste “sketo”, “metrio” sau “glyko”. “Sketo” este cafeaua neagra, fara zahar, la “metrio” se adauga o lingurita de zahar, iar la “glyko”, doua.
Cafeaua e servita intotdeauna cu un pahar de apa rece. Fiecare “kafenio” are modul sau diferit de a face cafea, asa ca, pentru a fi sigur ca primesti ceea ce doresti, e bine sa spui ospatarului cate lingurite de zahar doresti atunci cand comanzi.
Daca esti invitat la cineva acasa pentru o cafea, sa nu fii surprins daca gazda isi intoarce cana invers pe farfuriuta dupa ce termina de baut. Cipriotii sunt superstitiosi, iar multi cred ca pot citi viitorul in zatul de cafea ramas.
Meze
Meze-ul (o serie de aperitive diverse servite pe un platou) este una dintre cele mai faimoase delicateste cipriote. Daca vizitezi Ciprul, trebuie neaparat sa gusti dintr-un meze, acesta fiind si un mod bun de a intelege mentalitatea cipriota. Sa nu te mire cantitatea de mancare ce iti va fi servita. Un meze poate include pana la 30 de feluri de aperitive si constituie un mod bun de a te bucura de compania cuiva, de a bea cateva pahare si, nu in ultimul rand, de a savura bogatia de gusturi pe care le vei regasi pe acelasi platou.
Pestele
Nu ar trebui sa ratezi oportunitatea de a gusta o portie de peste mediteranean la unul dintre multe restaurante specializate pe meniuri din peste pe care le vei gasi de-a lungul coastei. Sunt multe preparate pe care e bine sa le descoperi, fie ca pestele este la gratar sau prajit, sarat sau acru, picant sau nu. In multe cazuri, vei descoperi ca nici nu exista meniu, iar ospatarul iti va povesti despre “captura zilei” si cum va fi preparat acest peste. Daca ajungi intr-o zona montana, vei putea comanda peste de apa dulce, cum ar fi pastravul cipriot.
Yemista
Yemista sunt legume umplute de tot felul, un fel de mancare popular in Cipru. Vei aprecia gustul deosebit al acestor specialitati mai ales vara, cand vei putea comanda o mare varietate de tipuri de legume atat ca aperitive, cat si ca feluri principale, calde sau reci. Faimoasele frunze de vita-de-vie umplute se numesc “Koupepia”. De asemenea, foarte gustosi mai sunt si ardeii iuti umpluti, tomatele, cepele, vinetele. Umplutura e facuta din orez si rosii date pe razatoare. In functie de local sau bucatar, umplutura mai poate contine si carne tocata sau diferite condimente, precum busuoic sau menta.
La gratar
Gratarele sunt foarte populare in Cipru. “Souvla” sunt, in principal, bucati de miel sau pui, prajite pe gratarul cu carbuni. Alte delicatese mai sunt “Shieftalies”, care reprezinta bucati mici de carnati sau carne tocata. Probabil vei fi curios sa afli care e ingredientul secret al acestora, atunci cand le incerci pentru prima data. Iti putem spune ca nu este nici busuiocul, nici ceapa... Incearca si vei descoperi.
Kleftiko
In Cipru, Kleftiko este un fel de mancare foarte popular la petrecerile de orice fel. Este, de fapt, o bucata de carne de miel, infasurata in folie si preparata in cuptoare speciale, care trebuiesc inchise bine, pana cand Kleftiko este gata.
Mousakas
Faimoasa Mousaka se va regasi, cu siguranta, pe orice meniu. Este un fel de mancare tipic de vara si poate fi consumat cald sau rece. Mousakaua este preparata cu cartofi si/sau dovlecei si vinete si acoperita cu smantana.
Bauturile alcoolice
Berea
Climatul placut mediteranean permite cultivarea unui grau din care se poate prepara bere de o calitate buna.
Brandy
Brandy-ul din Cipru e popular datorita gustului sau fin. Fie ca e consumat simplu sau in cocktailuri, expertii vor recunoaste cu siguranta calitatea acestui brandy. De asemenea, in Cipru, traditia cere ca invitatii la o nunta sa fie intampinati cu un pahar de brandy.
Vin
Vinul din Cipru a fost produs de acum sute de ani si inca din vremea cruciadelor a fost exportat in Europa, iar in zilele noastre reprezinta cel mai important produs de export al Ciprului.
Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromatIncearca reteta noastra de salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert, cascaval si legume proaspete. Perfecta pentru o masa...
Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii