Incepand din secolul al 18-lea, aristocratii rusi au fost din ce in ce mai interesati de bucataria franceza. Au inceput sa angajeze bucatari francezi sau sa-si trimita propriii bucatari in Franta, unde sa ia lectii de gatit. Aceasta “moda” a persistat, in ciuda conflictului dintre Napoleon Bonaparte si Rusia. De fapt, intr-un mod ironic, campania din Europa a lui Napoleon, ce a inclus si lupte cu Rusia, a dus, indirect, la o alianta culinara intre cele doua natii.
Napoleon stia cel mai bine ca o armata bine hranita are o forta formidabila. De aici a venit si citatul sau faimos “O armata calatoreste cu stomacul”. In 1800, Napoleon a oferit un premiu de 12.000 de franci persoanei care inventa o metoda de conservare a mancarurilor, pentru a facilita hranirea constanta a trupelor. In 1809, bucatarul francez Nicolas Francois Appert a castigat acest premiu. Denumit “parintele conservelor”, el a inventat o metoda de a sigila mancarea in sticle vidate. Inventia sa a dus la conservele de azi.
Dar Appert a mai inventat si altceva, respectiv un fel de mancare cunoscut ca Pui Kiev. Precum vom vedea, Puiul Kiev nu are nicio legatura cu capitala Ucrainei.
Puiul Kiev e facut din piept de pui fara os, care a fost batut bine, pana ajunge sa fie foarte subtire. Apoi, in centrul puiului este pusa o bucata de unt cu mirodenii. Bucata de piept de pui este tavalita in faina, ou si firmituri de paine (sau pesmet) si apoi este prajita intr-o tigaie. Aceasta inventie a bucatarului Appert a fost imediat imitata de bucatarii rusi, acestia denumind-o “cotelettes de volaille”. Cu toate astea, primele restaurante din New York au schimbat denumirea in Pui Kiev, iar acest nume a calatorit in Europa si a ramas pana in zilele de azi. Pana in secolul 20, Puiul Kiev a ajuns o reteta clasica, servita in majoritatea restaurantelor. In Ucraina, aceasta reteta era servita cu mazare proaspata si cartofi prajiti, taiati julien.
Precum am spus, Puiul Kiev e facut cu unt cu mirodenii. Acest tip de unt are foarte multe variatii, dar reteta de baza este formata din unt, care e amestecat cu multe condimente si ierburi proaspete. Aproape orice fel de ierburi pot fi folosite, de la rozmarin, cimbru, tarhon la busuioc. De asemenea, trebuie neparat folosite sarea, piperul, usturoi, suc de lamaie.
Gustos.ro va prezinta o reteta clasica de Pui Kiev cu care va puteti uimi familia.
Pui Kiev
1. Untul cu mirodenii:
Ingrediente:
un pachet de unt
o jumatate de ceasca de arpagic
doua lingurite de patrunjel tocat
doua lingurite de tarhon
sucul de la o jumatate de lamaie
sare si piper, dupa gust
Mod de preparare:
Combina toate ingredientele de mai sus intr-un vas (untul trebuie sa fie moale), apoi pune untul rezultat la frigider pentru 1-2 ore.
2. Puiul
Ingrediente:
patru bucati de piept de pui fara os
sare si piper, dupa gust
un pachet de unt cu mirodenii
faina
doua oua
firmituri de paine (sau pesmet)
ulei
Mod de preparare:
Pe rand, bate toate bucatile de piept de pui pana ajung sa fie foarte subtiri. Ai grija ca puiul sa nu se rupa, pentru ca prin gauri va putea curge untul. Sareaza si pipereaza pieptii de pui. Pune o bucata de unt cu mirodenii in mijlocul bucatii de piept de pui, apoi ruleaza pieptul si prinde-l cu o scobitoare, astfel incat bucata de unt sa ramana in centru. Apoi, inmoaie fiecare bucata de pui in faina, in ou si in firmituri de paine (sau pesmet). Toarna ulei din belsug intr-o tigaie si incinge-l, pana incepe sa fiarba. Prajeste puiul in tigaie pe ambele parti pana devine maroniu.
Asteptam parerile dumneavoastra dupa ce incercati aceasta reteta.
Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromatIncearca reteta noastra de salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert, cascaval si legume proaspete. Perfecta pentru o masa...
Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii