Cel mai popular mod de pastrare a fructelor pentru iarna este conservarea lor in compoturi, dulceturi si gemuri. Acest mod de preparare permite consumarea lor ca atare cat si sau ca ingredient in pregatirea prajiturilor.
Metode de pastrare a fructelor
Compoturi si dulceturi pentru iarna
Cele mai popular mod de pastrare a fructelor pentru iarna este conservarea lor in compoturi, dulceturi si gemuri. Acest mod de preparare permite consumarea lor ca atare cat si sau ca ingredient in pregatirea prajiturilor.
Compoturile din fructe
Pentru compoturile din prune, caise si pere siropul se prepara din apa, zahar ºi mirodenii nemãcinate, amestecate într-o oalã de 6-8 l. Cand siropul clocoteºte, se adaugã fructele spãlate ºi curãþate de codiþe, se amestecã cu lingura în sirop, pentru a se infierbanta toate pentru un minut, apoi, fãrã sã clocoteascã, se scot cu strecurãtoarea ºi se pun într-o cratiþã.
Cand siropul clocoteºte din nou, se adauga o alta cantitate de fructe pana la terminarea acestora. Fructele se aºeazã nepresate în borcane, lãsînd un spaþiu liber de 2-3 cm pînã la gura acestora. Siropul se lasã sã se mai rãceascã, apoi se toarnã uniform peste ele, panã la acelaºi nivel. Borcanele se leagã ºi se sterilizeazã în apã. Dacã se lucreazã corect la legat ºi sterilizat, nu veti avea nevoie de nici un conservant pentru pastrarea lor timp indelungat.
Dulceturile.
Prepararea fiecarui tip de dulceata are secretele ei in functie de specificul fructelor. Cum strugurii sunt fructele specifice acestui anotimp cel mai des intalnite in acest moment, va oferim reteta pentru pentru a obtine o dulceata parfumata.
Dulceata de struguri.
Ingrediente : 1 kg struguri, cantariti dupa ce au fost curatati de coaja si seminte, 1 kg de zahar, vanilie, 50 ml zeama de lamaie sau 50 g glucoza, o jumatate de litru de apa.
Mod de preparare.
Se aleg numai struguri cu boabe mari, coaja groasa si miezul compact (nu zemos). Coaja se curata usor cu mana si cu un cutit, tragand din partea unde a fost prinsa codita spre virf, apoi cu o scobitoare se scot semintele. Boabele curatate se cantaresc.
Pentru sirop, se pun intr-o cratita zaharul, apa, zeama de lamaie si 2-3 cm dintr-un baton de vanilie si se amesteca pana cand se topeste zaharul. Siropul se fierbe, pana cand se leaga (cand se ridica lingura din sirop pe latul ei, cad deodata 3 picaturi una langa alta) si apoi se adauga boabele de struguri. Cratita se lasa 5 minute mai la o parte ca fructele sa lase putina zeama, apoi se trece la foc mijlociu si se lasa pana cand se leaga din nou siropul.
Cand dulceata este gata, fructele plutesc in tot siropul pana la fund si au un aspect unsuros, lucios (nu zemos). Strugurii contin o mare cantitate de pectina, substanta gelatinoasa care va gelifica siropul chiar daca este mai subtire, dupa ce acesta se raceste.
Daca se leaga prea mult, siropul se va ingalbeni si va capata gust de zahar ars, deci trebuie sa fiti foarte atenti in aceasta etapa o mare atentie la aceasta faza. Daca nu s-a pus batonul de vanilie, zaharul vanilat se adauga cu numai un minut inainte de a se lua cratita de pe foc pentru ca dulceata sa nu-si piarda aroma. Se aduna spuma si cratita se acopera cu un servet udat in apa si bine stors. Dupa ce s-a racit, dulceata se pune in borcane si se leaga apoi cu celofan.
Conservarea fructelor prin inghetare
Cele mai multe fructe pot fi conservate crude, feliate sau chiar intregi, cum este cazul fructelor mici. Pentru aceasta, asezati fructele intr-un singur strat intr-o tava si puneti-le in congelator pana ingheata, apoi impachetati-le in pungi vidate.
Unele fructe pot fi congelate impreuna cu sirop de zahar. De altfel, fructele feliate isi vor produce propriul sirop daca vor fi acoperite cu putin zahar inainte de inghetare.
Pentru fructele intregi sau uscate, puteti prepara un sirop folosind un sfert cantitatea de zahar la trei sferturi din cantitatea de apa folosita.??? Pentru a obtine siropuri mai concentrate, mariti cantitatea de zahar.
Fructele precum merele, piersicile, perele si caisele se decoloreaza repede cand ingheata si isi pot pierde aroma la dezghetare. De aceea se recomanda sa se amestece cu vitamina C. Puteti folosi si suc de lamaie, dar nu este la fel de eficient precum vitamina C si in plus, isi va adauga propria aroma fructului respectiv.
Fructele care vor fi folosite mai tarziu pentru diverse deserturi pot fi tinute in abur inainte de inghetare. Astfel, tineti fructele in abur pana devin fierbinti, raciti-le si apoi puneti-le la inghetat.
Conservare prin uscare
Conservarea prin uscare este una dintre cele mai vechi metode de pastrare si are avantajul ca nu necesita foarte mult efort.
Fructele pot fi uscate afara dar exista un mediu cu temperatura ridicata, uscat si cu posibilitatea sa se formeze curenti de aer.
Pentru uscarea in interior, cea mai intalnita metoda este uscarea in cuptor, la o temperatura de 110 grade Celsius. Fructele se usuca pe gratarul metalic al cuptorului si se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi introduse in recipiente.
Pentru a impiedica decolorarea sau innegrirea fructelor in timpul uscarii, puteti trata fructele cu un amestec acidulat, din suc de lamaie si apa, sau un amestec indulcit, obtinut din zahar, apa si miere.
Sfaturi pentru pastrarea fructelor pentru o perioada mai indelungata
Pentru a va bucura de savoarea si proprietarile fructelor asa cum au fost in momentul conservarii, va oferim cateva sfaturi care va vor face munca mai usoara:
Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromatIncearca reteta noastra de salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert, cascaval si legume proaspete. Perfecta pentru o masa...
Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii