Multora le place carnea de peste, insa putini stiu sa o gateasca corect. De accea, Gustos.ro va propune cativa pasi pe care sa ii folostiti in prepararea celor mai delicioase meniuri pe baza de carne de peste.
Cumpararea, depozitarea si prepararea carnii de peste nu este un lucru foarte dificil, dar necesita cateva cunostinte suplimentare. Iata cativa pasi de care sa tineti cont de-a lungul acestor etape:
Mirositi carnea de peste! Pestele proaspat miroase mai dulceag, placut. Orice peste cu miros mai intepator si-a iesit din garantie. Indiferent de specia de peste pe care va decideti sa o cumparati, trebuie sa va asigurati ca mirosul pestelui este delicat si apetisant. Nu va sfiiti sa mirositi cat mai multi pesti pentru a-l alege pe cel mai bun;
Uitati-va la peste! Tot pestele trebuie sa para ca abia a fost scos din apa, ochii limpezi si carnea ferma sunt semne ale prospetimii. Pestele fillet sau bucati trebuie sa aiba carnea puternica, fara pete maro sau portiuni decolorate.
Pentru ca este cea mai predispusa sa se altereze, carnea de peste ar trebui sa stea in frigiderul dumneavostra cel mult doua zile. Daca doriti sa o pastrati pentru mai mult timp, inveliti pestele in pungi si congelati-l! Si daca nu traiti intr-o zona care sa permita comertul cu peste proaspat, direct din mare, atunci pestele pe care il cumparati este de regula in stare congelata. Pastrati-l congelat pana va hotarati cum sa il gatiti. Pestele poate fi dezghetat in frigider, sub jet de apa rece sau in cuptorul cu microunde. Ar fi preferabil sa il gatiti imediat ce l-ati dezghetat.
Un truc Gustos: pentru un gust fin si extrem de delicios, lasati carnea de peste la dezghetat peste noapte, intr-un bol cu lapte caldut!
Ce facem cu oasele? Exista multe soiuri de peste care au putine oase, sau aproape deloc. Singura lor probleme este pretul cam piperat la care pot fi cumparate.
Nu il gatiti prea tare!Carnea de peste se gateste foarte usor, de aceea tonul sau somonul pot fi serviti intr-o stare de semi-preparare;
Peste marinat? Carnea pestelui marinat este mult mai aromata, iar procedeul de marinare nu ar trebui sa fie unul destul de complicat. Aveti grija! Daca pestele sta in ingrediente cu proprieteati acide mai mult de 30 de minute, pestele se va marunti foarte tare, fiind imposibil de gatit.
Cum puteti marina pestele? Ingredientele de care aveti nevoie in procesul de marinare a carnii de peste sunt rosiile taiate marunt, otetul de vin, sucul de lamaie, combinat cu o serie de condimente de sezon, sare si piper. In functie de gusturile fiecaruia, mirodeniile pot sa difere, de la ardei iuti taiati marunt, pana la patrunjel amestecat cu leaustean.
Exista foarte multe medode de preparare a pestelui. Vi le prezentam pe cele mai populare dintre ele:
1. Pestele la gratar: atat pestele slab, cat si cel cu carnea grasa ca somonul, tonul, rechinul sau macroul se gatesc foarte usor la gratar. Inainte de a-l pune pe gratar, fiti sigur ca ati uns gratarul cu putin ulei. Incingeti gratarul pana fumega, iar apoi asezati pestele uns cu grasime. Frigeti-l cateva minute pe fiecare parte, intorcand o data.
2. Pestele afumat: un afumator din bambus este exact ce va trebuie daca va place pestele afumat. Ca sa afumati carnea, puneti apa cu condimente, lamaie si altele intr-un bol. Puneti bolul in afumator impreuna cu pestele. Nu il lasati prea mult. Gustul va fi de exceptie.
3. Pestele la microunde: cuptorul cu mirounde va gati pestele foarte bine, daca tineti cont de cateva reguli simple. Mai intai fiti sigur ca pe toata perioda cat va sta in cuptor, pestele se va gati uniform. Lasati pestele in cuptor, conform cu timpul indicat in reteta, fara a deschide cuptorul in timpul procesului.
4. Rasol: alegeti un vas special, de forma mai alungita, puneti o cantitate potrivita de apa si asezati pestele cu pielita in jos. Apoi fierbeti la foc mic, pentru a evita sfarmarea carnii. Pentru a potenta gustul, adaugati in apa otet, lamaie, cateva boabe de piper, usturoi si o foaie de dafin. Si daca folositi peste de mare, puteti adauga si putin lapte. Este bine sa stiti ca inainte de fierbere, pastravul si crapul se stropesc cu otet, pentru ca pielea sa capete o culoare albastruie.
5. Rumenit la cuptor: Una dintre cele mai delicioase retete de peste include pestele rumenit sau copt la cuptor. Si pentru un aspect si mai atragator, puteti praji pestele in tigaie, la foc mare, timp de cateva minute, apoi dati la cuptorul preincalzit la semnul 4/180 grade C si asteptati pana se patrunde complet.
6. Pestele “En Papillote”- Taiati o bucata de folie de aluminiu sau hartie pergament la dimensiuni suficient de mari cat sa cuprinda pestele. Ungeti-l cu mirodenii, puneti fasii de legume si turnati 2-3 linguri de vin alb sec. Impachetati si rasuciti! Apoi asezati pestele la tava si introduceti-l in cuptorul preincalzit la temperatura de 180 de grade C. Veti obtine un deliciu!
7. Pestele Sautee- pentru aceasta reteta de lux, aveti nevoie de peste, ulei de masline aromat si un cuptor bine incalzit. Nu atingeti pestele 2-3 minute pana prinde o crusta aurie. Gatiti mai intai feliile subtiri 5-6 minute, apoi cele mai groase, nu mai mult de 8 minute.
8. Peste prajit- incalziti o cantitate de ulei in care puneti arome apoi prajiti pestele condimentat la foc potrivit.
Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromatIncearca reteta noastra de salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert, cascaval si legume proaspete. Perfecta pentru o masa...
Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii