Povestea noastra incepe intr-un restaurant numit Cafe de Paris din Monte Carlo, in anul 1895. Printul Edward of Wales, fiul Reginei Victoria si viitorul rege al Angliei, era un client fidel al localului. Intr-o zi, el, impreuna cu niste prieteni si fiica unuia dintre acestia, au sosit pentru a lua pranzul.
Henri Charpentier, un ospatar de 15 ani, a fost chemat pentru a-i servi. Unul dintre felurile de mancare erau clatitele (crepes). Acestea erau preparate in bucatarie, dar sosul era pregatit la masa, de fata cu mesenii. Astfel, clatitele trebuiau incalzite intr-un sos facut din coaja de portocale, zahar si o combinatie de lichioruri. Din greseala, in acea zi alcoolul a luat foc, flamband sosul si creand din intamplare un nou gust. Printul Edward si invitatii sai au fost incatati, si printul l-a intrebat pe Charpentier cum are de gand sa-si denumeasca noua creatie. Charpentier a sugerat “Crepes Princesse”, dar Edward, in onoarea fiicei oaspetelui sau, l-a intrebat pe ospatar daca nu doreste cumva sa denumeasca noul fel de mancare “Crepes Suzette”. Si, astfel, o mancare clasica s-a nascut. Charpentier a devenit un bucatar faimos si a publicat aceasta poveste in memoriile sale.
Totusi, povestea lui Charpentier este disputata si nu este singura istorie a originii Crepes Suzette. O varianta mai picanta este ca Suzette nu era fiica unuia dintre oaspetii lui Edward, ci una dintre amantele sale. Alta poveste sustine ca un bucatar pe nume Monsieur Joseph a inventat acest fel de mancare pentru o actrita germana, Suzanne “Suzette” Reichenhurg. Dar pana si aceasta poveste are mai multe variante. Intr-una dintre ele, se pare ca pe atunci juca o piesa in care o servitoare pe nume Suzette ii oferea altui personaj clatite. Iar Monsieur Joseph era cel ce pregatea zilnic o serie de clatite, ca “recuzita” pentru aceasta piesa. Iar o ultima poveste spune ca faimoasele Crepes Suzette au fost create de bucatarul Jean Reboux pentru Regele Ludovic al XV-lea, la banchetul printesei Suzette de Carignan, care era indragostita de rege.
Se pare, totusi, ca nu vom sti niciodata sigur daca Suzette era o fetita, amanta unui print, o actrita, un personaj dintr-o piesa sau chiar o printesa.
Dar, daca aceste povesti v-au trezit interesul pentru acest fel de mancare, puteti sa-l pregatiti chiar dumneavoastra, dupa o reteta propusa de Gustos.ro, astfel:
Aluat (pentru aproximativ 16 clatite):
300 ml. lapte
3 oua
60 ml unt topit
100 g faina
o jumatate de lingurita de sare
Amestecati laptele cu ouale si untul, apoi adaugati, treptat, faina si sarea. Amestecati-le pe toate pentru cateva minute sau pana cand totul este bine incorporat. Puneti amestecul la frigider pentru doua ore. Incingeti o tigaie cu o lingurita de ulei, apoi turnati jumatate de polonic din aceasta compozitie, avand grija sa acoperiti intreaga suprafata uniform. Tineti tigaia pe foc aproximativ un minut, apoi intoarceti clatita si preparati-o si pe cealalta parte. Dupa ce ati facut toate clatitele, puteti prepara sosul.
Sosul:
un pachet de unt
un sfert de cana de zahar
sucul de la o portocala mare
coaja de la o portocala mare
60 ml. Grand Marnier
Topiti untul intr-o tigaie si adaugati zaharul. Apoi, incorporati si coaja si sucul de portocale si lasati sa fiarba cateva minute. Puneti prima clatita in tigaie, lasati-o cateva secunde, sa se incalzeasca, apoi impaturiti-o o data in jumatate, apoi din nou in jumatate, formand o forma de triunghi. Impingeti clatita spre marginea tigaii si inclinati tigaia putin, pentru ca sosul sa se scurga spre centru. Continuati cu urmatoarele clatite, pana cand toate sunt incalzite, impaturite si bine impregnate cu sos. Apoi, adaugati lichiorul Grand Marnier si flambati clatitele. Atunci cand flama se stinge, le puteti servi.
Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...
Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparatKaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii