1. Bechamel
Bechamelul este, probabil, unul dintre cele mai cunoscute sosuri din lume. Este ingredientul cheie al retetei de lasagna si nu numai. Dateaza de la inceputul secolului al XVII lea si se pregateste folosind unt, faina si lapte. In untul topit la temperatura mica, se adauga o cantitate egala de faina si se amesteca la foc mic, folosind un tel, avand grija ca faina sa nu se rumeneasca. Laptele caldut se adauga si se amesteca folosind in continuare telul pana cand sosul devine omogen. Se asezoneaza cu sare si piper. In Italia, bucatarii obisnuiesc sa adauge si un pic de nucsoara.
Probabil unul dintre cele mai simple sosuri din lume, vinegreta este o emulsie de otet si ulei, asezonata cateodata cu verdeturi si nu numai. Se serveste adesea cu salate, dar poate fi folosita si ca un sos rece. Pentru a obtine vinegreta, trebuie sa amestecati otet sau zeama de lamaie cu ulei de masline, de floarea-soarelui sau orice alt ulei preferati sa folositi. Asezonati vinegreta cu sare si piper dupa bunul plac.
Sosul „Beurre Blanc” a fost inventat, practic, din greseala, la inceputul secolului XX, atunci cand bucatarul sef Clemence Lefeuvre l-a servit pentru prima data in restaurantul „La Buvette de la Marine”. Legenda spune ca ea a incercat sa pregateasca un sos bearnaise, dar a uitat sa adauge niste ingrediente si asa a aparut „beurre blanc”. Pentru a-l pregati, aveti nevoie de o ceapa mica, un pahar de vin alb, 250 grame de unt si 2 linguri de otet alb. Pentru ca reteta a evoluat in timp, acum poate fi pregatita si cu un adaos de smantana lichida. Reteta completa o puteti gasi
aici.
Un sos de baza al multor dintre mancarurile pe care le pregatim in fiecare saptamana, sosul de rosii se pregateste tare simplu si nu se pregateste dupa o reteta stricta. Pentru a-l pregati, poti folosi pasta de rosii, rosii pasate sau rosii proaspete tocate, ceapa calita sau usturoi ori amandoua impreuna si il poti asezona cu sare si piper, dar si cu o multime de verdeturi precum dafinul, cimbrul, oregano sau busuiocul. De asemenea, daca doresti sa obtii un sos mai gros, poti adauga rantas facut din unt si faina.
Sosul olandez dateaza inca din secolul al XVI lea si este ingredientul cheie al Oualor Benedict. Se potriveste de minune cu garnituri din legume si este adesea folosit pentru a da savoare sparanghelului. De asemenea, el reprezinta o baza pentru numeroase alte sosuri moderne si nu e deloc greu de pregatit. Se pun 75 g de unt la topit intr-o tigaie. Intr-un castron se bat doua galbenusuri la bain-marie pana cand se omogenizeaza. Se adauga ½ lingura de apa rece, ½ lingura zeama de lamaie, sare si piper si se amesteca cu telul inca 30 de secunde. Se pun inca 10-15 grame de unt si se amesteca totul inca 2 minute. Se ia bolul de la bain-marie si se asaza pe un suport sau pe un tocatr. Se adauga inca 10-15 grame de unt in bol si se incorporeaza pentru a obtine un sos fin. Treptat, se adauga untul topit, cate putin, amestecand incontinuu. Cantitatile pot varia in functie de cat sos doriti sa obtineti.
sursa articol si sursa foto
Comentarii