Ciorba de ștevie, dragii moșului, este una dintre cele mai bune și mai sănătoase zemuri. Este la fel de bună rece vara, pe cât este de bună caldă, primăvara. Din acest motiv, nici nu este indicat să faceți mai puțin de-o oală de 4-5 litri.
Deși îmi place foarte mult și am mâncat din mai multe surse, n-am găsit încă una care s-o egaleze pe cea făcută de mama, așa că tot despre aceea o să vă povestesc și vouă.
Ingrediente pentru o oală de 4-5 litri cu ciorbă:
3 legături de ștevie (~600 gr) - am făcut și o poză ca să vă faceți o idee despre cantitate
2 cepe
1 ardei gras (1/2 dacă e foarte gras)
2 morcovi mari (3 mici)
1 păstârnac
o bucată de țelină, cam cât păstârnacul
8-10 cartofi mici (puțin mai mari decât o nucă) sau echivalentul în cartofi mari
100 gr orez
2 ouă
1,5 lt borș
2 linguri pastă de tomate (sau bulion, roșii în bulion, suc de roșii)
ulei
leuștean
sare
1. Spălați orezul și puneți-l la înmuiat în apă rece.
2. Curățați ștevia: îndoiți frunza în două, țineți-o bine, să nu fugă, cu mâna stângă (sau dreapta, dacă ești stâgaci; la propriu, zic), iar cu dreapta rupeți nervura principală a frunzei.
3. Spălați foarte bine ștevia, că nu știți prin grădina cui a stat și ce căței s-au “jucat” pe acolo…
4. Tocați mărunt ceapa, morcovii, ardeiul gras, păstârnacul și țelina.
5. Spălați și curățați cartofii. Dacă’s mari, tăiați-i, ca să fie puțin mai mari decât o nucă.
6. Puneți o oală cu vreo 3 litri de apă pe foc și, după ce a fiert, cufundați ștevia și blanșați-o vreo 45-60 secunde. Apoi o scoateți, o scurgeți, o tăiați grosier și o lăsați deoparte.
7. Puneți un alt vas (sau spălați oala de mai devreme ) pe foc, cu vreo 2 litri de apă și țineți-o pe foc mic, să stea caldă.
8. Încingeți bine oala cea mare în care veți face ciorba și apoi puneți uleiul (~30-50 ml).
9. Căliți ceapa, apoi adăugați ardeiul. După 2-3 minute, adăugați morcovul. După alte 3 minute adăugați păstârnacul și țelina.
10. Puneți apă încălzită peste legume, cât să le acopere și lăsați-le să fiarbă vreo 5 minute.
11. Adăugați cartofii, apă încălzită cât să-i acopere și un praf de sare. Lăsați-i să fiarbă vreo 10 minute și apoi adăugați orezul.
12. După alte 10 minute, adăugați ștevia. După 5 minute puneți pasta de tomate.
13. Puneți borșul la fiert într-un alt vas și când ajunge la punctul de fierbere, adăugați-l în oala cu ciorbă.
14. Între timp bateți puțin cele două ouă. Puțin, cât să se amestece albușul cu gălbenușul. Nu le bateți ca pentru omletă.
15. Turnați ouăle în ciorbă, puțin câte puțin, eventual “strecurându-le” printre dinții furculiței, ca să obțineți popularele zdrențe.
16. Opriți focul și presărați o legătură mare de leuștean tocat deasupra.
Opțional puteți să o serviți cu smântână, dar, sub nici o formă nu turnați smântână în toată oala. Copil fiind, acasă o mâncam fie cu cartofi prăjiți, fie cu omletă. Acum o mănânc goală. Cică ar fi mai sănătos…
Deși poate părea descurajator de lung șirul de operațiuni, vă asigur că doar curățarea șteviei o să vă ia ceva timp. Restul se fac foarte ușor și rapid.
Să aveți poftă!
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si deliciosIncearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptorRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii