O nebunie de dulceata!

Toamna e momentul potrivit ca tu sa-ti umpli camara cu tot felul de bunatati. Si ce poate fi mai bun, pentru un desert sanatos sau un mic-dejun bogat, decat o dulceata delicioasa facuta in casa? Pentru ca, anul acesta, sa prepari cele mai bune dulceturi, Gustos.ro iti da cateva sfaturi:

O nebunie de dulceata!
  • Cantitatea de zahar pe care trebuie s-o folosesti depinde de cat de zemoase si cat de dulci sunt fructele. Spre exemplu, fructele acre, precum visinele sau coacazele, au nevoie de mai mult zahar decat cele dulci, cum ar fi caisele sau capsunile. Trebuie sa fii foarte atent la cantitatea de zahar pe care o folosesti. Daca pui prea mult zahar, dulceata se va zaharisi, iar, daca folosesti prea putin, dulceata va trebui sa fiarba mai mult, iar fructele isi vor pierde din calitati.
  • Este destul de complicat sa se stabileasca un timp exact de fierbere pentru fiecare tip de dulceata, intrucat acest lucru depinde atat de calitatea fructelor, cat si de cantitatea de apa pe care o contin.
  • Inainte sa puneti dulceata in borcane, e bine sa le tii putin la cuptor, iar, cand torni dulceata, ca sa nu se sparga borcanele, pun sub ele o carpa umeda sau coada unui tacam din metal.
  • Daca dulceata a fiert prea mult, poti adauga suc de lamaie si o poti pune iar la fiert.
  • Ca sa nu se formeze mucegai in borcane, pune putin rachiu de secara peste dulceata din borcan. Daca, totusi, dulceata face mucegai, e un semn ca nu a fiert suficient.
  • Daca, in timpul fierberii, dulceata nu se leaga, inseamna ca nu are suficienta pectina. Adauga pectina si lasa sa fiarba in continuare.
  • Pentru a testa daca siropul s-a legat, pune cateva picaturi pe o farfurioara: daca se coaguleaza repede, dulceata e gata.


Sirop, peltea, gem sau serbet?

Siropul se prepara din apa, zahar si fructe. Cele mai bune siropuri se prepara din sucul fermentat al fructelor.

Gemul se prepara doar din fructe bine coapte, cu zahar, fierte in suc propriu. Se foloseste mai putin zahar decat pentru dulceata.

Pelteaua se prepara din suc de fructe strecurat, obtinut prin scurgerea piureului de fructe, si fiert cu zahar. Trebuie folosita o cantitate de zahar egala cu cantitatea de fructe.

Serbetul este, de fapt, un sirop concentrat care se freaca pana cand devine transparent si opac. Daca prepari serbet din fructe dulci, acesta trebuie frecat la rece, in vreme ce serbetul din fructe acre se freaca la cald. De asemenea, pentru un gust mai exotic, poti prepara serbet si din ciocolata sau zahar ars.

Fie ca doresti sa prepari dulceturi clasice (din prune, visine, gutui, trandafiri) sau unele cu un gust mai exotic (combinatii de mure si afine, capsuni si zmeura, capsuni si caise cu migdale sau chiar dulceata de vinete!), urmarind aceste sfaturi, cu siguranta nu vei da gres.

Spre final, Gustos.ro va propune o serie de retete de dulceata:

Dulceata de caise

Dulceata de visine

Dulceata de capsuni

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise