Autonomia hranirii copilului si importanta ei

Este important pentru copii sa invete sa se hraneasca singuri de la o varsta cat mai frageda. Cand te hranesti singur inveti sa alegi ce si cat de mult vrei sa mananci.

Autonomia hranirii copilului si importanta ei

Hranitul de unul singur promoveaza in copii un sentiment de independenta si de capacitate de a se descurca singuri, ajutandu-i sa se simta mai putin depedenti de parinti.

De asemenea, le creaza o oportunitate in plus de a-si dezvolta coordonarea si miscarile fine (exersand dusul linguritei la gura).

Cateodata este dificil pentru parinti sa renunte la a-si hrani copiii. Teama lor cea mai mare este ca lasand copiii sa manance singuri nu vor manca cat trebuie. Cu toate acestea, toti copiii trec printr-o perioada cand chiar vor sa se hraneasca singuri si conteaza daca ii lasam sa profite de pe urma curiozitatii lor. Parintii preocupati ca copiii lor nu vor manca cat trebuie, trebuie sa afle ca organismul stie de cata mancare are nevoie si mai mult decat atat, avand la dispozitie manacare echilibrata va sti sa aleaga de ce anume are nevoie. Daca copilul nu este in graficul de crestere puteti avea un motiv de ingrijorare si ar trebui sa va adresati medicului pentru a sti daca ingrijorarea voastra este fondata si ce puteti face pentru ea.

(Fortatul copilului sa manance rareori rezolva problema, in majoritatea cazurilor o intensifica)

Imputernicirea copilului in a hotari de cata mancare are nevoie poate incepe din primele zile de viata. Cand un nou nascut simte sfarcul pe obraz poate intoarce capul sa manance. Astfel ii asiguram beblusului o oportunitate de a avea un rol activ in participarea la procesul de hranire. Fie ca sunt hraniti la san sau la biberon este important ca parintii sa pastreze o atitudine de oferire a mancarii si nu de fortare a ei in gura copilului. Astfel copiii invata sa aiba incredere in abilitatea lor de a sti daca le este foame sau nu.

Capacitatea de a avea incredere in semnalele corpului tau este una foarte importanta pentru multe dintre aspectele vietii ulterioare a copilului. Obezitatea are ca una dintre cauze incapacitatea copiilor de a-si ghici semnele atunci cand s-au saturat sau de a le ignora. Este important ca un copil sa manance cand ii este foame si cat anume ii trebuie, acest lucru avand legatura cu respectul pentru corp. Studiile arata ca adolescentii care au respect pentru corpul lor sunt mai putin predispusi consumului de droguri.

Odata ce a inceput hranitul cu lingura, parintii ar trebui sa se asigure ca copiii vad ce este in lingurita inainte de a o duce la gura. Este important ca atunci cand un copil alege sa deschida gura sa fie de acord cu ce primeste de mancare. Aceasta atitudine creeaza o relatie de incredere reciproca intre parinte si copil pe termen lung. O relatie mai degraba de genul vreau sa vezi ce este de mancare si sa alegi sa deschizi gura pentru ca vrei sa gusti decat Te vom pacali bagandu-ti o lingurita de ceva in gura, cand gura ta se deschide din intamplare.

Cand un copil incepe sa intinda mana pentru lingurita, incurajati-l sa tina lingurita cu dvs sau dati-i si lui o lingurita in mana. Incercand sa manance si el cu lingurita lui are sentimentul ca participa la acest proces.

Mancarea solida din care copilul poate sa muste il ajuta pe copil sa aiba o relatie senzoriala cu mancarea , experienta pe care multi copii o adora. Asa pot vedea ce forma si culoare are mancarea si o pot simti mai bine cu mainile si buzele. (Numita finger food in engleza, ea poate fi orice leguma fiarta cat sa fie putin moale dar sa isi pastreze forma si fructe moi).

Exisat o perioada in dezvoltarea copilului in care copilul poate pierde total interesul pentru tacamuri - este atat de mult mai interesant sa manance piureul cu mana! Incetul cu incetul dupa 1 an de zile, copilul va capata din nou interes pentru tacamuri si parintii pot profita de el.

Majoritatea copiilor insa vor pastra preferinta lor pentru mancatul cu mana pana foarte tarziu, si ramane la latitudinea fiecarei familii sa hotarasca cat este confortabil pentru ei sa ii permita copilului sa isi foloseasca mainile.

Text oferit de Parentime - adaptat dupa Becoming the parent you want to be, cu permisiunea autoarelor Laura Davis si Janis Keyser

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise