Budinca de ciocolata cu o portocala întreaga

Vreau sa va spun o poveste simpatica despre o reteta din cartea Bucatarul se dezbraca… de secrete. Spre sfârsitul unei retete de prajitura cu fructe, am adaugat: „Pun pariu ca aveti o multime de idei — încercati-le.“ Am primit recent o scrisoare de la o doamna în vârsta, care îmi scria ca încercase sa fie mai creativa, dar rezultatul nu avusese un gust prea bun. S-a dovedit ca pusese niste chipsuri cu boia iute în blatul prajiturii cu fructe. Asta chiar m-a facut sa râd, desi e interesant de stiut ca exista în lume persoane cu un pronuntat spirit de aventura.

Budinca de ciocolata cu o portocala întreaga

Budinca de ciocolata cu o portocala întreaga

Iata o budinca ce va ofera o minunata surpriza în mijlocul ei, când o portionati. Coaja portocalei va fi ca o marmelada, iar aroma ei puternica se va potrivi cu dulceata ciocolatei.

6-8 PORTII
85 g unt • 55 g ciocolata neagra • 170 g faina cu praf de copt • 55 g cacao pudra • 170 g zahar pudra • 2 oua • 2 linguri de lapte
PENTRU UMPLUTURA
1 portocala, de preferinta cu coaja subtire • 85 g unt • 85 g zahar pudra

Mai întâi, dati în clocot niste apa într-o cratita (deasupra careia, mai târziu, veti gati la abur budinca), apoi puneti portocala întreaga în apa, ca sa fiarba la foc mare timp de cel putin 10 minute, cu capacul pus. În timp ce fierbe portocala, ungeti cu grasime un vas termorezistent adânc si rotund, de capa citate 1,3 l, în care veti gati budinca. Separat, într-un castron pus deasupra unei alte cratite cu apa care fierbe, topiti untul si ciocolata. Iar pentru compozitia de budinca, luati un alt castron, potrivit pentru mixer, si puneti în el faina si pudra de cacao, adaugând untul si ciocolata (ambele topite), apoi zaharul, ouale si laptele, dupa care mixati bine toate ingredientele. Turnati cam doua treimi din aceasta compozitie în vasul pregatit pentru budinca, facând o adâncitura în centru.

Între timp, portocala trebuie sa fi fiert cam 10 minute, iar coaja ei probabil ca a devenit apetisanta si moale. Scoateti-o cu grija din apa. Întepati-i coaja peste tot cu o furculita (eventual, cu una pentru gratar) si asezati-o în adâncitura facuta în centrul compozitiei de budinca. Optional, puteti sa sectionati portocala în mai multe bucati (cu grija, pentru ca e înca fierbinte), sa scoateti sâmburii sau sa îndepartati fibrele atoase din mijloc, dupa care s-o adunati la loc (asa e mai usor de servit) — desi eu nu ma obosesc sa fac asta de obicei.

Pentru a finaliza umplutura, taiati untul cubulete si puneti-l împreuna cu zaharul, tot în adâncitura, în jurul portocalei, apoi acoperiti ingredientele cu amestecul de budinca ramas (cu ultima treime). Peste marginile vasului întindeti o hârtie pergament, apoi o folie de aluminiu. Asezati vasul cu budinca deasupra cratitei cu apa în clocot (ar trebui ca nivelul apei sa ajunga pâna la jumatatea vasului cu budinca). Gatiti budinca la abur timp de 2 ore. Nu uitati sa verificati din când în când, pentru a vedea daca mai trebuie sa adaugati apa în cratita. Rasturnati budinca pe un platou si serviti-o cu o crema dulce din lapte si ou sau cu frisca.

În cele din urma… esti ceea ce manânci.
 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise