Cand sunt in pana de idei, apelez urgent la prietenul meu cel mai bun, site-ul Gustos.ro care nu m-a dezamagit niciodata

Avem placerea de a publica acest interviu, la care doamna Constanta Proca a avut amabilitatea de a ne raspunde.  O familista convinsa, doamna Proca ne povesteste cu seninatate, caldura si umor despre eforturile pe care le-a facut in viata dumneaei, despre truda, despre cum a invatat sa gateasca si sa traiasca, si despre  simplele bucurii ale vietii. Multumim, doamna Proca!

Cand sunt in pana de idei, apelez urgent la prietenul meu cel mai bun, site-ul Gustos.ro care nu m-a dezamagit niciodata

"Multumesc Gustos.ro pentru invitatia facuta . Accept cu mare placere acest interviu!"

Ma numesc Constanta Proca, am 58 de ani , locuiesc in Barlad , judetul Vaslui , sunt casatorita de 36 de ani , am 5 copii , 2 fete (34 si 30 de ani) si 3 baieti ( 29,22,20 de ani ) . Primii 3 copii sunt casatoriti , am un nepot de 13 ani si o nepoata de 7 ani, iar de la primul baiat astept un nepot la inceputul lunii septembrie. Fetele fiind mai mari au terminat facultatea , baietii sunt inca studenti .
 

1.Cand ati inceput sa gatiti? Ce v-a determinat? Cine v-a fost profesor?

Mancare, in adevaratul sens al cuvantului, am inceput sa pregatesc in anul 1974. cand m-am casatorit , avand ca professor inca de la 14 ani pe mama mea , apoi avand ca sursa de inspiratie '' Cartea de bucate pentru tinerele gospodine '' de Silvia Jurcovan , '' Carte de bucate '' de Radu Nicolae, Maria Iliescu si Elena Baltag, si o '' Carte de dulciuri '' veche de pe timpul bunicii , fara coperte.
Mai tarziu cand au aparut revistele '' Practic in bucatarie'' si '' Practic idei pentru casa si gradina'', pe care am inceput sa le colectionez , asta pana v-am descoperit pe voi .

2. Pentru cine gatiti? Va ajuta persoanele dragi cand pregatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?

Gatesc pentru familia mea, de obicei singura . Nu imi place sa se amestece nimeni in oalele mele. Daca insa consider ca am nevoie de ajutor il primesc din partea tuturor. Deoarece suntem o familie numeroasa avem cel putin o aniversare lunar ( zi de nastere sau ziua numelui ) . Gratarul se face intotdeauna la noi , locuim la casa si avem un gratar modern construit de fiii nostri in curte . Atunci sotul si baietii se ocupa de gratar , eu cu fetele ( consider nurorile tot fetele mele ) ne ocupam de aranjatul mesei. Si pentru ca o sarbatoare fara dans nu e sarbatoare va dati seama ce iese in final.
 

3. Ce ati dori sa realizati? Spuneti-ne visul dumneavoastra?

Imi doresc sa fim sanatosi cu totii , nora mea sa aiba o nastere usoara , baiatul mai mare sa ia licenta anul acesta, iar pe cei mici sa ii vad absolventi de facultate ( unul )este in anul III , unul este in anul I ) .

4. Care este mancare din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?

In copilarie imi placea puiul cu smantana . Tatal meu taia puiul si il frigea pe gratar. Mama se ocupa cu prepararea mancarii . Consider ca nimic nu se compara cu puiul crescut la curte facut pe gratar si apoi cu smantana si marar verde . Are un gust deosebit servit alaturi de mamaliguta . Pregatesc si eu aceasta mancare dar parca nu are acel gust deosebit de odinioara .

5. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?

De profesie sunt contabil . Pana in anul 1995 am lucrat la un centru de calcul .
Apoi, cand au inceput disponibilizarile primele vizate au fost sotiile de cadre militare . Asa ca am plecat prin transfer la o unitate militara din oras, unde lucra si sotul meu . Initial am ocupat functia de merciolog (ma ocupam cu aprovizionarea unitatii cu alimente), apoi functia s-a transformat in referent. La sfarsitul anului 2002 sotul meu a iesit la pensie si in 2005 unitatea militara s-a desfiintat . Un an am fost in somaj si in iunie 2007 am iesit si eu la pensie . Am avut noroc deoarece perioada lucrata la centrul de calcul a fost considerata la grupa 2 de munca. Deoarece in anul 2003 mi-a decedat mama si noua luni mai tarziu tatal, neavand frati sau surori am mostenit casa parinteasca . Oricum, dupa decesul mamei ne-am mutat la casa, tatal meu fiind bolnav avand nevoia de ingrijire.
Avem o gradina frumoasa de care suntem mandri, cu pomi fructiferi, multe flori, incepand de la ghiocei, branduse, viorele, lacramioare, lalele, narcise, liliac, bujor, iasomie, trandafiri, gladiole, crini… care infloresc pana toamna tarziu. Deasemeni mi-am adus florile de apartament , mi-am procurat si altele. E o placere pentru noi sa ne ocupam de ele.
Deasemeni toate zarzavaturile pentru iarna le cultivam in mica noastra gradina de legume (ma refer la verdeturi: stevie, loboda, ceapa verde, marar, patrunjel, leustean). Dulceturile ,gemurile si compoturile sunt facute din fructele din curte ( zarzari , visini , corcodusi , nuci , struguri , pruni, gutui ) .

6. Unde preferati sa mergeti in concediu si de ce tocmai acolo?

Fiind pensionari putem pleca oricand unde dorim . Ne place sa mergem cu toata familia la munte . Fiica noastra mai mare locuieste in judetul Brasov, asa ca mergem destul de des la ea. Apoi, impreuna plecam mai departe in functie de inspiratia de moment .

7. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult, ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?

Nu ma consider o bucatareasa grozava, dar la fiecare reteta pe care o fac imi place sa imi las amprenta , mai reduc, mai adaug sau inlocuiesc unul sau mai multe ingrediente.
Ma distrez si acum cand imi amintesc prima mea experienta culinara.
Aveam 14 ani , am auzit parintii ca vor sa faca un bors cu fasole a doua zi. Fiind in vacanta, parintii la serviciu, m-am gandit sa le fac o surpriza. Am pregatit totul cum stiam ca face mama , am fiert fasolea mult si dupa ce am pus zarzavaturile mi-am dat seama de asta, asa ca a trebuie sa las zarzavaturile sa fiarba mai putin. Rezultatul a fost un bors foarte gustos, dar cu fasolea prea fiarta si zarzavatul prea crud.
Parintii s-au bucurat pentru surpriza. M-au laudat pentru initiativa , mi-a spus ca asa e sanatos ca zarzavatul isi pastreaza mai bine vitaminele. Dar mie imi crapa obrazul de rusine . De atunci am inceput sa stau mai mult in bucatarie sa imi ajut mama si chiar sa pregatesc singura mancarea .

8. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?

Nu am o reteta preferata . Consider ca toate mancarurile sunt bune daca le pregatesti cu drag si pui in ele macar putin sentiment .

9. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?

Ustensilele mele cele mai de pret din bucatarie sunt cuptorul cu microunde, steamerul, blenderul, storcatorul de fructe, vasele de yena si de lut, robotul de bucatarie, un set de cutite super, prajitorul de paine, sandwich maker, etc.
 

10. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua? Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?

Cand sunt in pana de idei apelez urgent la
prietenul meu cel mai bun , site-ul Gustos.ro care nu m-a dezamagit niciodata. Intotdeauna gasesc o reteta in functie de ingredientele pe care le am in casa . De regula nu respect retetele, reduc ,adaug sau inlocuiesc ingredientele in functie de gustul meu.


11. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?

Un sfat pentru tinerele gospodine - Sa aiba intotdeauna incredere in fortele proprii , sa nu le fie teama sa inventeze cate o reteta chiar daca prima data vor da gres , numai perseverand vor reusi ( la fel ca in viata ) .
 

12. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hipermarket?

Cumparaturile le fac saptamanal de la supermarketurile din localitate , unele produse le cumpar proaspete din piata , verdeturile le am in gradina mea . De la magazinul din apropiere cumpar doar painea .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise