Pentru a fi un bun bucatar ai nevoie de experienta, de talent si trebuie sa-ti placa ceea ce faci

Saptamana aceasta ne-a onorat invitatia la rubrica "Interviuri Gustos.ro" doamna Camelia Khalil, cunoscuta drept "Husni" in comunitatea noastra si Chef de Cuisine pe Gustos.ro. In interviul ce urmeaza veti avea prilejul sa cunoasteti o doamna cu o poveste de viata impresionanta, o persoana care pune suflet in mancarurile pe care le prepara si care gateste cu dragoste pentru cei dragi. De cand se afla in comunitatea Gustos.ro, doamna Khalil ne-a impartasit peste 140 de retete delicioase, de la cele trationale romanesti si internationale, pana la minunate retete cu specific arab precum: Sambusek, Capse, Maqdus, aducand savoarea Orientului in comunitatea noastra. Ii multumim ca ne-a oferit ocazia ca prin acest interviu sa o cunoastem mai bine si sa ii aflam secretele culinare.

Pentru a fi un bun bucatar ai nevoie de experienta, de talent si trebuie sa-ti placa ceea ce faci

1. Cand ati inceput sa gatiti? Ce v-a determinat? Cine a v-a fost profesor?

Ma numesc Camelia Khalil (inainte de casatorie Pollak). Gatesc cu Gustos.ro din ianuarie 2009 si sunt membra a forumului din august 2008. Traiesc in Iordania (prin casatorie) din 1981. Pentru ca a venit vorba de forum, acum 2-3 zile am aflat (prin forum) ca multe din retetele noastre (ma refer la membrii siteului) au fost copiate pe unele bloguri; am gasit vreo 35 de retete (ale mele) cu poze pe blogul: http://egospodina.blogspot.com.

Nu stiu de ce am spus asta; poate sa ma descarc. Si cine altcineva decit voi poate sa inteleaga? M-am suparat, am scris comentarii pe egospodina, altceva nu pot face.

Imi place sa postez retete simple, cu cat de multe poze, si incerc sa fiu foarte explicita; vreau ca persoanele care n-au facut nici macar o cafea sa incerce sa gateasca. Sa nu le fie teama.

Am inceput sa “gatesc” studenta fiind. Locuiam la camin si (ca foarte multi studenti) vindeam bonul (cartela) de masa. Locuiam cu inca 2 fete in camera, la camin, gateam pentru ele si pentru mine, normal. Faceam mancaruri foarte simple. Era o singura bucatarie pentru mai multe camere.

Trebuia sa am mult noroc sa gasesc aragazul liber; cel mai mult gateam “spaghetti”cu parizer. Cand eram mai norocoasa si puteam sta mai mult timp la aragaz, faceam tocanita de pui, ocazie cu care cele doua colege ma umpleau de laude.

Dupa ce m-am casatorit, am inceput de-adevaratelea sa gatesc; era o placere. “Profesoara” mea dupa casatorie a fost cartea de bucate a Silviei Jurcovan; si acum o consult. Am incredere in S. Jurcovan, niciodata nu m-a “inselat”. Inainte de casatorie,am invatat foarte multe de la mama si de la bunica (din partea tatalui).

2. Pentru cine gatiti? Va ajuta persoanele dragi cand pregatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?

Gatesc pentru familia mea. Sotului meu ii place sa ma ajute. Am 2 baieti, cel mare are 30 de ani si nu le prea are cu gatitul; cel mic (28 de ani) in schimb, gateste, ii place; cred ca sotia lui e norocoasa. De cand era mic tot timpul era cu mine in bucatarie. Cand ma auzea in bucatarie lasa jocul si venea si ma intreba:”Ce facem bun?”.

Dar cel mai mult ma ajuta acum menajera mea. De fapt, ea face tot; a invatat sa faca si poze. Eu nu prea pot sa fac mare lucru. In 1995 am fost diagnosticata cu scleroza multipla. De vreo 4 ani sunt in scaun cu rotile. Sunt optimista (cat pot), dar si realista. N-am facut paranteza aceasta pentru a ma plange. Dar am simtit ca trebuie sa spun.

Nu-mi place sa dau comenzi, imi place sa fac orice (de ex. mancare) cu mana mea, dar n-am ce face, sunt obligata chiar daca ma doare sufletul.

Consider site-ul gustos o a doua familie.

3. Ce ati dori sa realizati? Spuneti-ne visul dumneavoastra?

Visul meu e sa ma insanatosesc. Apoi, impreuna cu sotul meu, caruia ii multumesc pe calea aceasta, sa traim o viata linistita, fara griji, sa imbatranim frumos. Ma credeti ca nu am alt vis?

4. Care este mancarea din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?

Din copilarie imi amintesc cu mare placere de supa cu taitei pe care o facea mama, avea un gust… Si tot cu placere imi amintesc de taiteii cu varza facuti de bunica si de o budinca de gris pe care o facea matusa mea (sora mamei) facea budinca asta special pentru mine, cand mergeam la ea in vizita.

5. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?

Sunt casnica; in timpul liber dezleg careuri (rebus), citesc, mai fac cate-o prajitura.

6. Unde preferati sa mergeti in concediu si de ce tocmai acolo?

In concediu mi-ar place sa vin in Romania sa vad locurile natale si totul de acolo: flori, apa, copaci, pamant, strazi, oameni.

7. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult, ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?

Normal ca pentru a fi un bun bucatar e nevoie de experienta, dar, mai mult decat atat, conteaza talentul si, nu in ultimul rand, sa-ti placa ceea ce faci.

Imi amintesc ca aveam vreo 8 ani si voiam sa fac ceva dulce;am facut un fel de gogosele (asta trebuia sa iasa). Eram singura acasa. Am facut, dar n-au iesit bune; le-am aruncat sa nu le vada mama. Sa nu va spun cum arata aragazul.

Apoi tin minte ca aveam vreo 14-15 ani, am mers in vacanta la bunicii mei din partea mamei, aveau o gradina plina cu de toate. Aveau, printre altele, si pruni; era vara si erau multe prune. Eram acasa doar cu o verisoara (mai mica decat mine cu un an)am zis ca facem o surpriza. Am inceput sa facem galuste cu prune, nu stiam cantitatile pentru ingrediente, asa ca am facut cantitate industriala, au iesit in jur de 120 de bucati. Tot faceam si nu mai terminam. Dar au iesit foarte bune.

Cand au vazut bunicii nostri “surpriza”, ne-au intrebat daca am lasat prune in gradina. Normal, glumeau. Am dat galuste cu prune la toti vecinii.

8. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?

Nu cred ca am o reteta preferata. Si totusi imi plac mult merele, le gatesc des: prajituri, tarte, placinte, orice se poate face din ele. Si fac des un “sos”de mere: se fierb merele, ca pentru compot, dar cu mai putina apa, apoi se ingroasa cu faina. Cand e rece, se pune putina frisca lichida. Apoi se serveste foarte rece, presarat cu scortisoara. Foarte simplu, dar si foarte bun.

9. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?

Folosesc cu placere toate ustensilele din bucatarie, de la oala cu presiune, tavi, facalet, masina de facut taitei, coffee-maker, rice-cooker.

10. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua? Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?

Cind sunt in pana de idei ma uit in caietele mele cu retete si sigur gasesc ceva.

11. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?

Indrum pe oricine sa faca cu placere o mancare; credeti-ma, se simte. Chiar cartofii prajiti, sa se faca cu dragoste, ies mult mai buni. Cand se face ceva de placere, cu dragoste, nu se simte oboseala.

12. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hipermarket?

Eu nu fac cumparaturi, dar mi-ar placea sa cumpar din piata, uneori esti obligat sa cumperi de la un mazin din apropiere.

In incheiere, va multumesc pentru interviu si ma bucur ca sunt membra a site-ului Gustos.ro.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise