In urma cu cativa ani lucram la o banca din Bucuresti, iar prin natura profesiei mele vorbeam zilnic in strainatate. Respectivul centru operational era tocmai in Costa Rica, in acest fel am legat o frumoasa prietenie cu viitoarea mea asociata Siang Prat Gomez. Am invitat-o sa ne viziteze tara si a raspuns prezent. Asa de tare i-a placut Romania, ca a mai revenit de inca patru ori. Deci, ce pot sa spun, cunoaste Romania poate mai bine decat multi romani.
Dupa ce am vizitat castele, orase medievale, restaurante medievale si, evident, ca am cazat-o la pensiuni turistice, ei i-a venit aceasta idee: De ce sa nu punem in practica ceea ce a vazut si ia placut?
Ideea noastra a prins contur, iar la ora actuala hostelul nostru este compus din 3 camere, dupa cum urmeaza: o camera single cu baie separata si tv, cu intrare separata, care este evident mai scumpa; o camera cu trei paturi etajate, adica sase locuri de cazare cu baie la comun; o alta camera cu doua paturi etajate, adica patru persoane, cu baie comuna.
- Un living mare decorat medieval. Si, pentru petrecere timpului liber, avem o masa profesionala de biliard;
- Restaurant medieval cu 8-10 locuri, unde se poate servi pranzul si cina, cu comanda ferma in avans. Servirea se face in stil medieval, adica se poate manca direct cu mana, fara furculita, pe platouri de lemn si cantitati generoase de mancare, care se pot uda cu o Tuica "Dracula’s Nightmare" sau o murata "The Kiss of Dracula" handmade, preparata de noi;
- O camera speciala pentru servirea micului dejun, care este inclus in pret;
- O gradina decorata in stil sportiv, numita Arena, unde sunt postere si bannere cu Gica Hagi, Nadia Comaneci (in marime naturala), fulare, fanioane si tricouri sportive, joc de fotbal, un TV si un DVD player unde se pot viziona partidele de fotbal ele echipei Romaniei si ale echipelor de club din Romania.
- Un muzeu etnografic, unde avem expuse costume populare din diverse zone geografice ale Romaniei;
- Bucataria dotata si utilata atat cu aragaz pe gaz, cat si cu unul electric. Dispunem de plita si grill, iar in gradina exista un alt aragaz mic;
- Pentru spalat exista masina profesionala de spalat si uscat rufe, pe care o folosim noi, iar daca clientii doresc sa le spalam rufele, vor trebui sa plateasca acest serviciu extra, nu este inclus in pret;
- Avem un magazine de suveniruri de unde se pot achizitiona suveniruri;
- De asemenea, avem portrete cu figure istorice din toate cele trei tari Romanesti: Transilvania, Moldova si Valahia, mitul lui Vlad Tepes (Dracula), armuri, scuturi, panoplii, buzdugane, sabii, coifuri, palose medievale etc.
Este un fel de o mica Romanie in inima Costa Ricai, sa impletim istoria Romaniei cu frumusetile naturale ale republicii Costa Rica. Este un proiect la care visasem de cand eram copil, asa ca am spus da acestei idei si am inceput o noua viata in martie 2015.
Cum e viata din Costa Rica, fata de cea din Romania?
Viata este mult mai calma, fara agitatie, fara stres. Sincer, eu nici acum, dupa un an si jumatate, nu m-am obisnuit, totul este foarte lent din punctul meu de vedere. Mi se pare ca oamenii se misca foarte incet, eu fiind obisnuita cu ritmul trepidant din Europa si sa rezolv totul repede. S-au facut statistici la nivel mondial si s-a descoperit ca oamenii din Costa Rica sunt cei mai fericiti si relaxati oameni de pe pamant.
Ce obiceiuri culinare ciudate ati descoperit in aceasta tara exotica?
Nu as putea spune ca au obiceiuri culinare ciudate, ci au un fel aparte de a fi. De exemplu, la micul dejun se serveste ceva traditional, care se numeste Gallo Pinto. Este o combinatie de orez alb cu fasole neagra, se poate adauga smantana, oua si platano maduro (un fel de banana) prajita.
Au o supa traditionala care se numeste Olla de Carne, compusa din carne de vita si multe legume. Aceasta se poate manca in mai multe feluri, legumele cu supa si carnea se mananca cu o garnitura de orez alb. Am crezut ca doar in tarile asiatice si in India se mananca orez, dar pot spune ca in Costa Rica orezul se consuma in cantitati foarte mari, la fel si fasolea neagra, rosie, alba - mostenire a zonei caraibiene si Aemricii Centrale.
Se consuma carne de porc, pui, carnati, vita, mai putin iepure si curcan.
De ce fel de mancare romaneasca va este cel mai dor?
Sincer, nu imi este dor de nici o mancare romaneasca. Hobby-ul meu este gastronomia, absolvind cursuri de calificare si de perfectionare in tara, asa ca sunt bucatar cu acte in regula si imi pregatesc tot ce poftesc, adica ma rasfat. In schimb e mai greu cu ingredientele. De exemplu se gasesc mai greu: leustean, telina, pastarnac, patrunjel radacina, dar se gaseste cilantro.
De asemenea, nu gasesti bors, esenta de rom, zahar vanilat si multe alte lucruri europene, dar se gasesc foarte mult lucruri din SUA sau produse specifice Costei Rica, cum ar fi fructe si legume ca: chayote, camote, chile, fructe: pitaya sau dragon fruit, granadilla, jocote, zapote, mamon, cacao fruit, cocos.
Cum privesc cei din Costa Rica tara noastra? Ce stiu despre ea?
Oameni din Costa Rica cunosc faptul ca Romania este tara Nadiei Comaneci, a lui Gheorghe Hagi si, nu in ultimul rand, a lui Dracula. Cunosc faptul ca am trait in comunism si ca Ceausescu a fost un dictator.
Multi dintre ei au studiat in Romania, deci stiu bine tara noastra, obiceiurile si frumusetile Romaniei. De asemenea, sunt romani stabiliti de multi ani aici, iar unii dintre ei sunt implicati in afaceri si in politica. Sincer, doar persoanele cu o anumita pregatire pot localiza Romania pe harta.
Gatiti pentru prietenii din Costa Rica si mancare romaneasca? Care li se pare cea mai gustoasa?
Da, am organizat evenimente romanesti si vedeta a fost vestita Tochitura a lu’ tanti Florica din Alexeni (gasiti reteta pe blog si in diverse site-uri culinare, precum si demonstratia live din cadrul evenimentului Bucharest Food Festival 2010), mici, platouri medieval cu carnati, cotlete, frigarui, pui intregi serviti pe sabie, cartofi aurii, sos de usturoi si salata de varza, un adevarat festin ca in perioada medievala.
Ar mai fi salata de vinete, salata de ardei copti, ciorba de vacuta si multe alte preparate cu care ii asteptam pe clientii care ne vor trece pragul.
Cat de pasionati de gatit sunt cei din Costa Rica? Exista emisiuni dedicate gatitului sau concursuri culinare?
Dau o atentie deosebita mancari, se mananca foarte mult in oras, toate cele trei mese principale ale zilei, si sunt foarte deschisi la a incerca mancare noua din diverse colturi ale lumii, asa ca exista potential.
Ei respecta foarte clar orarul de masa si fiecare costarican respecta acest obicei, iar consumul de cafea este foarte mare, tinand cont ca republica Costa Rica este in primele 3 tari ale lumii producatoare si exportatoare de cafea.
Da, au multe emisiuni gastronomice, incepand cu matinatele care au rubrici speciale dedicate gatitului, cat si emisiuni dedicate ca Sabores, Cocinando con Tia Florita.
Concursuri culinare nu am vazut eu, dar poate ca exista.
Comentarii