Gatitul m-a preocupat inca de copila, cand ma minunam cum putea mama sa gateasca atatea retete

In aceasta saptamana o avem invitata la rubrica Interviurile Gustos.ro pe doamna Maria Elena Burdulea, Chef de Cuisine in comunitatea noastra si autoare de articole pe Gustos.ro. Intotdeauna ne-au fascinat modul in care stie sa realizeze retete atat de variate, sa ni le prezinte in asa maniera incat sa dorim sa le testam neaparat si atitudinea plina de optimism si de voie buna. Asa cum ne-a obisnuit pana acum, interviul cu doamna Burdulea este un interviu inedit, plin de caldura si vitalitate.  Ii multumim inca o data doamnei Burdulea si va invitam pe toti sa ne bucuram impreuna de acest interviu.

Gatitul m-a preocupat inca de copila, cand ma minunam cum putea mama sa gateasca atatea retete

Vreau sa salut pe toti cititorii newsletterului Gustos.ro si sa multumesc echipei pentru invitatia facuta. Ma numesc Burdulea Maria Elena, gustoasele de pe forum imi spun: Elena, Lenuta, Maria-Elena, Mariela si mai nou au imprumutat din limbajul nepotelului meu "Radu de Burdulea" care de abia a implinit 1 an si 9 luni, apelativul Nuta. Mezinul Radu, are o surioara, Cristiana, care a implinit 6 anisori.
Ma bucur ca, printr-o simpla intamplare, am ajuns sa fac parte din aceasta mare familie a comunitatii Gustos.ro. Am intalnit aici doamne dragute, talentate, preocupate de arta gatitului, care pe parcurs mi-au devenit prietene, la care tin foarte mult si care sunt a doua mea familie.

1. Cand ati inceput sa gatiti?
Gatitul m-a preocupat inca de copila, cand ma minunam cum putea mama sa retina si sa gateasca atatea retete. Aceasta se intampla cam pe la vreo 13 ani. Mai tarziu, am descoperit ca si gatitul este o arta. Daca esti preocupata de gatitul bucatelor, nu trebuie sa respecti o reteta ad literam, ea se poate modifica in functie de ingredientele pe care le ai la indemana si de gusturile celor pentru care gatesti. Ca in orice arta, ai posibilitatea sa creezi folosindu-ti imaginatia si desigur ingredientele din frigider.

2. Ce v-a determinat?
Simteam o mare placere sa o ajut pe mama si, sa fiu sincera, pe atunci, ca orice copil, eram tare incantata cand eram laudata.

3. Cine a v-a fost profesor?
Mama a fost primul profesor, apoi pe vremea noastra la orele de practica prin clasa a saptea si a opta invatam sa gatim cu profesoara care preda aceasta materie, de la care am invatat nu numai sa gatim ci si multe alte lucruri utile pentru mai tarziu, cum ar fi de exemplu: sa coasem, sa brodam, sa crosetam, indeletniciri pe care o femeie e bine sa le aiba, indiferent de pregatirea profesionala. Abia mai tarziu, spre 18 ani, mi-am cumparat primele mele carti pentru gatit, de care eram foarte incantata, pe care le citeam cu placere si dupa care am inceput sa gatesc. Ma preocupa ornatul preparatelor si vreau sa amintesc ca, desi oraselul nostru este mititel, se organizau expozitii culinare, pe care nu ratam sa le vizitez. Din totdeauna mi-a placut sa schimb pareri cu prietenele si colegele mele pe teme culinare, sa imprumut din cunostintele lor in acest domeniu si sa le impartasesc pe ale mele.

4. Pentru cine gatiti?
Gatesc pentru trei persoane: mama care locuieste cu noi, sotul meu si pentru mine, desigur. Gatesc cu mare drag la anumite ocazii cand familia noastra este mai numeroasa, alaturi de noi fiind fiul nostru cu sotia, cei 2 nepotei si fiica noastra.

5. Va ajuta persoanele dragi cand preagatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?
Ma ajuta sotul cand sunt in criza de timp, dar la lucruri marunte cum ar fi curatatul zarzavatului, in rest ,,mesteresc" fara ,,ucenici". In general imi place sa fiu singura prin bucatarie. Aaaaaaa, pe perioada vacantelor am un ucenic de nadejde, nepoata noastra, Cristiana, care e atrasa de bucatarie inca de pe acum si careia de ziua ei i-am facut cadou o trusa da mini- bucatareasa cu cateva forme de fursecuri, un facalet, o pensula pentru uns si de care a fost tare mandra, dandu-i ocazia desigur sa testeze trusa, la un aluat de fursecuri.

6. Ce ati dori sa realizati?
Imi doresc tare mult sa ma reintorc la casa parinteasca, in care acum nu locuieste nimeni, dar de care ma leaga amintirile copilariei, unde am petrecut cei mai minunati ani.

7. Spuneti-ne visul dumneavoastra?
Visul meu se leaga tot de aceasta casuta, care ar trebui renovata sa poata fi locuita, unde as vrea sa pot cultiva zarzavaturi bio, sa gatesc doar cu oua de casa din ograda mea, sa respir aerul curat al diminetilor de vara, sa-mi potolesc setea cu apa rece din fantana, sa calc prin iarba verde de acasa.

8. Care este mancare din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?
E cam greu sa raspund la aceasta intrebare pentru ca eu eram o mofturoasa, mama era ingrijorata ca nu prea mancam. Imi placeau totusi foarte mult sarmalele si imi mai placea ciorba de fasole verde pe care o gatea bunica dinspre mama si nimeni, niciodata, nu a reusit sa o faca asa buna ca ea. Gatesc aceste feluri de mancare si le mananc cu multa placere, le adora si restul familiei.

9. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?
Din pacate, nu mai lucrez, sunt casnica in momentul de fata. Am lucrat ca laboranta intr-un laborator chimic, apoi ca tehnician protectia mediului, dar cum bine se stie, democratia a inchis multe intreprinderi, oraselul nostru a ramas fara industrie ca multe alte orase din tara. Marea majoritate a timpului mi-o ocup avand grija de mama care e bolnava la pat si e dependenta de mine. In timpul liber pe care il am, pe langa gatitul care nu e numai hobby ci si necesitate, imi place sa citesc, sa dezleg integrame, sa socializez cu gustoasele de pe forum, sa cos pointlas, desi nu mai e la moda. Un hobby mai nou, e ,,bloggeritul". Am un blogut mititel, de doar cateva luni, care a aparut datorita concursului blogurilor, organizat dupa cum se stie pe site-ul gustos.ro.

10. Unde preferati sa mergeti in concediu si de ce tocmai acolo?
Dintotdeauna mi-am dorit sa vizitez pensiunile din Maramures, unde se pastreaza foarte bine obiceiurile si traditia culinara, unde se gateste si se mananca romaneste si bio, fara E-urile atat de nocive si controversate. Daca este vorba de ,,alte meleaguri" mi-ar placea sa vizitez Dubai, capitala mondiala a huzurului. Sunt fascinata de arhitectura tinutului, ma impresioneaza Insula Palmier si nu numai. Imi doresc sa vizitez Parisul. In timpul scolii, la orele de limba franceza, profesoara ne povestea despre frumusetile capitalei pariziene pe care a avut ocazia sa o viziteze, de plimbarile facute de-a lungul Senei in acordurile acordeonului, manuit cu pricepere de localnici, de castelele de pe valea Loirei, de magnificul turn Eiffel, de muzeul Luvru.

11. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult, ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?
Sa ajungi un bun bucatar, cred ca e nevoie de talent, dar, sa-ti si placa printre oale, cratite si linguri, asa cum obisnuiesc eu sa zic. O amintire amuzanta? Daaaaa, eram copil, mama era in spital, iar tata m-a pus sa fac un pilaf de orez. Eu credam ca doar pui orezul la fiert si treaba e gata. Zis si facut, am pus orezul la fiert, insa fara sa il aleg si fara sa il spal. Stiti cele de varsta mea, ca, mai demult, orezul era un singur fel, plin de coji si pietricele. Tata, care era cu treburi prin curte, s-a intors in bucatarie sa vada ce face mica gospodina. Orezul meu saracul, arata jalnic, pluteau cojile deasupra…. Nu m-a certat, dar a zis ca va trebui sa-l mancam asa cum l-am gatit. Aceasta a fost prima mea mancare gatita, care s-a dovedit a fi un esec.

12. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?
Reteta preferata…sunt multe... imi place martasul de pui (noi ardelenii, convietuim de cand ne stim alaturi de unguri sau sasi de la care am mai imprumutat retete si obiceiuri, aceasta mancare este ungureasca), o reteta pe care o gatea soacra mea, si, se potrivea de minune cu mamaliguta si salata de varza prospata. Aceasta mancare este un fel de tocanita din carne de pui, dreasa cu faina si lapte, cu patrunjel verde si putin usturoi. Este mancarea preferata a copiilor mei si o gatesc de cate ori vin acasa.

13. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?
Nu am ustensile grozave, ajutorul de baza este mixerul, de care nu ma pot lipsi mai ales la spume si creme, cateva forme de fursecuri, tavi de teflon si vase de yena.

14. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua?

Mi se mai intampla uneori, dar nu e o problema, este site-ul Gustos.ro pe care l-am descoperit tocmai cand eram in pana de idei, sunt numeroase publicatii cu fel de fel de retete, dar cel mai importanat, deschid frigiderul, si imediat imi vin ideile in functie de ingredientele ce le am la indemana.

15. Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?
In general modific retetele dupa gustul meu si al celor ce o mananca.

16. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?

In primul rand o gospodina trebuie sa gateasca in curatenie, sa respecte cele mai elementare reguli de igiena, avand in vedere ca gateste pentru intreaga familie, sa foloseasca ingrediente proaspete, sa fie atenta la felul cum orneaza si serveste mancarea celui pentru care a preparat-o.
Sa aiba multa rabdare la gatit, sa tina cont de gusturile celor pentru care gateste, sa gateasca cu mult drag pentru cei dragi.

17. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hipermarket?
Pentru ca piata e foarte aproape de mine, aprovizionarea o fac de la piata. Produsele sunt proaspete si mult mai gustoase decat cele din hypermarket. Nu poti compara gustul natural al cartofului, morcovului, fasolei sau cepei crescute de nea Gheorghe sau tanti Maria cu cele din Turcia, Olanda sau mai stiu eu ce tara, unde sunt crescute fortat.

In incheierea acestui interviu, as vrea sa va felicit pentru munca pe care o depuneti ca site-ul Gustos.ro, sa arate bine si sa stiti, ca sunt mandra sa fac parte din aceasta mare comunitate care numara aproape 33.000 de membri, reuniti de o pasiune comuna, gatitul.
 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise