Va prezentam un "bucatar maniac" dupa mancaruri bune, caruia ii plac preparatele la gratar si care vine cu sfaturi foarte bune pentru un gratar fara cusur.
Ai o poveste foarte interesantă legată de blogul tău, care crezi că sunt atuurile blogului "Bucătar Maniac", de ce crezi că are succes?
„Bucatar Maniac“ a pornit ca o joaca si a devenit foate repede o preocupare cotidiana. Cat despre succes... este o intrebare foarte grea. Unora le place cum am explicat retetele, altii vin pe blog doar pentru fotografii, dar cu siguranta toti vin pentru mancare. Cred ca cel mai bine ar putea sa raspunda cititorii, la aceasta intrebare. Eu sper ca mi-am atins scopul, de a starni tuturor pofta de a gati acasa, impreuna cu cei dragi.
Ai vreun bucătar favorit, ţi-ai dori să calci pe urmele vreunui bucătar celebru?
Imi place mult Jamie Oliver, dar cred ca este unic si irepetabil. Nu cred ca ar putea sa-i calce cineva pe urme. Orice comparatie cu el mi se pare exagerata. Cat despre mine, ma multumesc cu a fi eu insumi.
De unde te inspiri în arta culinară: cărţi de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?
Ma inspir din orice imi face pofta. Din carti, nu neaparat de bucate. De exemplu, am facut o reteta cu banane prajite dupa ce am citit acum cativa ani „Batranul care citea romane de dragoste“ de Luis Sepulveda. Apoi, ma inspir de pe blogurile romanesti si straine sau din filme si emisiuni tv. Si exemplele ar putea comntinua. Se intampla de multe ori sa pregatesc o reteta, doar pentru ca imi imaginez cum ar arata produsul final intr-o fotografie.
Ai vreo reţetă moştenită din familie, o reţetă a copilăriei tale?
Da ,sigur. Cred ca jumatate din retetele de pe blog sunt „amintiri din copilarie“. Nu as putea spune ca am una preferata. Le iubesc pe toate la fel, iar cititorilor mei pare sa le faca foarte mare placere cand postez astfel de retete, pentru ca le reamintesc de copilarie. Una din preferatele tuturor este „Pita uda cu zahar“ (http://www.bucatarmaniac.ro/2010/03/pita-uda-cu-zahar.html).
Pe blogul tău sunt reţete foarte variate, printre care şi multe preparate la grătar. Ne poţi împărtăşi câteva secrete pentru un grătar fără cusur?
Imi place mancarea pregatita la gratar, in special in aer liber. Desigur si tigaia grill este o optiune, dar o vad mai mult ca o solutie de compromis. Oricine poate sa faca un gratar. Nu-i mare filosofie. Care ar fi sfaturile mele? Fiti atenti la detalii: nu folositi benzina sau alte substante inflamabile pentru a aprinde focul. De asemena, nu aruncati ambalaje de plastic in foc pentru ca substantele degajate au sa ajunga in mancare. Carnea trebuie gatita pe jar, nu direct pe flacara. Obligatoriu, gratarul trebuie uns cu o bucata de slanina. Incercati sa nu intepati carnea cu furculita, pentru a pastra sucurile in interior. O bere rece este obligatorie pentru un gratar fara cusur!
Dacă ar fi să creezi un prânz cu preparate la grătar exact pe gustul tău, care ar fi meniul?
Gratarul pe gustul meu contine intotdeauna atat carne cat si legume. De foarte multe ori chiar si fructe. Meniul meu preferat : pulpe de pui dezosate la gratar cu salata de ardei copti pe gratar. As mai putea adauga pentru garnitura, ciuperci, dovlecel, vinete, rosii, fenel. Ca desert, mere si gutui coapte in jar cu miere si scortisoara. Ah, si sa nu uit, pentru inceput, pana se formeaza jarul, facem intotdeauna slanina fripta si paine prajita si frecata cu usturoi, picurata cu untura din slanina.
O alta varianta la care nu pot sa nu ma gandesc, ar fi un gratar cu peste: crap romanesc cu fenel si salata de rosii.
Pentru cei mai puţin pricepuţi în gătitul la grătar, ce sfaturi le-ai da? Cu ce preparate să înceapă ca să nu greşească?
Gatitul la gratar nu necesita cunostinte aprofundate de gastronomie. Totul este sa puna pe gratar o carne aleasa corect. Cel mai usor ar fi sa inceapa cu o ceafa de porc, coaste de porc , pulpe de pui dezosate sau legume. Acestea sunt mai putin pretentioase. In general canea care are si putina grasime se va gati usor si nu se va transforma in talpa de pantof.
Mâncarea pregătită la grătar se consideră a fi mai sănătoasă decât alte modalităţi de preparare, care este opinia ta?
Nu stiu daca este mai sanatoasa. Cu siguranta este mai gustoasa. Daca luam in considerare faptul ca nu folosim cantitati industriale de grasime si ulei, da, as putea spune ca este mai sanatoasa. Din punctul meu de vedere, carnea pe gratar trebuie intotdeauna insotita si de legume. Nu sunt nutritionist, dar cred ca o alimentatie sanatoasa trebuie insotita si de un stil de viata activ.
Care a fost cea mai exotică/neobişnuită mâncare preparată de tine la grătar?
Imi vine acum in minte o reteta delicioasa cu somn african, ananas si piersici la gratar. Delicios! Sau niste frigarui din carne de pui glazurata si fructe confiate. In general sunt destul de conservator si nu pot sa spun ca am pus pe gratar ceva foarte neobisnuit.
Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mâncarea pe care ai gătit-o?
Cel mai frumos compliment este buna dispozitie si pofta cu care mananca cei dragi, pentru care gatesc. Iar cea mai frumoasa rasplata pe care o pot primi de la cititorii mei, sunt mesajele pe care le primesc zilnic de la ei. Chiar azi dimineata am primit unul care spune asa: „De doua zile stau pe pagina voastra si nu ma satur!!! bravo!BRAVO! bravo! la toti 3!!!! am facut checul la 10 minute de la descoperirea blogului,..si e goala farfuria de mult!! Sunteti minunati, ce sa mai zic de poze....fara cuvinte!!!! cu respect, Dana Vigaru-Timisoara“.
Pe aceasta cale, doresc sa le multumesc tuturor pentru aprecieri si nu in ultimul rand, multumesc Gustos.ro pentru aceasta invitatie. Sunt onorat.
--------
Ii multumim si noi pentru raspunsuri si pentru toate informatiile interesante pe care le-am aflat, il puteti urmari pe Cristian Borob pe Bucatarmaniac.ro.
Descopera reteta traditionala de carnati de casa cu boia si usturoi, un preparat autentic din carne de porc. Afla pas cu pas...
Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casaDescopera cum sa prepari faguri cu crema de ciocolata, pas cu pas. Aceasta rețeta simpla si detaliata te va ghida prin...
Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pasRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii