Amintiri din copilarie si povesti despre gatit cu Rocsi

In aceasta saptamana, la rubrica "Interviurile Gustos.ro", o avem invitata pe Rocsi, una dintre cele mai active utilizatoare din comunitatea noastra si Chef de Cuisine pe Gustos.ro, care a avut placerea de a accepta invitatia noastra. Ea ne-a incantat de-a lungul timpului cu peste 240 de retete, care mai de care mai savuroase. Nu ne-a cucerit doar privirile cu mancarurile delicioase pe care le-a pregatit si fotografiat, ci si papilele gustative pentru ca retetele sale sunt cu adevarat gustoase.    De la caisele copilariei, la praline pregatite rapid si pana la tocanite traditionale de pui sau mini tarte cu sardine si ghebe, bucataria lui Rocsi a avut onoarea sa gazduiasca o multime de mancaruri delicioase, fie ele dulci sau sarate. Stiam deja despre ea ca se descurca de minune cand vine vorba de gatit, dar ne doream sa o cunoastem ceva mai bine. Rocsi a acceptat propunerea noastra si ne-a raspuns cu spontaneitate si sinceritate la cateva intrebari. Multumim, Rocsi!  

Amintiri din copilarie si povesti despre gatit cu Rocsi

Care a fost mancarea pe care ai pregatit-o atunci cand ai gatit pentru prima data? Ce varsta aveai la acel moment?
Prima data cand am facut ceva singura eram prin clasa a VI a. Am pregatit o prajitura, mai exact negresa pentru ca imi place mie foarte mult. Din pacate, a iesit putin cam tare pentru ca nu am stiut exact cum ar trebui sa fie consistenta aluatului, dar s-a mancat oricum. Tin minte ca au servit chiar si niste rude care m-au laudat oricum. ;) Insa pana atunci, de prin clasa a II a, a III a, faceam chestii usoare: omlete, ochiuri, cartofi prajiti..
De unde a aparut pasiunea pentru gatit si ce anume te-a motivat sa-ti incepi aventura gastronomica?
Pasiunea pentru gatit cred ca am mostenit-o de la mama si de la cea mai mica sora a mamei. Mereu imi placea sa stau pe langa ele cand preparau ceva, ma lasau sa le mai ajut si asta chiar ma bucura. Imi aduc aminte ca aveam vreo 12 ani, iar matusa mea facea sarmale si voiam si eu sa fac. Atunci am invatat cum se impaturesc si tare mandra am mai fost de mine. Apoi usor, usor a inceput sa imi placa mult sa gatesc, sa testez retete noi. Mama a inceput sa munceasca mai mult si de acum intervenise si nevoia de a gati pentru a o ajuta. De vreo 6-7 ani a aparut in viata mea calculatorul si de atunci pasiunea pentru gatit a devenit si mai intensa, vazand zilnic atatea retete minunate, prezentate intr-un mod exemplar. Asta ma motiveaza.
Ai ucenici in bucatarie sau preferi sa gatesti singura, fara sa te incurce nimeni?
Nu am ucenici in bucutarie si prefer mereu sa gatesc singura, mai ales cand vine vorba de dulciuri. Atunci chiar imi place sa le fac singura de la A la Z. In weekend sau cand are mama mai mult timp liber, mai gatim impreuna, una taie legumele, alta pune mancarea la foc si asa ne completam.
Exista un preparat, fie el dulce sau sarat, care sa-ti fi marcat copilaria in vreun fel? Obisnuiesti sa il gatesti acum?
Ca oricarui copil, imi placeau enorm cartofii prajiti, insa cel mai mult si cel mai mult adoram mancarea scazuta de pastai. Si astazi, cand este sezonul lor, fac foarte des si parca tot nu ma satur de ele. Imi plac la nebunie.
Daca ar fi sa pleci pe o insula pustie (unde ar exista, ca prin minune, si o bucatarie utilata special pentru tine :) ), care ar fi cele 5 ingrediente pe care le-ai lua in bagaj?
Este greu sa aleg doar 5 ingrediente pe care le-as lua cu mine pe o insula pustie, dar daca stau si ma gandesc cam ce imi place sa mananc as lua asa: piept de pui dezosat, cartofi, sare, paine si ceva dulce cu siguranta. :D
Care este mancarea pe care nu ai gati-o si nu ai manca-o niciodata?
Nu am gatit niciodata fructe de mare, dar nici nu as face-o pentru ca, oricat de santoase ar fi, mi se face rau doar cand ma uit la ele.
Ai avut parte de esecuri in toti anii de "bucatarit"? Povesteste-ne un moment amuzant prin care ai trecut in bucatarie.
Esecuri in bucatarie? Sunt multe sincera sa fiu, insa nu ma dau batuta niciodata. Si acum mi se mai intampla sa nu imi iasa cate ceva, dar nu imi explic de ce pentru ca eu ma pricep la toate. :)) Cel mai amuzant moment din bucatarie, de care rad mereu, l-am trait pe la 10-11 ani. Eram cu fratele meu acasa si nu mai aveam paine. Ne-am gandit noi sa facem o mamaliga ca doar ce era asa greu. Ne-am pus pe treaba, insa cand am zis ca este gata, ne-am dat seama ca de fapt nu ne iesise, ca era super moale si fara gust. Ca sa nu afle mama, am zis sa o aruncam si unde puteam sa o aruncam astfel incat sa nu o vada? In W.C., ne-am gandit noi. :)) Nasol a fost ca s-a prins si nu curgea pe canal. Trebuia scoasa clar. Am luat o manusa, am scos-o si direct pe balcon a zburat sa nu ramana urme. I-am povestit apoi mamei si tare a mai ras de noi.
Care este anotimpul pe care il preferi cel mai mult? (prin prisma ingredientelor proaspete pe care le poti gasi in piete si magazine)
Anotimpul sufletului meu este primavara, atunci cand totul inverzeste, cand sunt multe flori si o temperatura pe placul meu, insa din punct de vedere al ingredientelor prefer vara. Este anotimpul cu o larga varietate de legume si fructe, iar preturile sunt accesibile incat sa poti consuma cate putin din toate.
Cred ca fiecare dintre noi are o placere vinovata cand vine vorba de mancare. Ne poti spune care este a ta?
Mmm, placeri vinovate… Au fost multe, si spun au fost deoarece am renuntat la prajeli si alte alimente care la un moment dat nu mi-au facut bine. Acum cel mai des mananc piept de pui la gratar ca si fel de mancare care imi iese demential, cel mai bun cum zice prietenul meu, dar cedez mereu cand vine vorba de dulce, dulciuri simple gen checuri, prajitura cu mere, o placinta calda cu branza dulce de vaci. Rar, dar foarte rar trece o zi in care sa nu mananc ceva dulce…
Exista vreun bucatar sef renumit pe care sa il cataloghezi drept un model sau pe care, pur si simplu, sa il urmaresti cu interes?
Urmaresc la televizor ce tine de arta culinara, dar nu sunt maniaca. Unul preferat, care sa imi placa la nebunie cum gateste, nu am, insa, intr-o vreme, am urmarit-o foarte mult pe Anna Olson. Mi se parea ca gateste pe gustul meu, simplu, fara pretentii, era mereu ordine in jurul ei, nu erau aruncate toate peste tot, iar retetele ei puteau fi pregatite de orice om pasionat de gatit si nu numai.
Cu ce te ocupi in momentul de fata? Ai vreun vis pe care ai vrea sa il implinesti in viitor, legat de dragostea ta pentru bucatarie?
Momentan sunt casnica si asa va fi mereu, din pacate, din cauza usor probleme de sanatate. Imi place mult sa fac deserturi, iar aceasta placere ma duce automat cu gandul la a-mi deschide o cofetarie, in care sa folosesc ingrediente cat mai de calitate, sa exclud E-urile si sa le ornez ca la carte. Un vis care nu stiu daca se va indeplini vreodata, dar pot visa ca doar este gratis, nu?
Ce sfaturi le-ai da bucatarilor incepatori?
Nu stiu cat sunt eu in masura sa dau sfaturi celor care vor sa inceapa sa gatesca pentru ca ma simt si eu destul de mica in acest domeniu. Dar pot sa spun asa: daca nu aveti o stare buna, nu gatiti, puneti suflet in tot ceea ce faceti, folositi ingrediente cat mai bune si excludeti E-urile pentru mai multa sanatate. In rest, totul se invata pe parcurs.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise