La Târgul Ţăranului, în acest weekend din 22-23 ianuarie 2011, la ARK, fosta Bursă a Mărfurilor, conform programului său de sprijinire a micilor fermieri şi a produselor locale, Asociaţia Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman prezintă publicului marcul de măceşe şi pasta de măceşe de la Reghin
De 10-11 ani, familia Toderic a dezvoltat o afacere de familie cu preparate din măceşe. Domnul Toderic este preot în Reghin, Monica, fiica sa este jurist şi se ocupă în principal de această activitate. Monica şi părinţii săi, Dorin şi Elena, locuiesc în Reghin, chiar pe str. Măceşului.
Gemul de măceşe se prepară în două etape. În primul rând se prepară marcul sau pasta de măceşe. Apoi din acest preparat se pregăteşte gemul de măceşe. Gospodinele ar munci prea mult să filtreze fiertura de măceşe din care se obţine pasta, procedeu prin care se separă seminţele şi perişorii. Pe vremuri acest serviciu se plătea şi separat, unei femei dându-i-se sarcina de a prepara marcul. Familia Toderic a observat că gospodinele ardelene şi din secuime preferă să cumpere marc şi să îşi prepare singure gemul, după gust. Şi există o cerere în Harghita acolo unde nu sunt fructe şi marcul de măceşe este important pentru a-ţi prepara gem în gospodărie. Avantajul preparării în casă este acela că o gospodină poate adăuga după voie şi nevoie, zahăr sau îndulcitor, fructoză, scorţişoară, lămâie.
Fructele sunt colectate din Valea Mureşului, localitatea Vătava, Vălenii de Mureş, precum şi din zona Bistriţa Năsăud, localitatea Teaca, Dipşa. Simultan cu coacerea măceşelor, are loc recoltarea, şi se începe şi producţia şi vânzarea. Familia Toderic vinde 95% pastă de măceşe în pieţele din Ardeal (Braşov, Tg. Mureş, Reghin, Topliţa).
Produsele nu conţin niciun fel de aditivi sau conservanţi şi sunt preparate din fructe proaspete, sănătoase, mature, culese din flora spontana din zona Reghinului.
Principalul produs, marcul de măceşe este pulpa de fruct de măceş curată, fără impurităţi, obţinută prin pasarea şi strecurarea măceşelor. Se selectează fructele sănătoase, se spală şi opăresc, se pasează printr-un utilaj prevăzut cu o sită foarte fină pentru separarea mustăţilor, seminţelor şi perişorilor din interiorul fructului, şi apoi se ambalează în flacoane de plastic de 2 litri, sigilate şi etichetate. Eticheta contine şi indicaţtii privind modul de preparare. Este un semipreparat perisabil, cu termen de garanţie destul de scurt (cca 10 zile), care urmează a fi fiert de către gospodine pentru a se obţine gemul de măceşe.
Gemul de măceşe este obţinut prin fierberea cu zahăr a marcului de măceşe. Conform reteţei cantitatea de zahăr adaugată şi recomandată şi celor care preferă să-şi prepare singuri gemul din pastă, este de cca 400 g zahăr / 1 litru de pastă.
Asociaţia Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman şi Slow Food Valahia Gusturilor sunt două grupuri care militează pentru susţinerea micilor fermieri şi promovarea produselor locale, prin principalul lor proiect Târgul Ţăranului/Earth Market dar şi prin proiecte educaţionale.
Contact: Tiberiu Cazacioc, info@targultaranului.ro, +4021-3123835, +40742 111 119
Târgul Ţăranului: http://www.targultaranului.ro
Earth Market Network: http://www.earthmarkets.net/
Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulceIncearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pasIncearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de PasteRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii