Fructele la gratar - excelente ca aperitiv, garnitura sau desert

Fructele sunt perfecte pentru gratar pentru ca sunt foarte usor de preparat. Contin multa apa si zahar, iar prin prepararea la gratar puteti concentra aromele prin reducerea cantitatii de apa si caramelizarii zaharurilor naturale. Procesul este foarte simplu, iti trebuie fructe feliate, apa si ulei pentru a pregati cele mai simple fructe la gratar. Astfel vei obtine un aperitiv, o garnitura sau un desert foarte simplu si rapid.

Fructele la gratar -  excelente ca aperitiv, garnitura sau desert

Fructele tari, precum merele, perele si ananasul sunt cel mai usor de pregatit la gratar pentru isi pastreaza forma si textura in timpul gatirii. Fructele mai moi precum piersicile, nectarinele, prunele si mango devin si mai moi daca sunt gatite prea mult. Cu aceste fructe va trebui sa fiti mai atenti, oricum, este bine sa alegeti fructe proaspete care mai au doar putin pana sa fie perfect coapte, aveti nevoie de fructe suficient de solide pentru a-si mentine forma si textura pe gratar.

Cu multe dintre fructe este suficient sa le taiati in doua si sa le puneti pe gratar. Bananele se taie in doua pe lungime (lasati coaja pentru a tine mai bine fructul), iar merele, perele si fructele similare se taie pe jumatate si se scot semintele/samburii si miezul. De obicei, la cele mai multe fructe se lasa coaja pentru ca aceasta sa le ajute sa-si mentina forma, chiar daca mancati sau nu coaja. Fructele mai mari si citricile ar trebui taiate in felii pentru a expune pulpa la flacara gratarului.

Dupa ce ati taiat fructul, puneti-l in apa pentru a mari cantitatea de lichid din interiorul fructelor, astfel incat se vor mentine suculente pe gratar. Folositi suficienta apa rece pentru a acoperi complet fructele si adaugati 1 lingurita de suc de lamaie la fiecare cana de apa pentru a-si pastra culoarea. Lasati fructele in apa aproximativ 20-30 de minute. Puteti adauga si gheata pentru a pastra apa rece.

Cel mai bine este sa le preparati la foc mediu si pe un gratar foarte curat. Altfel fructele gustul fructelor se va modifica de la ultima friptura facuta pe gratar. Ca sa nu se lipeasca, ungeti-le cu putin unt (uleiul de masline sau alte uleiuri schimba gustul fructelor).

Pentru a da si mai mult gust fructelor, incercati sa adaugati mirodenii la apa in care tineti fructele. Puneti un baton de scortisoara in bolul cu apa pentru mere ca sa ii potenteze aroma. Mai puteti adauga mirodenii precum nucsoara, cuisoare, ghimbir la untul topit folosit pentru a unge fructele. Pentru ca fructele au de obicei un continut mare de zaharuri, nu mai este necesar sa adaugi zahar in plus. Daca totusi vreti sa fie mai dulce, puteti presara zahar brun peste fructe, dar aveti grija ca zaharurile ard repede si foarte usor.

Ca sa dati si mai multa savoare la fructele de pe gratar, incercati sa le marinati intr-o combinatie din condimentele voastre preferate si alcool. Un amestec de rom, zahar brun, scortisoara si nucsoara va face ca feliile de ananas sa fie cu totul speciale, mai ales daca sunt insotite de niste inghetata cu vanilie. Aveti grija cand le puneti pe gratar, pentru ca romul se poate flamba, insa cu siguranta aceasta ii va impresiona pe invitati.

Fructele la gratar au o aroma asa de delicioasa incat puteti sa le adaugati la aproape toate felurile de mancare. Incercati sa puneti la gratar feliile de mere pe care le veti folosi la yrmatoarea placinta cu mere. Sau puteti pune la gratar prune, le faceti piure si le combinati cu sos de tomate si ardei iute pentru un sos de gratar cu arome fructate. Lasati ca imaginatia voastra sa isi faca de cap si veti vedea ce grozave sunt fructele la gratar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise