Fructele de mare - un deliciu la gratar

Putine mancaruri sunt atat de bune ca fructele de mare la gratar. Crustaceele, in mod particular, pot fi un rezultat spectaculos la gratar, daca stiti ceea ce faceti. Atunci cand vine vorba de crustacee, timpul de gatire este foarte important.

Fructele de mare - un deliciu la gratar

Scoicile, spre exemplu, pot varia de la gatite perfect, la cauciuc... daca nu se respecta timpul de gatire. Dar nu va lasati intimidati. Gratarul poate transforma crustaceele si molustele scumpe intr-un adevarat rasfat gourmet.

Crustaceele sunt crabii, crevetii, homarii, iar molustele sunt scoici, stridii, calmar. Calmarii si caracatita reprezinta o subcategorie de moluste, numite cefalopode.

Pentru a obtine o mancare delicioase, trebuie sa expuneti carnea crustaceelor la foc direct. De exemplu, cand pregatiti la gratar creveti, trebuie sa indepartezi crusta, si sa expuneti crevetii decorticati. Daca ii scoateti din carapace, carnea va prelua din aroma gratarului. Acelasi lucru se intampla si cu scoicile si stridiile, daca le lasati in cochilie, se vor gati ca la abur si nu vor avea acel gust de gratar.

Ca o regula generala, acest tip de carne ar trebui gatit la foc mediu spre mare. Trebuie gatite repede pentru a pastra sucurile si pentru a evita uscarea excesiva a carnii. Bucatile mici, precum crevetii medii sau scoicile ar trebui puse pe bete de frigarui.

Timpul este a doua chestiune importanta in gatirea acestui tip de carne. Daca lasati prea mult pe foc, va deveni tare si cauciucoasa. Carnea va deveni opaca si isi pierde suprafata lucioasa, in general, este nevoie de doar putin rumenire de la gratar. La creveti, intreaga suprafata va deveni roz, daca nu sunt prefierti. Ei trebui sa se rumeasca usor, este mai bine sa ii luati de pe foc si sa-i testati ca sa nu stea prea mult pe foc.

Avantajul gatirii la gratar a molustelor este acela ca se gatesc foarte usor. Daca le puneti pe gratarul incins, vor fi gata in numai cateva minute. Sunt perfecte pentru a servi un aperitiv.

Toti invitatii vor fi impresionati, iar cat timp ii tineti ocupati cu aceste aperitive, va puteti ocupa de alte preparate.

Scoicile, stridiile sau midiile trebuie puse pe un gratar special sau chiar pe o bucata de aluminiu (gaurita), ca sa nu se arda prea tare. Calmarul se prajeste asemenator cu crevetii, nu trebuie sa folositi accesorii speciale.

Cand cumparati moluste in cochilie, asigurati-va ca acestea sunt inchise bine, cele desfacute nu sunt comestibile. Scoicile, stridiile sau midiile trebuie clatite in apa rece pentru a indeparta nisipul. Gatiti intotdeauna pe gratar la foc mediu spre mare.

Scoicile de apa dulce trebuie spalate in apa rece si puse imediat pe gratar, cu tot cu cochilie. Le acoperiti cu un capac si le lasati vreo 2 minute, apoi asteptati sa se deschida cochiliile. Cand se deschid, le luati de pe gratar si le serviti.

Midiile au nevoie de mai multa pregatire. Trebuie curatate foarte bine cochiliile inainte de gatire pentru ca ar putea lua foc acele alge de pe ele. Dupa ce sunt curatate, se gatesc la fel ca scoicile.

Stridiile se gatesc la fel ca scoicile, cu o singura exceptie. Din pricina formei stridiilor, trebuie sa aveti grija ca sucul din ele sa nu se scurga.

Scoicile marine sunt in general cumparate fara cochilie. Sunt perfecte pentru gatit pentru ca aceasta carne are acces direct la aroma gratarului. Dar trebuie avuta atentie ca sa nu se gateasca prea tare si sa se usuce. Cel mai bine le puneti pe un bat de frigaruie, apoi pe gratar si le gatiti la foc mediu-mare, aveti grija sa pastrati niste unt topit prin preajma pentru a le stropi imediat ce le luati de pe gratar. Ca si celelalte moluste, trebuie sa le serviti imediat ce le le-ati luat de pe gratar.

Cand gatiti crustacee, cel mai bine este sa le indepartati sau spargeti cochilia pentru a intra aroma de gratar in carne.

Racul vine intr-o mare varietate de forme si marimi, cea mai importanta este diferenta dintre cochilia tare si moale. Cei cu cochilie moale pot fi spalati si pusi direct pe gratar. Sunt facuti atunci cand carnea de pe picioare devine opaca. De obicei dureaza 10 minute la un foc mediu si intorcandu-l o singura data. Cei cu cochilia tare sau cei vii trebuie spalati, iar cei vii trebuie aruncati intr-o oala cu apa fiarta, cu capul inainte.

Crevetii sunt foarte usor de gatit la gratar, daca sunt prea mici, atunci ii puteti infige in tepuse pentru frigarui ca sa nu cada in foc. Crevetii trebuie intai decorticati inainte de a-i pune pe gratar. In caz ca nu sunt prefierti, atunci ii lasati la gratar pana devin roz. Daca sunt prefierti, deci deja roz, atunci ii lasati pe gratar pana se rumesc usor (doar cateva minute).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise