Tiramisu - povestea si reteta originala a celui mai iubit desert italienesc

Tiramisu este cel mai iubit desert italienesc si nu este deloc un mister de ce. Dar care este povestea lui si care este reteta originala, din multitudinea de variante care au aparut pana astazi? Inca nu se stie cu exactitate unde a fost inventat prima data acest desert a carui nume s-ar traduce prin "ridica-ma". Insa, batalia se da intre urmatoarele regiuni din Italia: Veneto, Friuli-Venezia Giulia si Piedmont. Deci, cel mai probabil in toate aceste 3 locuri veti gasi un tiramisu excelent. 

Tiramisu - povestea si reteta originala a celui mai iubit desert italienesc

Cei mai multi spun ca acest desert ar fi fost inventat in jurul anului 1960, la restaurantul Le Beccherie din Treviso, regiunea Veneto. Restaurantul inca mai exista si serveste tiramisu dupa reteta originala.

Insa, exista si alte voci care sustin ca tiramisu ar fi fost inventat abia in ajunul Craciunului anului 1969, de catre Carminantonio Iannaccone cand era bucatar sef la un restaurant din orasul Treviso.

Mai sunt si altii care il "incoroneaza" pe patiserul Roberto Linguanotto drept inventatorul acestui desert, tot in Treviso, in anul1967.

Totusi, se pare ca tiramisu ar fi un desert derivat dintr-o alta reteta mult mai veche, cea pentru Zuppa Inglese.

Cert este ca abia in anii '80 primele retete de tiramisu au fost incluse in cartile de bucate si tot atunci denumirea acestui desert a fost inclusa si in dictionare.

Restaurantul Le Beccherie

Reteta traditionala de tiramisu

In forma sa originala, tiramisu continea destul de putine ingrediente: piscoturi, galbenusuri de ou, zahar, cafea, mascarpone si cacao. Atat! De tinut minte este ca in reteta originala nu exista albusuri de ou sau lichior.

Totodata, tiramisu avea la inceput forma rotunda, chiar daca piscoturile favorizau forma actuala, cea dreptungiulara. In orice caz, de multe ori, tiramisu este servit in pahare rotunde prin care poti vedea clar toate straturile.

Si, din totdeauna tiramisu s-a consumat rece, in niciun caz la temperatura camerei.

In versiunile moderne de tiramisu se mai adauga si un amestec de frisca (sau albusuri batute) cu mascarpone, pentru a face totul mai dens si cremos. In versiunile slab alcoolizate, se mai adauga si vin de Marsala.

Astazi exista extrem de multe variante de tiramisu, in care piscoturile sunt inlocuite cu felii de paine, panettone sau biscuiti Oreo. De asemenea, se mai pot folosi si tot felul de amestecuri de branza, fructe sau bauturi alcoolice - de la rom la Irish Cream sau lichiruri precum Kahlua.

Mod de preparare pentru retata originala de tiramisu

Galbenusurile de la 6 oua se amesteca cu 400 de grame de zahar pana se topeste tot. Apoi se adauga 450 de grame de mascarpone si se omogenizeaza bine.
Intr-o tava se aseaza un rand de piscoturi inmuiate in cafea. Peste acestea se toarna jumatate din crema. Se pune un alt rand de piscoturi inmuiate in cafea si inca un rand de crema.
La sfarsit, desertul se pudreaza cu cacao si se da la rece pana a doua zi.

Vezi si alte retete de tiramisu

Sursa foto si articol: wikipedia

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor
Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise