Prima data am mesterit-o ca la carte, cu mere, desigur. Clar coplesita cu mere (Golden si Ionatan reprezinta combinatia numarul 1 in materia asta, fara cacao in blatul de tarta, ca nu prea se dau la pace).
Dar va garantez, am incercat pe barba mea si a familiei, ca puteti folosi la fel de bine.. si chiar mai bine pere, piersici, nectarine in combinatia de mai la vale, caise, gutui coapte bine si combinatiile dintre ele. Poate mai sunt si alte vitamine care va fac cu ochiul, desi intre alte fructe si tarta asta rasturnata, din punctul meu de vedere, e un abis. Cea mai faina afinitate pentru acest aluat cu cacao sau ciocolata o regasiti in pere si aici de fata in nectarine.
Acum ca v-am destainuit combinatiile, nectarinele, fie ele bine coapte sau nu, fac casa asa de buna cu ciocolata, de numai te lingi pe degete si musti intr-una.
Intai preincalziti cuptorul la 190 grade si va ocupati de aluatul de tarta, ca trebuie sa-i dam un avans de vreo 30 minute-n frigider sa mearga treaba ca unsa si sa-l intindeti lejer. Notati asa: 140 grame faina, 30 grame cacao, 110 grame unt rece, 30 grame zahar, 1 ou mare si un praf de sare.
Puneti intr-un vas faina, cacaua, sarea, bucatile de unt rece si amestecati ingredientele cu mana pana se formeaza niste faramituri mari de coca, deci nu prea mult, ca pica greu la articulatii.
Apoi adaugati zaharul si oul si amestecati tot cu mana.
Formati bila cu pricina si lasati-o la frigider pentru 30 de minute sa tot urle familionul.
Coafati 3 nectarine sau piersici sau pere mari, le decojiti, le scoateti samburii si le feliati.
Pentru genul asta de tarta, folosesc de regula forme de silicon, sunt mult mai usor de manevrat la rasturnare. Pui direct in forma 100 grame de unt si 80 grame zahar. Pe sageata lui Cupidon are un 21 cm. Retineti aspectul ca altfel tarta va fi foita de tigara.
Bagati forma in cuptorul preincalzit din timp si o lasati acolo minute bune (in functie de cat de nebun e cuptorul fiecareia) pana incepe zaharul sa se caramelizeze, vreo 15 minute. Intre timp razuiti 50 grame ciocolata si daca nu ati coafat nectarinele acum ii vremea.
Apoi asezati frumusel feliutele de nectarine pornind din centru formei si daca nu mai aveti spatiu si totusi v-au ramas felii cum mi s-a intamplat mie, taiati cubulete feliutele ramase si aruncati-le deasupra! Tot din centru inspre margine sau invers, cum va vine mai usor, inveliti nectarinele cu ciocolata aia data pe razatoare, apoi introduceti iar forma in cuptor pentru 10 minute.
Scoateti forma din cuptor si fara sa stingeti focul - scoateti bila din poarta (frigider) si va ocupati de aluat. Cum faceti asta? Retineti: aluatul il intindeti cu mana pe o foaie de copt si din ochi crosetati din el forma pe care o are tavita voastra, nu cu sucitorul! Coca, oricat de rece ar fi ea, se lipeste de sucitor, asa ca ignorati-i chemarea de data asta.
Dupa ce ati intins coca, o dezlipiti frumusel de pe foaia de copt si o intindeti peste fructele din tava, daca s-a mai rupt pe alocuri nu-i bai, oricum o intepati din loc in loc cu furculita. Si scoateti florile alea din tava mare de cuptor ca se ard, pe bune. Sa nu puneti forma direct pe grilajul din cuptor, ca nu cumva sa dea sosul pe afara din tavita si sa vi se caramelizeze zaharul direct pe flacara, da?
Apoi bagati iar forma in cuptorul nestins intre timp, cam 25 - 30 minute la 190 grade, pana cand aluatul e copt, se vede el colorat si batos! Si cam atat. Scoateti tarta, o lasati sa se raceasca bine si rasturnati-o pe platoul de ''prezentare'' in fata mancaciosilor, o sa reziste cat o sa reziste apoi pa si la gara! Aveti grija cand se intampla procedura cu pricina sa nu va patati camesa ca-i jale! E insiropata bine si noua ne place maxim asa!
Merge struna cu o inghetata de lamaie companie. In rest, pofta sa aveti cu carul si fructe pentru tot anul, ca mai brodam noi si alte combinatii pana-n 2012!
~ Mai multe delicii si fotografii apetisante gasiti pe blogul dulcegarii-culinare.ro ~
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii