Chiar daca e aperitiv, eu una o declar 'mancarea' mea preferata chiar si dupa 16 ani de viata, p'un picior. Na, si voi acum! O mananc cu lingura, mai! Stiu ca ingrasa, dar nu-mi pasa si atunci daca-i bal, bal sa fie - intotdeauna cu icre de stiuca si-o maslina palarie. Ca tata zice mereu: "icrele se decoreaza" - asa sa fie.
Pe alea de crap nu le iubesc decat intr-o singura varianta: combinate aproape spre finalul procedurii 'nenea mixer' - cu o lingura plina cu icre de stiuca.. doar asa (mama stie;)) le inghit! Sunt pline de proteine! Da, stiu ca alea de crap contin si mai multe proteine, sunt mai hranitoare si mai bune pentru unii, dar nu poti sa faci nimic pe gustul meu, omule! Asta-i mancarea mea preferata si cu asta basta, am zis? Am zis!
N-am mancat niciodata salata de icre la cutie, adica am luat putin dar nu va zic ce-am facut dupa .. Cert e ca n-am inghitit Prefer icrele de stiuca, alea negre, sa zicem cateodata crap cu stiuca si le detest pe alea mici, de herring sau chestii de genul acesta.
Sa va mai zic ca am suferit un soc cand 'plecand de langa mama' am gustat fara sa stiu icre de stiuca cu gris sau paine? Daca omorati bunatate de icre cu asa ceva, mai bine nu mancati nimic.
Nu stiu cum sunt alea din Cora sau Carrefour - varsate - la 2 mil si ceva kilogramu'. Slava Doamnului ca-mi trimite tata. N-am cumparat ever icre proaspete, ca sincer mi se pare o risipa sa las pe un kg de icre un sac de bani, dar na, poate mi-s eu zgarcita. Inca nu m-am dumirit! Cert e ca le primesc si le cer cu mare drag. Saru'mana, tati!
Daca sunt proaspete si nu-s sarate, desi ma indoiesc ca altfel n-ar rezista prea mult in galantare, pentru o pastrare indelungata le prafuiti cu 10% sare grunjoasa la 1 kg de icre proaspete abia scoate din burtoaie. Iar daca aveti norocul sa gasiti vreo stiuca cu icre-n burta, scoateti pungile cu icre - de regula sunt 2- avand grija sa nu le spargeti si cu mainile curate, scoateti icrele din pungute cu lama cutitului - aia de nu taie, le curatati bine bine de vinisoare, le puneti intr-un tifon sa se scurga bine, le prafuiti cu procentul corespunzator de sare si le adapostiti la frigider in borcane. Si cand va vine cheful, la mixati de le sar fulgii cu apa minerala, ulei si zeama de lamaie /sau putin otet drept acreala.
Scurt: am folosit 300 grame icre (avand deja borcanele pregatite nu mai adaug sare), zeama de la mai putin de jumatate lamaie - adaugata treptat dupa gust, 550 - 600 ml ulei de floarea soarelui - nu-l irositi ever pe cel de masline ca va lecuiti si pana intr-o 100 ml apa minerala.
Procedura e simpla: puneti cantitatea asta de icre intr-un vas cu peretii inalti, picurati o lingura cu ulei si mixati pe putere mica la inceput pana se leaga. Dupa vreo 5 minute adaugati putin cate putin ulei.. si de fiecare data incorporati-l bine inainte de a adauga urmatoarele 'picaturi'.. Nici picatura - nici val, asa subtire de vara, nush' cum sa zic, intelegeti voi. Si mariti puterea mixerului abia cand s-au legat bine si par sa prinda culoare si contur. Icrele de stiuca sunt din nascare pretentioase, asa ca aveti grija la mixer. Bobul fiind mare se sparg dintr-o data prea multe si riscati sa vi se taie!
Cand incep ele sa devina batoase, adaugati din sfaraiala de apa minerala sau sifon si mixati in continuare, alternand cu cantitatea de ulei, pana cand obtineti consistenta dorita, adaugand zeama de lamaie dupa plac. Al meu tata le bate cu o lingurita de otet. Le mentine gustul ala de icra, nicidecum nu se simte lamaia acolo, in schimb sunt acrisoare exact cum va imaginati ca poate face zeama de lamaie ! Iar toata procedura asta dureaza cam 20 - 30 minute c-un mixer obisnuit.
Nu are cum sa vi se taie icrele daca respectati principiile. Icrele:
- proaspete trebuie curatate bine de vene si scurse inainte de a le sara corespunzator;
- se mixeaza intr-o singura directie;
- la inceput se mixeaza pe puterea cea mai mica pana incep sa se lege;
- uleiul se adauga treptat si nu mult odata.
Ca sa reparati isprava:
- adaugati un praf de sare de lamaie sau o lingurita zeama de lamaie si/ sau apa minerala / o lingura cu lapte si mixati pana le trece buba;
- sau o luati de la capat - asta e cea mai sigura, dar si cea din urma metoda: bateti separat o cantitate mica de icre (o lingura e de ajuns).. si dupa ce le-ati mixat fix dupa procedura de mai sus, atunci adaugati cate o lingurita din icrele taiate, incorporandu-le complet pana sa adaugati urmatoarea lingurita. Simplu ca buna ziua, nu?!
Si sunt o grozavie, c-un gust intens de peste, ca niste diamante dulci, usor sarate ce-ti trosnesc printre dinti. Consistenta mai bogata ca asta nu-i ! Le puteti adauga la final ceapa taiata marunt (ever nu o dati pe razatoare, ca se combina gusturile astea intr-un asa hal de nu mai stie icra daca-i icra sau e ceapa). Deci taiata marunt, da? Si-apoi sa te tii, domnule!
Cu o painica alaturi, mda.. nu prea-ti vine sa zici piua pan' nu mai ai suportul asta pentru ele. Asa ca s-aveti pofta la icre si chef de-o electronica dupa si-o tuica de prunisoara!
Mai multe retete gustoase gasiti pe blogul Dulcegarii-culinare.ro.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii