Voi va mai amintiti cand a aparut 'ideea' asta de hummus la noi? Io nu, dar am niste ani de cand tot ma impart intre fasole si chestia asta misto de vorbim noi acuma. La pariu ca multi au auzit in treacat de hummus si s-au oprit aici ? :), iar multe dintre noi am servit “delicatesa” cu si mai multa placere cand ne-am gandit la kg in plus sau cand ne-am pregatit de spovedanie? One of my lovely friend l-a pierdut joia trecuta.
So, chiar daca nu toti savureaza fasolea batuta si/sau hummusul cu aceeasi incantare ca mine, totusi un el/ea papa hummus... asa dara, e nevoie sa vorbim de papica asta tocmai buna de uns pe-o bucata de painica, dup' o bere bruna.
Si intru direct in subiect. E clar, sau daca nu luati aminte, ca in compozitia hummusului se regaseste tahini.. asa ca vorbim si de el aici. Notati asa: Intai de toate asigurati-va ca aveti in casa naut si putin susan. Mai bine zis 100 grame seminte de susan, pe care le intindeti asa firave si delicate intr-un wok putin incins.. Invartiti mereu cu lingura de lemn, da des de tot.. cat sa devina semintele astea lucioase, nicidecum rumenite avand grija sa nu ajungeti sa simtiti ca ard in flacari, ca v-ati lins pe botic de tahini, ca devine amarui si hummusul la fel. So, beware!
Dupa ce le-ati incins si le-ati lasat la racit, le varsati intr-un mixer, picurati acolo 2-3 linguri cu ulei de susan sau orice ulei vegetal (eu il prefer pe cel de susan), depinde cat de consistenta doriti sa fie pasta (eu il prefer cu 3 linguri cu ulei) si-i dati drumul la buton -- la puterea mare!!
Asa in reprize sa n-o ia mixerul razna. Al meu e inca functional si destul de puternic si-l tine coarda.. In cateva secunde s-a facut o minunatie de pasta, de una mie ori mai buna decat cea din comert.
Puteti sa faceti tahini din oricata cantitate de susan va doriti. Eu atat fac de fiecare data (desi il puteti tine la frigider chiar si 3 saptamani) si-l folosesc pe tot odata innecat in naut! Am terminat cu tahini, acu incepe etapa 2, care de fapt incepe c-o seara-n urma, cand puneti voi la inmuiat 300 grame naut.
Dupa ce-si face somnul de frumusete in multa apa, pana i se increteste coaja pa el, il puneti la fiert in multa apa, un praf de sare si-l lasaaaati sa fiarba pana fierbe. Punct! Hmmm rusine-mi e, da recunosc ca am o frica de oala aia minune nevoie mare! Nu ma apropii de ea, nici daca ma plateste cineva in porc si galbeni ! Deci, daca aveti asa ceva.. in cateva minute e gata.. Daca nu, il lasati si voi, ca mine, vreo ora - 1 ora jumate asa - la fiert. Puteti folosi naut deja fiert din conserva, dar hai mah ca nu-i greu deloc s-o luati de la zero, zau asa!
Ingredientele astea au mai ramas de enumerat si-i aproape gata. Ideea e ca bunatatea asta de hummus face casa buna si cu usturoiul si cu ceapa.. depinde de voi cu ce-l blagosloviti! La mine.. usturoi sa fie nene! Daca tot il mananc singura, macar sa ma 'razbun' cat pot de "dulce".
So, dupa ce a fiert, il luati cu o paleta, scurs de apa si-i aratati drumul spre mixer / blender. Picurati acolo zeama de la o jumatate lamaie (la urma pulsati cu cealalta jumatate daca va doriti), 5 catei de usturoi (fiecare e liber sa puna cat il tin puterile, sau sa-l inlocuiasca cu ceapa), 5 linguri cu ulei de masline, 2 ardeiuti din astia mici si iuti ;) curatati de samburi - sunt o nebunie parol ca da, toata pasta de tahini de mai sus, sare si piper dupa gust, si un praf de cilli dulce - puteti folosi boia iute/dulce sau si mai bine, va faceti de cap ca mine si-o sa dati peste un gust teribil, da teribil de bun !! Stati asa.. sper ca n-ati aruncat apa in care a fiert nautul, da?? Pulsati cu zama d'aia - cam 50 ml (sau apa calduta) si dati-i drumul la mixer sa-si faca treaba!;) Daca mai e nevoie de apa (si sigur e), picurati asa putin cate putin... pana obtineti consistenta perfecta pentru voi ! Fiecare e liber sa faca ce-o vrea!! Dupa cum fiecare se inconjoara de sine insusi ! Nu-i asa?
E absolut delicios si fara pacate! Parol ca da!
Gasiti si alte retete delicioase pe blogul Antoninei Sociu - Dulcegarii culinare.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii