Stim ca nu este inca sezonul caiselor, insa noi abia asteptam sa le savuram. In plus, am fost inspirati de
Garnier UltraDoux Heritage de Provence cu caisa de Roussillon si ulei de migdale.
Garnier UltraDoux ne invita sa ne facem propria ferma din Provence aici >>
Va prezentam o reteta de Tarte Aux Abricots:
75 g de unt rece, nesarat
175 g de faina, cernuta
coaja rasa de la o lamaie
1 lingura de zahar fin
1 ou
un strop de apa
Umplutura
650 g de caise proaspete, nu foarte coapte
2 linguri de zahar brun
6 linguri de midgale macinate
2 oua mari
50 g de zahar fin
1 pastaie de vanilie
200 ml de smantana dulce cu continut mare de grasime sau smantana pentru frisca
Glazura
5 linguri de gem de caise
Pentru finalizare
zahar pudra
flori comestibile proaspete
smantana dulce sau frisca
Mod de preparare:
1. Preincalziti cuptorul la 200 grade C, butonul termostatului 6. Pentru a prepara aluatul, puneti untul rece in robotul de bucatarie cu coaja rasa de lamaie si faina cernuta. Mixati pana ce textura devine similara cu cea a pesmetului.
2. Amestecati zaharul cu oul si turnati in vasul robotului de bucatarie cu un strop de apa. Mixati pana ce aluatul devine o bila. Luati cu mainile din robotul de bucatarie si asigurati-va ca aveti o bila de aluat ferma prin modelarea cu mainile. Impachetati aluatul in folie de plastic si lasati in frigider cel putin o ora.
3. Intre timp, taiati pe jumatate caisele si indepartati samburii, apoi puneti in tava de copt cu partea taiata in sus. Presarati-le cu zahar brun si apoi coaceti la cuptor pentru 10-15 minute pana ce devin moi (la verificarea cu varful unui cutit), dar nu pana in punctul in care se inmoaie de tot, trebuie sa ramana putin ferme.
4. Pregatiti o forma de tarta de 25 cm diametru (cu adancime redusa), intindeti aluatul si asezati-l in forma. Puneti din nou la frigider forma de tarta pentru circa 30 de minute.
5. Dupa ce scoateti din frigider, intepati aluatul din loc in loc cu o furculita, apoi acoperiti cu hartie pergament si puneti deasupra boabe de fasole (ca sa nu creasca aluatul in cuptor). Coaceti pentru circa 15-20 de minute fara sa deschideti cuptorul, pana ce baza tartei incepe sa devina crocanta dar nu rumena. Indepartati boabele de fasole si lasati sa se raceasca.
6. Presarati migdalele macinate peste aluatul astfel obtinut si apoi puneti un strat de caise. Intr-un bol mare, bateti spuma, cu telul sau cu mixerul, ouale si zaharul. Scoateti semintele din pastaia de vanilie si puneti in spuma de oua cu smantana dulce sau smantana pentru frisca.
7. Puneti tarta pe o tava de copt, apoi turnati cu grija amestecul de oua. Coaceti pentru 15 minute, apoi reduceti temperatura la 180 grade C sau butonul termostatului 4 pentru inca 15-20 de minute, pana ce amestecul de oua se coace si capata o culoare aurie.
8. Pentru glazura: incalziti gemul de caise si lasati sa se raceasca pana la temperatura camerei si puneti cu lingura peste tarta.
9. Lasati sa se raceaca inainte sa o taiati si serviti-o cu smantana dulce/frisca, zahar pudra si, optional, flori comestibile.
Sursa foto.
CONCURS: Care este deliciul tau preferat din Provence?
Raspunde la intrebare intre
8-14 mai prin comentarii la acest articol (logheaza-te rapid in cont
aici) si spune-ne ce deliciu cu caise este preferatul tau.
Poti castiga saptamanal prin tragere la sorti unul dintre cele 3 seturi de produse Garnier UltraDoux Heritage de Provence (sampon 400 ml + balsam pentru par 200 ml).
Lasa raspunsul printr-un comentariu mai jos >>AM ALES CÂŞTIGĂTORII!
Comentariile câştigătoare sunt #4 - Vasy, #14 - Simion, #17 - Cristea Ionel. Felicitări! Fiecare castigatoare va primi un set de produse Garnier UltraDoux Heritage de Provence (sampon 400 ml + balsam pentru par 200 ml).
Comentarii