Provensalii sunt gurmanzi in toata regula, le place foarte mult sa cultive legume si fructe in propria gradina, sunt foarte atenti la ce prepara si ce mananca. Rar intalnesti un locuitor din aceasta regiune care sa nu aiba vita de vie pe terasa, un maslin in gradina sau o bucatarie de vara. In timpul liber, multi dintre ei cauta diverse delicatese: ciuperci salbatice, ierburi aromatice proaspete, trufe.
Ingredientele provensale
Pentru provensali, ca cat sunt mai aproape de casa ingredientele, cu atat sunt mai bune. Faptul ca stii de unde provine carnea pe care o cumperi, cine s-a ocupat de presarea maslinelor pentru ulei este la mare pret. Cadourile constand in preparate facute in casa: ulei de masline, vin sau dulceata sunt foarte apreciate.
Pentru ca si Garnier apreciaza frumusetea regiunii Provence si ingredientele naturale, pline cu arome imbietoare, a fost creata gama
Garnier UltraDoux Heritage de Provence. Bogatia regiunii Provence a fost inglobata in trei tipuri de produse pentru ingrijirea parului, fiecare cu ingrediente de inspiratie provensala, perfecte pentru diferite tipuri de par.
Uleiul esential de lavanda si trandafiri din Grasse - potrivite pentru parul lipsit de stralucire.
Ulei esential de rozmarin si frunze de maslin - pentru ingrijirea parului normal.
Caisa de Roussillon si ulei de migdale - perfecte pentru parul cu tendinta de uscare.
Aïoli este un sos gros preparat din ulei de masline si aromat cu usturoi pisat. Se serveste cu o supa speciala de peste sau cu cartofi si cod. Fiecare reteta difera de la o familie provensala la alta.
Pissaladière este o specialitate din Nisa, seamana putin cu pizza. Se face din aluat de paine, peste care se adauga ceapa calita usor, un fel de pasta numita pissalat, preparata din sardine si ansoa, plus masline negre numite caillettes.
Ratatouille este un fel de mancare traditional, cel care a dat si numele bucatarului-soricel, este un fel de tocana de legume originara din Nisa.
Tapenade este un deliciu constand in masline pasate sau tocate marunt, capere si ulei de masline, de obicei servite intinse pe paine si servite ca aperitiv.
Bouillabaisse este un fel de mancare clasic din Marsilia. Este un fel de tocana care contine mai multe tipuri de peste.
Calisson este o prajitura traditionala din Aix-en-Provence inca din secolul al XVII-lea, este facuta dintr-o pasta de migdale cu dulceata de pepene galben si portocale.
Socca este o specialitate din Nisa, este o turta rotunda si plata, realizata din faina de naut si ulei de masline. Este coapta la cuptor intr-o tigaie cu diametru de circa un metru, apoi asezonata cu piper si mancata cu mana cat inca este calda.
Herbes de Provence (sau ierburile provensale) sunt un amestec de ierburi uscate, folosite in mod traditional in bucataria provensala. De obicei amestecul contine: cimbru, maghiran, rozmarin, salvie si busuioc.
CONCURS: Care este deliciul tau preferat din Provence?
Raspunde la intrebare intre
23-30 aprilie prin comentarii la acest articol (logheaza-te rapid in cont
aici) si spune-ne ce deliciu, ce mancare preferata ai din regiunea Provence.
Poti castiga saptamanal prin tragere la sorti unul dintre cele 3 seturi de produse Garnier UltraDoux Heritage de Provence (sampon 400 ml + balsam pentru par 200 ml). Lasa raspunsul printr-un comentariu mai jos >>
AM ALES CÂŞTIGĂTORII!
Câştigătoare sunt comentariul cu numărul 41, al doamnei Gabriela Tatiana Rotar, comentariul cu numarul 23 al doamnei adaluci si comentariul cu numarul 60 al doamnei Clao! Felicitări! Fiecare castigatoare va primi un set de produse Garnier UltraDoux Heritage de Provence (sampon 400 ml + balsam pentru par 200 ml).
Comentarii