Tot ce trebuie sa stii despre istoria gogosilor

  Pufoase, aromate,simple sau umplute cu ciocolata, gem, branza sau alte delicii, gogosile sunt printre cele mai iubite si raspandite deserturi din lume. Chiar daca retetele sunt putin diferite, la fel ca si formele pe care le pot lua, gogosile sunt un desert potrivit pentru orice ora si orice colt al lumii.  Exista datari ale gogosilor inca din vremurile romanilor, cand acestea erau cunoscute sub denumirea de globulii.  In Evul Mediu, gogosile erau considerate sacre si erau pregatite de catre calugari in manastiri pentru a fi oferite ca jertfa lui Dumnezeu.  

Tot ce trebuie sa stii despre istoria gogosilor

In anii 1400, gogosile au inceput sa fie populare si in Anglia, Olanda si Germania. In Germania, gogosile erau umplute indeosebi cu carne sau ciuperci. Responsabili de raspandirea retetei de gogosi in America sunt colonistii olandezi. In zilele noastre, in America exista chiar si o zi nationala a gogosilor ce este sarbatorita pe data de 3 iunie.

La inceput, gogosile nu erau nimic altceva decat niste bilute facute din aluat de dulce prajite in grasime de porc pana cand deveneau aurii. Ulterior, vazand ca mijlocul gogosii nu se prajeste la fel de repede ca partea exterioara, acestea au fost umplute cu diverse compozitii care nu necesitau prajire. Capitanul american Hansen Gregory a avut insa o alta solutie pentru aceasta problema: gaurirea centrului gogosilor, astfel incat acestea sa se prajeasca mult mai bine.

Nu exista, totusi, un inventator precis al acestor delicii. Una dintre cele mai documentate povesti este cea a unei daneze, Elizabeth Gregory, care ar fi inventat gogosile (pe atunci, se numeau olykoeks) pentru fiul sau, Hanson. In traducere libera, olykoeks inseamna prajitura uleioasa.

In ceea ce priveste numele acestora, se spune ca se trage de la reteta originala a doamnei Elizabeth, din aluat si alune ( "doughnut"). Aceasta denumire s-a simplificat intre timp in America, devenind "donut"", insa ambele variante sunt folosite in limbajul curent.

Nimeni nu ne poate spune exact cum si de catre cine au fost inventate gogosile. Tot ce putem face este sa le savuram cu mare pofta si sa fim recunoscatori celui care le-a creat. Va lasam si cateva retete de gogosi delicioase:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise