Sunt samburii caiselor toxici?

Timp de sute de ani samburii caiselor au fost folositi la pregatirea mancarurilor sau consumati ca atare, datorita aromei lor similare cu cea a migdalelor. Mai mult chiar, majoritatea extractelor de migdale contin samburi de caise.  

Sunt samburii caiselor toxici?

In unele zone din Asia si de langa Marea Mediterana, samburii caiselor sunt folositi pentru a obtine ulei de samburi de caise, ce este folosit la gatit. Samburii de caise sunt folositi, de asemenea, si in pregatirea gemului de caise, pentru o aroma mai intensa.

Cu toate acestea, nu sunt putini cei care afirma ca samburii caiselor pot fi otravitori. Aceasta teama a inceput in anii '90, cand samburii de caise erau considerati ingrediente minune. Ulterior, au existat persoane care s-au imbolnavit, suferind de ameteli, dureri de cap, existand chiar si cazuri de coma, acestea fiind simptome ale otravirii cu cianura.

In 1993, Departamentul de Agricultura si Piete din New York a testat samburii caiselor venite din Pakistan. S-a dovedit ca un pachet de caise continea de doua ori mai multa cianura decat ar putea un adult suporta.

In ciuda acestui fapt, trebuie sa stiti ca nu toti samburii de caise sunt otravitori; acest lucru depinde de tipul lor. Caisele contin in mod natural amigdalina, un compus care include si cianura. Caisele dulci contin o cantitate foarte mica de amigdalina, ce nu are cum sa ne puna in pericol sanatatea. Mai mult, amigdalina este recomandata de specialisti ca fiind un remediu anti-cancer, tocmai datorita cantitatii mici de cianura ce ajuta la eliminarea tumorilor. Nu exista insa nici o dovada stiintifica concreta in acest sens.

Sursa articol: www.produce.about.com

Sursa foto: www.flickr.com
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise