In Grecia exista o insula izolata despre ai carei locuitori se spune ca "uita sa mai moara". Pe insula Ikaria majoritatea locuitorilor trec cu usurinta de 90 de ani, multi depasind varsta de 100 de ani. Chiar si ikarienii care ating varste de neconceput pentru multi locuitori din marile metropole, se mentin intr-o forma buna, iar bolile sistemului nervos sau cardiovasculare ii ocolesc fara discriminare. De asemenea, circula si povesti (pe jumatate adevarate) despre persoane cu boli incurabile care vin aici si se vindeca de la sine.
Avand 60 de ani, acesta a decis sa se intoarca in Ikaria pentru a se stinge din viata pe taramul natal. Datorita stilului de viata si dietei din Ikaria, Stamatis a mai trait inca 30 de ani.
Se mai spune ca locuitorii insulei nici macar nu poarta ceasuri, pentru ca viata de aici are un ritm aparte si diferit de cel cu care suntem obisnuiti noi.
Cauza acestui "miracol" pare sa stea in alimentatia simpla si de organica.
Iata ce dieta au ikarienii:
- De la pranz nu lipsesc fasole sau linte, cartofi, verdeturi (chimen dulce, frunze de papadie si spanac) si legumele de sezon produse in gradina;
- La cina se consuma de cele mai multe ori paine si lapte de capra.
La toate mesele se foloseste uleiul de masline, legume proaspete, miere si vin.
Insa, nu este vorba doar despre ce se consuma, ci si despre ce se consuma cu moderatie: zahar, faina, carne si alcool.
De exemplu, ikarienii consuma carne doar de 5 ori pe luna si peste de doua ori pe saptamana.
Totodata, nu consuma deloc bauturi carbogazoase sau produse procesate.
- laptele de capra este printre cele mai sanatoase lactate, avand o substanta care reduce nivelul de hormoni de stres din organism;
- uleiul de masline, atunci cand nu este gatit, reduce nivelul colesterolului din corp;
- riscul scazut de boli cardiovasculare este legat si de cantitatea mica de grasimi saturate pe care ikarienii o iau din carne si lactate;
- antioxidantii din legumele si verdeturile consumate zilnic previn aparitia cancerului si incetinesc aparitia efectelor imbatranirii;
- de asemenea, cand este consumat cu moderatie, vinul este foarte bun pentru sanatate, pentru ca este bogat in antioxidanti;
- atunci cand sunt fierti sau copti, cartofii sunt o sursa foarte buna de potasiu, vitamina B6 si fibre;
- ikarienii sunt mari consumatori de miere, pe care o considera un panaceu, si fiecare zi este inceput cu o lingura de miere;
- nu in ultimul rand, ikarienii consuma zilnic, inainte de culcare, ceaiuri din ierburile salbatice de pe insula, un amestec de maghiran salbatic, salvie, menta, rozmarin sau o bautura din frunze fierte de papadie cu lamaie.
S-a dovedit stiintific ca aceste ceaiuri contin antioxidanti puternici, cu efecte miraculoase asupra sanatatii, atunci cand sunt consumate constant.
Acum, nu trebuie sa ne mutam cu totii in Ikaria pentru a trai mai mult, ci doar sa invatam ceva din stilul de viata si din dieta locuitorilor de pe aceasta insula minunata.
Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulceIncearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pasIncearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de PasteRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii